Warunki zabudowy a podział działki

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

andrzej1348
Początkujący
Początkujący

Warunki zabudowy a podział działki

Post autor: andrzej1348 »

Chce wydzielić działkę większą niż mam na warunkach zabudowy ale budynek będę budował w obszarze na który są wydane warunki zabudowy działka ma obecnie 1ha na warunkach zaznaczyli sobie kwadrat jak im sie podobało 15 arów a ja chciał bym oddzielić 30 kto mi powie co teraz jeszcze raz warunki zabudowy
Andrew

andrzej1348
Początkujący
Początkujący

Re: Warunki zabudowy a podział działki

czyli nikt nie wie co z tym
Andrew

samouk

Post autor: samouk »

Wystąpić o zmianę warunków zabudowy i odpowiednio uzasadnić. Określenie warunków zabudowy ma bowiem (niestety) w dużym stopniu charakter uznaniowy.

andrzej1348
Początkujący
Początkujący

ale czy to koniczne jsli ni określili si z minimalna ani maksymalna wielkoscia działki tylko na mapce zaciemnione jest pole o wilkosci ok 15 arów czy to ma znaczenie budowac sie bede i tak na zaciemnionym polu reszta to sad bedzie i ogród wiec moze jest szansa jak wystopie z wnioskiem z geodeta to to przejdzie???????? bo nie chce czekac kolejnych 3 misiecy
Andrew

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bajbaga »

Wyznaczyli tyle, bo zapewne na tym terenie, jest określona taka minimalna wielkość działki budowlanej, a Ty we wniosku nie określiłeś, że chcesz więcej.
Pamiętaj również o tym, że teoretycznie za wyłączenie z produkcji rolnej trzeba płacić, a w różnych gminach, jest z tym różnie - choć do 500m2 jest bezpłatnie.

Pytanie w jakim celu chcesz mieć więcej wydzielone.
Płot możesz sobie postawić jak będziesz chciał, wszak to Twoja działka (jedna i druga).

andrzej1348
Początkujący
Początkujący

działka jest ojca bedzie przepisana w darowiznie na mnie
Andrew

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”