ogrzewanie podłogowe w sypialnii
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
piotr manowiec
- Początkujący

ogrzewanie podłogowe w sypialnii
hej może mi ktoś wyjasnić dlaczego nie powinno sie stosować podłogówki w sypialniach i jak w takim razie projektuje sie ogrzewanie sypialnii przy pompach ciepła??
many
Jak ktos nie wierzy w prawa fizyki to moze nie rozumiec co inni okreslaja jako Feng Shui.adamis pisze:Ale w tym wszystkim najbardziej bezsensowne jest feng-shui
Czy widzial ktos pola energetyczne ktore oddzialowuja na czlowieka?
Moze nie, ale kazdy widzial przyrzady do wykrywania przewodow elektrycznych , instalacji wodnych itp
Co do ogrzewania podlogowego to przy braku wiedzy jak klasc mozna za zycia budowac sarkofag.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja na elektryczna podlogowke bym sie juz drugi raz nie zdecydowal,T. Brzęczkowski pisze:Mamy przyrządy, i nie ma się czym przejmować, Nowoczesne urządzenia grzewcze mają pola mniesze od tła (ziemi) . Jeden komputer sieje tysiące razy więcej niż suma elektrycznych ogrzewań 200m2 domu.
a na wodna napewno.
Jest to ogrzewanie dobre , ale nie do sypialni.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Feng-shui akurat nie ma nic wspólnego z prawami fizyki.Jest to tylko zwykły chiński zabobon,który próbuje się uprzystępnić ludziom pod pozorem nauki.Ciemnota do potęgi i tyle.Jak ktos nie wierzy w prawa fizyki to moze nie rozumiec co inni okreslaja jako Feng Shui.
Niby XXI wiek a taka ciemnota się szerzy na świecie.
adam
Po pierwsze... w sypilani większość podłogi zajmuje łużko, więc powieszchnia grzewcza jest mniejsza.
Po drugie, śpimy na wysokości około 50cm od podłogi... na tej wysokości temperatura jest troszke za wysoka do spania, można robić w sypialni podłogówkę, ale trzeba na tym układzie obniżyć temperature.
Po drugie, śpimy na wysokości około 50cm od podłogi... na tej wysokości temperatura jest troszke za wysoka do spania, można robić w sypialni podłogówkę, ale trzeba na tym układzie obniżyć temperature.
------------------------------------------------------
I wlasnie o to chodzi.Jezeli ktos zaklada podlogowke i oszczedza na regulatorze etc. to faktycznie jest problem pozniej.
Ja chce zalozyc podlogowke w calym domu, no jeszcze kwestia ceny oczywiscie a nie jakichs dupereli. Jezeli cena okaze sie przystepna to bez wahania niore wszystko w podloge. Oczywiscie wspomniana regulacja dla kilku oddzielnych stref, np. salon,jadalnia pozniej lazienki a i kuchnia musza byc oddzielnie niz sypialnie. Pic wydaje mi sie polega na tyme zeby podzielic na strefy, czeste przebywanie ludzi/domownikow, sypialnie i pomieszczenia wymagajace mniejszego dogrzewania typu kuchnia, lazienka, pralnio-suszarnia.
Takie jest moje skromne zdanie.
Pzdr.
Ja chce zalozyc podlogowke w calym domu, no jeszcze kwestia ceny oczywiscie a nie jakichs dupereli. Jezeli cena okaze sie przystepna to bez wahania niore wszystko w podloge. Oczywiscie wspomniana regulacja dla kilku oddzielnych stref, np. salon,jadalnia pozniej lazienki a i kuchnia musza byc oddzielnie niz sypialnie. Pic wydaje mi sie polega na tyme zeby podzielic na strefy, czeste przebywanie ludzi/domownikow, sypialnie i pomieszczenia wymagajace mniejszego dogrzewania typu kuchnia, lazienka, pralnio-suszarnia.
Takie jest moje skromne zdanie.
Pzdr.
Kiedys faktycznie kamien byl polecany, ale zdaje sie ze teraz juz i inne materialy sa dobre. Ja na gore (podasze) planuje wykladziny, oprocz oczywiscie lazienki, pralni i korytarza/klatki schodowej. Wykladziny tez juz sa takie ktore doskonale nadaja sie do podlogowki. Jezeli chodzi o drewno to pewnie nie kazde sie tak nadaje, ale gdzies czytalem ze jest specjalne drewno zdaje sie ze jakies tropikalnedoskonale nadaje sie, ale ... nie mam wiec nie potwierdze.
Pzdr.
Pzdr.