Pękające ściany i sufit

Przystępując do budowy, marzymy o idealnym domu. Niestety realia często są inne, a błędy budowlane są zmorą wielu inwestorów. Poradź się jak uniknąć błędów, na co zwrócić uwagę i co zrobić, żeby Twój dom rzeczywiście był idealny.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

luklublin
Początkujący
Początkujący

Pękające ściany i sufit

Post autor: luklublin »

Koledzy ratunku. Kupiłem ostatnio dom, który ma dwa lata. W te wakacje zauważyłem rysy na suficie przebiegające od okien ku przeciwnej stronie do ściany. W tą zimę pękły wszystkie parapety i pojawiły się nowe pęknięcia na suficie. Co się dzieje? Czy to naturalny proces osiadania budynku czy coś jest nie tak. Proszę o pomoc!
Pozdrawiam

giv
Aktywny
Aktywny

Post autor: giv »

czy to jest nowy dom czy stare budownictwo?? jest mozliwosc osiadania budynku przez caly czas jego eksploatacji wiaze sie to z jakoscia gruntu, wielkoscia fundamentow itd. wiele nikt ci nic nie powie przy tak malej ilosci informacji na ten temat z twojej strony
coś sie wymyśli!!

luklublin
Początkujący
Początkujący

Jest to nowy dom, wybudowany dwa lata temu. Postawiony jest z youtonga. Postawiony jest na podłożu piaskowym. Co najgorsze ostatnio zauważyłem, że pęknięcie przebiega również prze fundament. Powiedzcie co robić. Jak zabezpieczyć fundamenty aby to dalej się nie posuwało. Pozdrawiam

drewienko

Post autor: drewienko »

tez budowalem z Ytonga tez mialem pekniecia ale w gornej czesci domu - ustaly
moze za szybko budowane moze bledy obciazeniowe w projekcie
moze nacisk więźby nie równomierny ...

luklublin
Początkujący
Początkujący

Tylko pytanie co z tym zrobić aby dalej nie leciało?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Błędy budowlane”