Witam!
2 lata temu moi rodzicie zrobili sobie kominek/piec w domu. Ale niestety teraz sąsiedzi mają jakieś ale... Dodam, że jest to były blok po PGR(6 rodzinny,2 pietrowy) w którym jest piec opalany węglem i każda rodzina pali raz na tydzień. I po pewnym czasie poprostu moi rodzice stwierdzili, że się nie opłaca bo za dużo spalają i dlatego się odłączyliśmy. Nie jest to żadna wspólnota mieszkaniowa ani spółdzielnia, każdy ma swoje mieszkanie. Moje pytanie brzmi czy trzeba mieć jakieś spejcalne pozwolenia? i oczywiscie mamy swój osobny zrobiony komin, dodam, że spełnia on wszystkie normy opisane w ROZPORZDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie. Pozdrawiam
Pozwolenie na budowe
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pozwolenie na budowe
Nie bardzo wiem w czym problem? W tym że rodzice już nie palą na spółę czy w tym że macie kominek a może jeszcze inne ale???
Co oznacza osobny zbiorowy komin? Jeżeli kanał należał spalinowy "był wasz" to nie wiem w czym problem.
Co oznacza osobny zbiorowy komin? Jeżeli kanał należał spalinowy "był wasz" to nie wiem w czym problem.
W niskim budynku wielorodzinnym mogą być instalowane kominki bez specjalnych zezwoleń, o ile jest sprawny przewód kominowy i sprawna wentylacja. Pozwolenia na to nie trzeba. Jest kilka warunków, ale w normalnej sytuacji są one spełnione.
Indiana, zastanów się co wypisujesz, radzę bardzo dokładnie przeczytać obowiązujące przepisy.
Teoretycznie, taki zakres prac budowlanych, można zakwalifikować do trybu zgłoszenia.
Teoretycznie bo:
1. Trzeba dobrze się nagłówkować, aby takie zgłoszenie przeszło w starostwie.
2. Tam najprawdopodobniej wybudowano nowy komin, a to tylko na pozwolenie na budowę.
3. Nie bardzo wiadomo, czy są wymagane opinie np. kominiarska.
Jak dla mnie jest to typowy przykład samowoli budowlanej.
Teoretycznie, taki zakres prac budowlanych, można zakwalifikować do trybu zgłoszenia.
Teoretycznie bo:
1. Trzeba dobrze się nagłówkować, aby takie zgłoszenie przeszło w starostwie.
2. Tam najprawdopodobniej wybudowano nowy komin, a to tylko na pozwolenie na budowę.
3. Nie bardzo wiadomo, czy są wymagane opinie np. kominiarska.
Jak dla mnie jest to typowy przykład samowoli budowlanej.
Jeżeli komin był budowany od nowa to powinno być to zgłoszone. Jednakże podłączenie do przewodu spalinowego nowego urządzenia powinno być skonsultowane z kominiarzem dla własnego bezpieczeństwa.
Prawo Budowlane:
Remont jest na zgłoszenie, a przebudowa już nie, czyli PnB.
Dlatego pisałem, że teoretycznie możliwa była procedura zgłoszenia.
Budowa komina, raczej nie wyczerpuje pojęcia remontu, a raczej mieści się w zakresie definicji przebudowy.Art. 3.
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
7a) przebudowie należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w
wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych
istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów,
jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość
bądź liczba kondygnacji ..;
remoncie należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie
budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego,
a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się
stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;
Remont jest na zgłoszenie, a przebudowa już nie, czyli PnB.
Dlatego pisałem, że teoretycznie możliwa była procedura zgłoszenia.