Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Post autor: asolt »

Tu nie chodzi o uszczypliwość, myślę, ze Pan Tomasz wie o co chodzi.

ireneuszirek
Aktywny
Aktywny

Post autor: ireneuszirek »

Ludzie może tak, ja nie. A tekst wypowiedzi wyraźnie sugerował, że chodzi w tym przypadku o mnie.

Ja nie moge spalać śmieci z prostego powodu, mój dom jest w budowie, no więc nie mam jeszcze w czym spalać. Zresztą temat który tu założyłem zawiera jak byk słowo "teoretyczne". Jak już bedę wiedział jak to jest naprawdę, to napiszę i dodam coś w stylu: Rok temu wydawało mi się .... a naprawdę jest tak ....
Na dzień dzisiejszy ogrzewam wodę grzałką elektryczną w łazience w bloku z wielkiej płyty. Pojemność zbiornika 60l, kosztuje mnie to miesięcznie około 100zł (grzałka chodzi tylko w tzw. "drugiej taryfie", no chyba, że jest absolutna koniecznośc, no to wtedy zżera droższy prąd.
Co do kosztów wykonania kotłowni i instalacji CO wraz z zamontowaniem kolektorów to nie wyjdzie 50 tys. zł. szacuję te koszty na 35 tys. a jak wyjdzie zobaczymy już niebawem.

ireneuszirek
Aktywny
Aktywny

Post autor: ireneuszirek »

Trwa budowa biurowca pasywnego 11.04.2012r. 12:03

Biurowiec, zużywający do ogrzewania ośmiokrotnie mniej energii niż tradycyjne budynki, powstanie do lutego 2013 r. w Katowicach. Budowany kosztem ponad 37 mln zł tzw. biurowiec pasywny - pierwszy taki w Polsce - zajmie powierzchnię ponad 6 tys. m kw.
Jak podał w środę katowicki Park Naukowo-Technologiczny Euro-Centrum, gdzie powstaje obiekt, na 23 kwietnia zaplanowano wmurowanie kamienia węgielnego pod inwestycję. W uroczystości mają uczestniczyć ministrowie: rozwoju regionalnego Elżbieta Bieńkowska i sprawiedliwości Jarosław Gowin.

Biurowiec pasywny to pionierska w Europie Środkowo-Wschodniej inwestycja w energooszczędnym budownictwie. Budynek do ogrzania wnętrza - zużyje 15 KWh na metr kwadratowy, podczas gdy tradycyjne budynki potrzebują 120 kWh na m kw. rocznie.

Budynek będzie w sporej części korzystał z odnawialnych źródeł energii, został zaprojektowany z szerokim dostępem do światła słonecznego, wyposażony w kolektory słoneczne, fotoogniwa oraz system sond geotermalnych. Specjalne pasywne okna, stropy chłodząco-grzewcze oraz system odzyskiwania ciepła z rekuperatora pozwolą na chłodzenie latem i dogrzanie pomieszczeń zimą.

żródło:cire.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

asolt pisze:Tyle tylko ze ten dom jest na szkle piankowym i lada dzień dzień się rozleci, grzebiąc niefrasobliwego
inwestora (własciciela)
Robiąc izolację normalnie jak w całej Europie ( proszę sprawdzić w katalogu producenta szkła piankowego) konstrukcja jest solidna i ... za izolacją. Na ogół architekci znają fizykę i umieszczają izolację przed tym czego ogrzewanie nie ma sensu ( mur i fundament) . Znający fizykę wiedzą też, że ta sama wełna czy styropian bez paroizolacji ( i nie chodzi tu o wilgoć) izolują znacznie gorzej bez paroizolacji od wewnątrz. Warto znać fizykę , bez tej wiedzy buduje się badziewia które "palą" nawet ponad 30 kWh/m2 rocznie. Mało tego, Ci co te badziewia robią jeszcze uważają, że mają wykształcenie i mogą chodzić z podniesionym czołem ! Ja tylko uważam, że miejsce polecających ogrzewanie na paliwa stałe jest za kratkami. To normalni szkodnicy. To trudno w kategoriach "wiedza" rozpatrywać!

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Ja z kolei uważam, że na szczęście przed oszołomami w budownictwie chronią wysokie bariery wejścia do branży - bez wykształcenia i wiedzy branżowej można sobie co najwyżej przedstawiać na forum swoje widzimisię, nikt takiej osoby na budowę nie wpuści.
Ciekawe, ile osób zdecydowało się na budowę budynku według zaleceń Pana TB? Zero. Ile domów wykonano w "technologii TB" - zero. Skąd wiem? Ponieważ takie ocieplenie ma zalety tylko na pierwszy rzut oka, i to osoby mającej takie pojęcie o budowlance jak np. konkret. Jakie są problemy? A to już wie każdy kumaty inżynier zajmujący się budownictwem.

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: konkret2 »

100 zł / 0.35 zł = 285 kWh - 30 kWh straty dzienne(1kW/doba) = 255 kWh / 0.00116 / 28stopni / 30 dni =
261 litrów wody dziennie wychodzi panie Ireneuszu.

