Dydowa wentylacji

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

marcinspike
Początkujący
Początkujący

Dydowa wentylacji

Post autor: marcinspike »

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem budowy wentylacji w budynku.
Problem polega na tym iż jest do budynek z połowy lat 80-tych i nie było tam w planach wentylacji na każde pomieszczenie.
Problem zaczął się po zamontowaniu nowych okien (wilgoć, grzyb)

Moje pytanie jest takie czy to co przedstawiam na rysunku zda egzamin. Na okna chcę zamontować nawiewniki higrosterowalne i dodatkowo wyprowadzić wentylację za pomocą rur PCV.
Jak waszym zdaniem powinno to wyglądać?
Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dydowa wentylacji

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Wymieniać okna by je dziurawić? Nawiewniki higrosterowalne działają jak zwykłe 9 jeżeli w ogóle działają)
Wentylację robi się od dłuższego czasu mechaniczną nawiewną lub nawiewno wywiewną. Tylko taka zapewni w pokojach normą, zdrowiem i komfortem, określoną ilość świeżego powietrza .

SGL

Re: Dydowa wentylacji

Post autor: SGL »

marcinspike pisze:Moje pytanie jest takie czy to co przedstawiam na rysunku zda egzamin.
nie
marcinspike pisze:Jak waszym zdaniem powinno to wyglądać?
na pewno nie tak jak na zaprezentowanym obrazu.

Masz 2 prawidłowe drogi:
1. Projekt dobudowy kominów - wentylacji konwekcyjnej (grawitacyjnej)... pozwolenie na budowę, kierownik etc etc

2. Projekt wentylacji mechanicznej i montaż wg projektu.

Naprawdę "wymyślanie" zostaw osobom które spędziły na zdobywaniu wiedzy kilka/kilkanaście dobrych lat nauki - nie każdy musi być na siłę "bohaterem w swoim domu"...

Piotr59
Początkujący
Początkujący

Re: Budowa wentylacji

Post autor: Piotr59 »

Witam,
Panie Tomaszu , czy Pan zajmuje się montażem instalacji wentylacji mechanicznej? Jeśli tak, to jak można się z Panem skontaktować?
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”