Projekt domu "Przed kominkiem"

Dom jednorodzinny czy wielorodzinny z poddaszem użytkowym czy parterowy? Jaki projekt domu jednorodzinnego wybrać? Jak dostosować projekt gotowy do naszych potrzeb? Zapraszamy do wymiany uwag i spostrzeżeń oraz nurtujących problemów dotyczących projektów domów oraz do zamieszczania zdjęć z realizacji Waszych domów.
Magda SH
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Projekt domu "Przed kominkiem"

Post autor: Magda SH »

chyba jednak wszyscy posnęli:) nabierają sił przed wiosną.
Jeśli tylko dachówka pojawi się spod śniegu to pobiegnę z aparatem na budowę i zrobię kilka zdjęć,
a co dalej? najprawdopodobniej ścianki działowe. Na wiosnę musimy odłożyć kasę na wesele, jeśli się uda to jeszcze przed sierpniem okna, a jeśli nie to może z pieniążków weselnych:) to sie okaże - teraz już wszystko będzie robione na bieżąco. Wybraliśmy sobie drogi dom w budowie...i pewnie zanim się wprowadzimy minie trochę czasu, a mieszkanie z rodzicami na dłuższą metę mnie nie urządza:/ no ale to wszystko z czasem się okaże.
Gdyby kiedyś nie działało forum to możesz pisać na maila - badzia85@o2.pl, to jest pewniejsze.

miłego wypoczywania od budowania...;)

Magda SH
Zainteresowany
Zainteresowany

no to zdjęcia mojego domku, jeszcze przed położeniem dachówki - jak tylko stopnieje śnieg, pochwalę się dachem:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Magda SH
Zainteresowany
Zainteresowany

troszkę dachówki :) pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

TranceProgresiv
Początkujący
Początkujący

Post autor: TranceProgresiv »

Witam
bardzo fajny dom,też sie przymierzam do własnego a razcej budowy i potrzebuje informacji co trzeba załatwić krok po kroku od gruntu po samą budowe,czy można samemu budować czy to musi być firma,jeśli samemu to co musze mieć,czy jakieś zezwolenia albo kierownika budowy,dzięki za każda pomoc w tym temacie

pozdrawiam

Magda SH
Zainteresowany
Zainteresowany

witaj,
jeżeli już masz działkę z możliwością zabudowy to wybierasz projekt i szukasz architekta który zrobi Ci adaptację. U nas sprawa wyglądała tak, że nasza pani architekt składała za nas wszelkie wnioski o prąd, wodę kanalizację itp, także moja praca kończyła się na dostarczeniu wypisu z rejestru gruntu i aktu własności....i potem na konsultacji. Kierownika budowy musisz znaleźć na etapie adaptacji i pozwolenia. Po otrzymaniu pozwolenia na budowę trzeba znaleźć geodetę, który wytyczy budynek. Możesz wtedy zacząć budować. Firmą albo sam, to już zależy od Ciebie, Twojego czasu i pieniędzy.
My fundamenty i płytę robiliśmy sami, mury stawiała firma, wieńce, słupy i nadproża sami, bo są dość kosztowne, no i dach już firma. Dalej nie wiemy.
Nie wiem czy coś Ci dadzą te informacje, ale starałam się:) poszukaj jeszcze w internecie jak zbudować dom krok po kroku, może masz jakiś znajomych którzy już budowali, to Ci podpowiedzą.
W razie gdyby były Ci potrzebne jakieś informacje to pisz
Pozdrawiam

TranceProgresiv
Początkujący
Początkujący

Post autor: TranceProgresiv »

Dzięki za informacje,bede jeszcze szukał w internecie moze znajde coś ciekawego
jak bede mił wię cej nie jasnycg pytań to się odezwie

pozdrawiam

Dorota74
Początkujący
Początkujący

Post autor: Dorota74 »

Witam.
Przeglądam wszystkie zdjęcia z budowy domu wg projektu M79.
Gratuluję postępów!
U nas jeszcze daleko do realizacji ,ale projekt właściwie wybrany.Oczywiście M79-wersja ,,b,,,czyli o większej powierzchni.Projekt super,powierzchnia akurat na ,,teraz,,,może poddasze mogłoby być mniejsze....Coraz bardziej zastanawiam się,co dalej,kiedy dzieci ewentualnie wyprowadzą się ,,na swoje,,?
Wtedy pewnie mozna wyłączyć poddasze z użytkowania i cieszyć się dołem.Nie wiem,co lepsze...
Bardzo zależałoby mi na opiniach odnośnie projektu i wyłapania niezbyt dobrych rozwiązań.Chciałabym wprowadzić kilka zmian,m.inn. proste okna,niektóre mniejsze,zlikwidować kominek zewnętrzny.
Będę wdzięczna za opinie.

