INSTALACJE GRZEWCZE poradnik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tanie-Grzanie
- Zainteresowany

Re: INSTALACJE GRZEWCZE poradnik
Może,ale wcale nie musi tak reagować Zresztą na forum widziałem kilka tematów odnośnie połączenia aluminium oraz miedzi,więc można poczytać.
a może by tak zainwestować w projekt instalacji co-cwu?
robienie takich rzeczy "na pałę " to płacz w dalszej perspektywie
i energia elektryczna i gaz w przyszłości będą drożeć
z doświadczenia wiem, że energia z gazu jest tańsza niż elektryczna, niestety wiąże się to z wyższymi kosztami inwestycyjnymi
instalacja pompy ciepła to niższe koszty eksploatacji ale również droższa inwestycja
a... i jeszcze jedno - sprzedawca pomp ciepła zawsze zachwali pompy ciepła, sprzedawca kolektorów - kolektory itd
robienie takich rzeczy "na pałę " to płacz w dalszej perspektywie
i energia elektryczna i gaz w przyszłości będą drożeć
z doświadczenia wiem, że energia z gazu jest tańsza niż elektryczna, niestety wiąże się to z wyższymi kosztami inwestycyjnymi
instalacja pompy ciepła to niższe koszty eksploatacji ale również droższa inwestycja
a... i jeszcze jedno - sprzedawca pomp ciepła zawsze zachwali pompy ciepła, sprzedawca kolektorów - kolektory itd
wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem od trumny
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A co to ma do ogrzewania! Można tak się oszukać!
"Energii" z oleju napędowego jest tyle samo co z benzyny . Prąd jest droższy... ale weźmy trzy identyczne samochody ( pierwszy z silnikiem 1.6 benzyna drugi 1.6 disel i trzeci z napędem elektrycznym - przejedźmy nimi w identycznych warunkach 100 km po mieście. I co? Pierwszy spali o 40% więcej niż drugi a trzeci spali tylko 30% tego co drugi. Różnica jest ogromna - ale gdyby podawać koszt przeliczeniowy kWh - to elektryczny samochód byłby nieekonomiczny! A disel z benzyną - jednakowe.
Widać jasno, że jak ktoś chce oszukać drugiego to podaje ile kosztuje kWh z nośnika a nie ile kWh dom "pali" - NIE NALEŻY SŁUCHAĆ OSZUSTÓW!
"Energii" z oleju napędowego jest tyle samo co z benzyny . Prąd jest droższy... ale weźmy trzy identyczne samochody ( pierwszy z silnikiem 1.6 benzyna drugi 1.6 disel i trzeci z napędem elektrycznym - przejedźmy nimi w identycznych warunkach 100 km po mieście. I co? Pierwszy spali o 40% więcej niż drugi a trzeci spali tylko 30% tego co drugi. Różnica jest ogromna - ale gdyby podawać koszt przeliczeniowy kWh - to elektryczny samochód byłby nieekonomiczny! A disel z benzyną - jednakowe.
Widać jasno, że jak ktoś chce oszukać drugiego to podaje ile kosztuje kWh z nośnika a nie ile kWh dom "pali" - NIE NALEŻY SŁUCHAĆ OSZUSTÓW!
Owszem nie musi... ale uważam, że należy mieć to na uwadze.Tanie-Grzanie pisze:Może,ale wcale nie musi tak reagować Zresztą na forum widziałem kilka tematów odnośnie połączenia aluminium oraz miedzi,więc można poczytać.
-
dirtydancer
- Początkujący

Zdecydowanie grzejniki elektryczne są moimi faworytami. Kupowałem w sklepie Dobregrzejniki.pl . Wybór jest ogromny, ceny są godne uwagi, jakość jest świetna, obsługa miła. Nie mam nic do zarzucenia, więc śmiało mogę polecić.
W większości artykułów, albo we wszystkich, pisze się o ogrzewaniu podłogowym wodnym, bądź elektrycznym (maty lub kable grzewcze). Pomija się folie grzewcze na podczerwień. Czego to jest wynik? Niedoinformowania o nowych technologiach czy lobbing istniejących już firm? Zalety folii grzewczych na podczerwień przewyższają w znacznym stopniu tradycyjne już ogrzewanie podłogowe. Przytoczę chociażby kilka: 1.instalacja na "sucho" bez wylewki i bałaganu, 2.w każdym pomieszczeniu można instalować w dowolnym czasie 3.brak cyrkulacji powietrza (równomierna temperatura na wszystkich poziomach pomieszczenia) 4. niweluje przykre zapachy 5. działanie promieni podczerwonych działa na samopoczucie użytkowników jak Słońce. .......
Było by miło, gdyby, któryś z ekspertów zasięgnął wiedzy o nowościach w technologii grzewczej i napisał taki artykuł.
Pozdrawiam poszukujących i otwartych na nowości.
Było by miło, gdyby, któryś z ekspertów zasięgnął wiedzy o nowościach w technologii grzewczej i napisał taki artykuł.
Pozdrawiam poszukujących i otwartych na nowości.
-
Przemek
poczytaj artykuły na www.e-instalacje.pl lub zamów poradnik Instalacje Grzewcze.
-
Wilq7
- Początkujący

- Kontakt:
Osoby zainteresowane poradą na temat doboru urządzeń grzewczych zapraszam do kontaktu. bezpłatna pomoc, wycena systemu gratis.
---------------------------------------------
---------------------------------------------
Czyli słońce też jest z foli grzewczych. Też fajnie.Enerbau pisze:5. działanie promieni podczerwonych działa na samopoczucie użytkowników jak Słońce. .......
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
"Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla." - bardzo trafnie się Pan określił
Heniek ,Ty z Tesco? 
-
Przemek
czy faktycznie dzieki instalacjom z miedzi można oszczędzać?
http://www.e-instalacje.pl/a/9325,oszcz ... niu-miedzi
http://www.e-instalacje.pl/a/9325,oszcz ... niu-miedzi
Maty i kable grzejne:
www.comfort-heat.pl - nowa marka wchodzi na Polski rynek, wysoka jakość, konkurencyjne ceny!
www.comfort-heat.pl - nowa marka wchodzi na Polski rynek, wysoka jakość, konkurencyjne ceny!
-
agnieszka71
Siema
Znalazłem ciekawą stronkę z opisanymi tematami budowlanymi
Jak ktoś tak jak ja jest w tech. budowlanym , albo wyżej zapewne mu się przyda ponieważ mądrze tam piszą
Strona to: spam
Nie bierzcie tego jak reklamy , chcę tylko pomóc potrzebującym
Miłego dnia
Znalazłem ciekawą stronkę z opisanymi tematami budowlanymi
Jak ktoś tak jak ja jest w tech. budowlanym , albo wyżej zapewne mu się przyda ponieważ mądrze tam piszą
Nie bierzcie tego jak reklamy , chcę tylko pomóc potrzebującym
Miłego dnia
Jaki jest koszt takiej maty?