Problem ze starymi oknami pcv

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

wojtass31
Początkujący
Początkujący

Problem ze starymi oknami pcv

Post autor: wojtass31 »

Witam

W moim mieszkaniu posiadam zwykle okna pcv maja one 8 lat. Do ogrzewania mieszkania nie mam kaloryferow tylko piece kaflowe,sciany ocieplone sa stryopianem 10cm i co zime cieknie z okien jak z rzeki . A w drugim pokoju mam wlasnie okno z gazem i pojawia sie tylko pasek pary wodnej szerokosci mniej wiecej 1 cm.

I teraz pytanie do was czy mozna cos z tymi oknami zrobic np. nabic gazu lub cos innego z nimi zrobic czy tylko wymiana??

xfinlandia

Re: Problem ze starymi oknami pcv

Post autor: xfinlandia »

Wymiana szyb. Sam gaz nie pomoże (nawet jeśli znajdziesz kogoś kto się tego podejmie). Potrzebna jest jeszcze szyba "niskoemisyjna".
Możesz założyć że szyba do średniej wielkości okna będzie kosztowała ok 100-200zł/szt z wymianą.

leon01
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: leon01 »

Zadbaj też o lepszą wentylację pomieszczeń. Wymiana szyb na nisko emisyjne jest bardzo dobrym pomysłem, ale nawet ona nie pomoże gdy wilgotność w wewnątrz pomieszczeń przekroczy punkt krytyczny.
Kilka ciekawych porad znajdziesz tutaj:
http://www.abakus-okna.com.pl/fabryka/o ... sperta#Czy wymiana okien zmniejszy zjawisko kondensacji?

OKNOTEST
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: OKNOTEST »

leon01 zanim coś polecisz, wypadałoby sprawdzić, co się poleca. Sporo w tych poradach przekłamań, półprawd i zwykłej nieprawdy, a za coś takiego:

"Dźwiękochłonność okien uzyskuje się poprzez zastosowanie szyb o różnej grubości oraz wypełnienie gazem ciężkim np. sześciofluorkiem siarki, dodatkowo stosuje się specjalistyczne profile i uszczelki zgrzewalne np. zwykłe okna posiadaja dźwiękochłonność 34 dB. Fabryka okien Abakus w standardzie stosuje profile dźwiękochłonne pięciokomorowe jak również uszczelki zgrzewalne dwukomorowe co w połaczeniu ze standardowym pakietem daje dźwiękochłonność na poziomie 36 dB (potwierdzone badaniami Instytutu Techniki Budowlanej) co w efekcie daje produkt tłumiący niepożądany hałas aż o 50% więcej !! niż okna o współczynniku dźwiękochłonności 34 dB",

po prostu karać!!! Bo to jeden wielki bełkot i okienna bzdura.

wojtass31
Początkujący
Początkujący

A wtedy jak poprawic wentylacje w domu w pokojach sa po jednej kratce wentylacyjnej w lazience i w kuchni tak samo, a w oknach nie ma nawiewników

leon01
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: leon01 »

OK, przyznaję, przeczytałem tylko 2 artykuły dotyczące skraplania wody na oknach. Nie było w nich strasznych herezji więc poleciłem.

wojtass31
Początkujący
Początkujący

A jakiej firmy okna byscie polecili??

ile komor??

wiadomo z gazem i nawiewnikami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”