Dorota74
Początkujący
Początkujący

Witam.
Przeglądam wszystkie zdjęcia z budowy domu wg projektu M79.
Gratuluję postępów!
U nas jeszcze daleko do realizacji ,ale projekt właściwie wybrany.Oczywiście M79-wersja ,,b,,,czyli o większej powierzchni.Projekt super,powierzchnia akurat na ,,teraz,,,może poddasze mogłoby być mniejsze....Coraz bardziej zastanawiam się,co dalej,kiedy dzieci ewentualnie wyprowadzą się ,,na swoje,,?
Wtedy pewnie mozna wyłączyć poddasze z użytkowania i cieszyć się dołem.Nie wiem,co lepsze...
Bardzo zależałoby mi na opiniach odnośnie projektu i wyłapania niezbyt dobrych rozwiązań.Chciałabym wprowadzić kilka zmian,m.inn. proste okna,niektóre mniejsze,zlikwidować kominek zewnętrzny.
Będę wdzięczna za opinie.

mallwin

Post autor: mallwin »

Witaj,

Powiedz proszę czy będziesz budowała ten projekt jako etapowy (z poddaszem nieużytkowym) czy będzie to dom parterowy?

[/code]

Dorota74
Początkujący
Początkujący

Jeśli miałabym brac pod uwagę tylko parter,będę miała o jedno pomieszczenie za mało.Najchętniej zrobiłabym od razu poddasze,ale znając realia,trzeba będzie trochę z t ym zaczekać.Tak na prawdę przeraża mnie trochę metraż poddasza.Potrzebuję tam max 2 pokoików z ewentualną łazienką,a powierzchni jest dużo.
Póki co mogę się ,,przemęczyć,,przez jakiś czas na samym parterze. :cry:

po_gosia
Początkujący
Początkujący

Post autor: po_gosia »

Witam,
Zastanawiamy się nad zakupem tego projektu domu, jednak mamy dylemat odnośnie okien - łukowe czy proste? Czy możecie wrzucić świeże zdjęcia waszych domków? Chcielibyśmy pooglądać co nam sie bardziej spodoba...
No i chętnie poczytamy z jakimi problemami sie borykacie, jakie zmiany dodatkowo wprowadzacie..

Czerwiak

Projekt domu "Przed kominkiem"

Post autor: Czerwiak »

Witam...
Zawsze miałem awersję do tego typu domów parterowych. Myślałem że jak dom to musi być poddasze użytkowe, albo dwie kondygnacje, ale jak przejrzałem projekt i zdjęcia to jestem w szoku - wygląda to naprawdę imponująco... Życzę powodzenia w dalszych pracach.
Pozdrawiam

mallwin

Post autor: mallwin »

Witam serdecznie,

Jeśli chodzi o okna a raczej ich rodzaj zdecydowanie więcej uroku temu domkowi nadają okna łukowe.
Musimy natomiast wziąć pod uwagę również kwestię finansową zdecydowanie tańszym wariantem tego domu jest zaprojektowanie okien prostych.

Zapraszam również do obejrzenia kolekcji domów jednorodzinnych parterowych:
http://www.e-projekty.pl/gotowe-projekt ... g,id-63.29

agawa80
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: agawa80 »

witam. jesli chodzi o okna to sprawe proponuje dobrze przemysleć. my wymieszalismy i czesc mamy łukowych a czesc prostych, efekt nam sie podoba. gdybym teraz budowała to łukowych zrobiła bym jeszcze mniej. po pierwsze cena, są 2 razy droższe od zwykłych , ;a po drugie funkcjonalność, źle sie otwierają , a zeby sie dobrze otwierały muszą być specjalnie wykończone, co wcale nie znaczy ze ładnie to wygląda w środku mieszkania. z zewnątrz dodają uroku wewnątrz nie koniecznie.
w tym projekcie warto tez przemysleć sprawe kominka, na srodku pokoju sprawia ze pokuj staje sie mniej usawny i zabiera duzo miejsca bo komin jest w salonie a nie na zewnątrz. (wg projektu), niestety u nas było tak zbudiowane jak w projekcie. narazie to tyle co przychodzi mi do glowy , pozdr
agawa

po_gosia
Początkujący
Początkujący

Post autor: po_gosia »

Dziękuje za odpowiedź - takie uwagi są bardzo ważne na etapie wyboru projektu, żeby później nie żałować.
A ten projekt w miarę analiz podoba mi się coraz bardziej. Tylko zrezygnowałabym z łazienki w pokoju od frontu. No i ciekawa jestem jak wyszły zmiany u tych, co zrezygnowali z łazienki w centralnej części domu i zrobili ją w jednym z pokoi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty domów jednorodzinnych”