impregnacj adrewna
Moderator: Redakcja e-dach.pl
impregnacj adrewna
http://www.altax.pl/produkty/penetrin zakupiłem taki impregnat mam pilne pytanie czy drewno impregnowane 10 lat temu olejem nadaje sie do ponownej impregnacij czy trzeba wymienic na nowe krokwie co wiaze sie z kosztami gdyz dach zostal juz zreperowany
stachowicz
Re: impregnacj adrewna
prosze o pomoc czy jest jakas mozliwosc zaimpregnowania go czy drewno zaimpregnowane olejem 10 lat temu dopusci w picie jakiegos impregnatu
stachowicz
-
samouk
Re: impregnacj adrewna
W przypadku wcześniejszej impregnacji olejem (jakim
) nawet po tak długim czasie impregnacja innym preparatem nie wydaje się sensowna. Mogą (choć nie muszą) wystąpić jakieś nieprzewidziane reakcje chemiczne, które np. osłabią wytrzymałość drewna. Może też ten "stary ale jary" olej nie "wpuścić" żadnego innego impregnatu
choćby z tego powodu, że impregnacja ciśnieniowa (najskuteczniejsza) zabudowanej więźby w Twoim przypadku jest już niemożliwa
Jest to więc eksperyment niepewny a skutki nieznane
Poza tym wszystkim więźbę dachową najlepiej impregnować takim preparatem, który zabezpieczy przed najbardziej prawdopodobnymi zagrożeniami. W związku z tym swoją więźbę zaimpregnowałem preparatem zabezpieczjącym przed ogniem, grzybami i szkodnikami drewna
Olejowanie najlepsze jest na ...podłogi a Altax (jak nazwa wskazuje
) - na altany
Jest to więc eksperyment niepewny a skutki nieznane
Poza tym wszystkim więźbę dachową najlepiej impregnować takim preparatem, który zabezpieczy przed najbardziej prawdopodobnymi zagrożeniami. W związku z tym swoją więźbę zaimpregnowałem preparatem zabezpieczjącym przed ogniem, grzybami i szkodnikami drewna
Olejowanie najlepsze jest na ...podłogi a Altax (jak nazwa wskazuje