impregnacj adrewna

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

paweł800
Początkujący
Początkujący

impregnacj adrewna

Post autor: paweł800 »

http://www.altax.pl/produkty/penetrin zakupiłem taki impregnat mam pilne pytanie czy drewno impregnowane 10 lat temu olejem nadaje sie do ponownej impregnacij czy trzeba wymienic na nowe krokwie co wiaze sie z kosztami gdyz dach zostal juz zreperowany
stachowicz

paweł800
Początkujący
Początkujący

Re: impregnacj adrewna

Post autor: paweł800 »

prosze o pomoc czy jest jakas mozliwosc zaimpregnowania go czy drewno zaimpregnowane olejem 10 lat temu dopusci w picie jakiegos impregnatu
stachowicz

samouk

Re: impregnacj adrewna

Post autor: samouk »

W przypadku wcześniejszej impregnacji olejem (jakim :?: ) nawet po tak długim czasie impregnacja innym preparatem nie wydaje się sensowna. Mogą (choć nie muszą) wystąpić jakieś nieprzewidziane reakcje chemiczne, które np. osłabią wytrzymałość drewna. Może też ten "stary ale jary" olej nie "wpuścić" żadnego innego impregnatu :( choćby z tego powodu, że impregnacja ciśnieniowa (najskuteczniejsza) zabudowanej więźby w Twoim przypadku jest już niemożliwa :(
Jest to więc eksperyment niepewny a skutki nieznane :?
Poza tym wszystkim więźbę dachową najlepiej impregnować takim preparatem, który zabezpieczy przed najbardziej prawdopodobnymi zagrożeniami. W związku z tym swoją więźbę zaimpregnowałem preparatem zabezpieczjącym przed ogniem, grzybami i szkodnikami drewna :)
Olejowanie najlepsze jest na ...podłogi a Altax (jak nazwa wskazuje :D) - na altany

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”