Kotłownia 10 m. kw. = 15 000 zł
Komin = 5 000 zł
Piec na ekogroszek = 7 000 zł
Kolektor słoneczny = 10 000 zł
Rurki, kaloryfery, zbiorniki,
szufelka i zmiotka = 5 000 zł

na razie wychodzi 42 000 samego materiału,

Panie Indiana, dla pana liczy się tylko wykształcenie. I dlatego mamy spalarnie węgla pod naszymi nosami i spękane autostrady. Wszystko to pod nadzorem ludzi z wykształceniem jak pan to określa.
W domach szkieletowych są izolacje od wewnątrz i co się dzieje panie Indiana takiego strasznego? Czytał pan u J-J kwestie ogrzewania? Problemy z odczuwaniem temperatury? Kwestia sterowalności i kumulacji ciepła?
Nie ważna ekonomia, ważna praca instalatora. Zużycie roczne energii cieplnej na prąd wynosi 600-1000 zł a propozycja ogrzewania /spalarni za 50 000 zł dzięki, której rzekomo po 20 latach będzie miał pan Indiana 90.000 zł na nowego mercedesa. Ekonomista...własnego portfela.
Szkoda gadać.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Indiana pisze:Ja z kolei uważam, że na szczęście przed oszołomami w budownictwie chronią wysokie bariery wejścia do branży - bez wykształcenia i wiedzy branżowej można sobie co najwyżej przedstawiać na forum swoje widzimisię, nikt takiej osoby na budowę nie wpuści.
Ciekawe, ile osób zdecydowało się na budowę budynku według zaleceń Pana TB? Zero. Ile domów wykonano w "technologii TB" - zero. Skąd wiem? Ponieważ takie ocieplenie ma zalety tylko na pierwszy rzut oka, i to osoby mającej takie pojęcie o budowlance jak np. konkret. Jakie są problemy? A to już wie każdy kumaty inżynier zajmujący się budownictwem.
-Panie Andrzeju - nie ma czegoś takiego jak tajemna wiedza branżowa - są wykładowcy, są podręczniki i jest dziś googl
Panie Andrzeju, do policzenia ile kWh zużywa się na ogrzanie wody wystarczy podstawówka (0.00116kWh/st.)
-Panie Andrzeju - nawet słabo inteligentny człowiek, wie, że ani ja ani Pan domów nie projektujemy więc po co pisać "technologie TB??
-Panie Andrzeju, rozpacz przez Pana przemawia - skoro uważa Pan, że przez 22 lata nieźle żyję z pisania bzdur a nie z robienia instalacji w domach izolowanych
-Panie Andrzeju - cała Skandynawia - w Alpach -praktycznie wszystko jest izolowane od środka
-Panie Andrzeju - Pan wygoogluje "izolowanie od wewnątrz" i zobaczy Pan, że nawet Xella zaczęła kampanię uświadamianie inwestorów kursami organizowanymi w całej Polsce
-Panie Andrzeju -jeżeli "tajemna wiedza branżowa" pozwala podać, że sprawność kotłowni węglowych jest ponad 80% a gazowych nawet ponad sto - to gdzieś mam taką wiedzę
-Panie Andrzeju, jeżeli ktoś liczy zyski z kolektora słonecznego a nie wykorzystanie - koszt - to nie ma żadnej wiedzy
-Panie Andrzeju - jeżeli "wiedzą" Pan nazywa dom zużywający ponad 30kWh/m2 - to FAKT wolę takiej "wiedzy" nie mieć!

CZY WIE PAN Z PODRĘCZNIKA FIZYKI ( MOŻE BYĆ J. A. POGORZELSKI ) DLACZEGO W XXI WIEKU NIE NALEŻY OCIEPLAĆ OD ZEWNĄTRZ
Ma Pan wiedzę, czy nie?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

http://www.youtube.com/watch?v=PGlJQxGt-Ak
Izolować - tak by zatrzymać ciepło - tu grubiej od zewnątrz - ale u nas -powinni odwrotnie.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Na szczęście sam Pan widzi, ze wiedza nie jest Panu do niczego potrzebna, i tego się trzymajmy.
Jak na razie mam chwilkę czasu raz dziennie aby tylko tutaj poklikać, tak jestem zarobiony a terminy mam na rok do przodu, a Pan spokojnie za dzień kilkanaście for obleci ze swoimi rewelacjami - znaczy roboty nie ma. To rynek tak zadecydował, a nie lepsza gadka na forum....

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Wolny rynek popełnia błędy ale też sam robi szybkie korekty usuwając pasożytów, naciągaczy, leni, ludzi wciskających technologie sprzed 30 lat.
Na pana szczęście wolny rynek jeszcze w Polsce nie istnieje. Może pan spać spokojnie i istnieć dzięki dotacjom, regulacjom, dezinformacji i propagandzie.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Ależ bardzo proszę wybudować sobie chatkę według wydumanych z nudów i ulotek reklamowych "wytycznych" Pana TB. Pewnie znajdzie się jakiś kierownik budowy, który ani razu na budowę nie zaglądnie, wtedy można i taki budynek sobie postawić. Ja tylko powodzenia życzę :lol:

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Odpowiedź nie wiadomo do kogo. Typowy wypełniacz.
Podobno ma pan tyle zleceń a tu godzina 16.50 i pan już w domu, czyżby chce pan załapać się na jeszcze ciepły prysznic bo zaraz zabraknie słońca?

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

W końcu piątek, trzeba coś zaplanować na weekend. Namontowało się solarów, kotłów i grzejników przez tydzień, to czas poszaleć :-)
A odpowiedź poprzednia była skierowana konkretnie do konkreta, nikomu innemu przecież nie życzę wybudowania sobie murowanej chaty z ociepleniem od środka :lol:

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Dziękuję za życzenia panie Andrzeju.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Mój sąsiad, też szaleje... Ma komis samochodowy i na klatce chwalił się, że podpicował kilka rzęchów i znaleźli się frajerzy co to łyknęli . Jak się nie zna to niech ma! Skomentował.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”