Konstrukcja drewniana. Warto czy nie warto?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Konstrukcja drewniana. Warto czy nie warto?
Witajcie, dopiero co dołączyłem do tego forum. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii na temat konstrukcji drewnianej, szkieletowej ścian. Staram się dużo czytać na temat domu drewnianego i dowiaduje się bardzo dużo pozytywnych rzeczy. Jednak w rozmowie z innymi - czy tu użytkownikami forum, czy to moimi znajomymi - słyszę dosyć sceptyczne głosy na temat domów drewnianych. Jakie są Wasze doświadczenia, co słyszeliście na temat tego typu konstrukcji?
Re: Konstrukcja drewniana. Warto czy nie warto?
Widze, że nie ma chętnych do rozmowy na ten temat. Ja w każdym razie postanowiłem bliżej przyjrzeć się tej konstrukcji i założyłem sobie bloga o tematyce budowlanej:
poznajdom.blogspot.com
Zapraszam.
poznajdom.blogspot.com
Zapraszam.
poznajdom.blogspot.com
Może kolego załóż temat i napisz swojego posta w innym dziale, np. "Porady ekspertów" Drewniane domy kanadyjskie . Chociaż ostatnio na tym forum jakaś dziwna cisza 
-
AgregatyElem
- Zainteresowany

W temacie dotyczącym Domów Kanadyjskich jest sporo opinii odnośnie drewnianych konstrukcji,głównie pozytywne wiec można wnioskować,że konstrukcja jest solidna i stabilna a przy tym ładnie się prezentuje.
Warto stawiać drewniane domy ich konstrukcje są stabilne, solidne nie do zdarcia . Moi rodzice mają dom z drewna wybudowali sobie na stare lata są bardzo zadowoleni . Myślę że jest to bardzo fajna opcja, przede wszystkim zdrowa . Domy z drewna mogą być na prawdę przepiękne jeżeli tylko będziemy korzystać z fachowych usług . Mam jedną firmę do polecenia www.elbud-serwis.pl znajduje się w Łodzi . Warto sprawdzić
A domy z ceramiki albo silikatu to może i nie są solidne?
Ja mam tylko jedno zastrzeżenie do konstrukcji drewnianych - w naszym kraju są one koszmarnie drogie. W związku z tym nie są one alternatywą cenową dla np. Porothermu, tylko są jakąś tam alternatywą mentalną - dla ludzi, którzy chcą mieszkać w takiej konstrukcji. Wykonawcy domów drewnianych robią sobie jaja przy wycenach i niestety dlatego ten rynek od lat kuleje w naszym kraju i jest propozycją dla zapaleńców, a nie dla masowych odbiorców. Wystarczy zobaczyć w studiach projektowych - tam z 70% gotowych projektów jest rozpisywanych na ceramikę poryzowaną, bo takie jest realne zapotrzebowanie. Domów drewnianych jest kilka albo nie ma w ogóle...
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Mam jedno zastrzeżenie do dzisiejszych domów z drewna.
Drewno jakie tam jest bywa tak zaimpregnowane chemią że moim zdaniem przestają być ekologiczne Do tego wszystkie te kleje Płyty osb itp.
Wolę już zwykły gazobeton Wyjdzie taniej Jest niepalny i prostszy.
Taka moja subiektywna opinia
Co tym myślicie?
Drewno jakie tam jest bywa tak zaimpregnowane chemią że moim zdaniem przestają być ekologiczne Do tego wszystkie te kleje Płyty osb itp.
Wolę już zwykły gazobeton Wyjdzie taniej Jest niepalny i prostszy.
Taka moja subiektywna opinia
Co tym myślicie?
Wykonywanie z drewnem klejonym KVH czy BSH, wysoka jakość konstrukcji i wytrzymałość dzięki wykorzystywaniu suchego drewna, które się nie skręca.
-
Kasprowicz
- Aktywny

Prace z elementami z drewna realizuje między innymi Jonda Firma działa w Zachodniopomorskim, ale obsługuje klientów z całego kraju. Wykonują konstrukcje na indywidualne zamówienie w tym przy udziale CNC, co poprawia dokładność pracy.