Zalegający śnieg na kolektorach próżniowych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Zalegający śnieg na kolektorach próżniowych
nie brakuje (nie chcę mówić dosadnie) osób, które i tak będę w zaparte twierdzić, że "białe jest czarne" nie patrząc na opracowania, zdjęcia itd., itp. Ostatnio "wzruszyłem się do łez" jak zobaczyłem argument desperata za próżniowymi, że śnieg przesypuje się pomiędzy rurami - niczym piasek:-).
No cóż nie doczekałem się. Ale tą pracę domową sam odrobiłem, licząc dla różnych wartości kąta padania. Wprowadziłem jedną małą zmianę i jako kolektor o rurze dwuściennej wstawiłem taki, który jest namalowany. Nie heat pipe a z "u rurką", jak najbardziej oparty o Solar Keymark.bachus pisze:
Pokusiłem się o zmianę kąta padania na 45 stopni na razie tylko w jednej płaszczyźnie, pozbawiając na rysunku wartości liczbowych. Ponieważ przekonałem się, że masz doskonały dar wyszukiwania w Internecie ciekawych artykułów i (lub) duży zasób wiedzy na temat kolektorów i cenię sobie to w Tobie(choćby ten o chromie) to myślę, że nie sprawi większego problemu uzupełnienie brakujących wartości liczbowych.
pozdrawiam.
Witold
A wygląda to tak:

I myślę, że to będzie pełniejszy obraz.
-
instalator 7
- Zaawansowany

Baju, baju psy szczekają a karawana jedzie dalej.Indiana pisze: Natomiast naprawdę nie wiesz, dlaczego przy kilku centymetrach śniegu na kolektorach płaskich i próżniowych, te pierwsze po niedługim czasie (liczonym w minutach) od wyjścia Słońca zza chmur zaczynają normalną pracę, a próżniówki stoją tygodniami i nic nie grzeją, czy sobie jaja robisz? Jak spadnie trochę śniegu i mróz trzyma, jak tej zimy, nie ma bata by próżniowe ruszyły, chyba że je ręcznie odśnieżysz lub wzorem Bachusa nasmarujesz wazeliną czy czymś takim. A płaskie normalnie pracują.
Bachus gdzieś już tłumaczył że nawet oszronione kolektory próżniowe działają. Śnieg bez problemu zsuwa się z kolektorów próżniowych jeśli pod rurami nie ma lustra. Jak śnieg rozpuści się na kolektorach płaskich przy minus 15-20 stopniach? Płaskie normalnie pracują, czyli tak jak latem?
Żadna rewelacja, to tylko uzysk chwilowy. Powiedz lepiej ile miałeś energii przy słońcu podającym na kolektory pod kątem 45 stopni, a nie przy promieniowaniu prostopadłym?.Indiana pisze:sam się zdziwiłem, jak widziałem w pełnym Słońcu przy tych największych mrozach około 50'C na panelach i moc grzewczą (mam licznik ciepła na obiegu odbierającym ciepło z wymiennika) rzędu 1300 - 1500W w południe. .
Pewnie same sie rozmrażały przy minus 15 stopniach dzięki tej magicznej energii z wewnątrz .Indiana pisze:Nigdy nie widziałem moich kolektorów zaśnieżonych gdy świeciło Słońce.
-
instalator 7
- Zaawansowany

Desperaci bronią wszelkimi siłami ale kolektorów płaskich broniąc się przed nową wydajniejszą i lepszą technologią. Nie dziwię się w sumie, skoro ktoś zainwestował miliony w fabryki produkujące przestarzały sprzęt to będzie się bronił.posiadacz pisze:nie brakuje (nie chcę mówić dosadnie) osób, które i tak będę w zaparte twierdzić, że "białe jest czarne" nie patrząc na opracowania, zdjęcia itd., itp. Ostatnio "wzruszyłem się do łez" jak zobaczyłem argument desperata za próżniowymi, że śnieg przesypuje się pomiędzy rurami - niczym piasek:-).
No pewnie, przecież łatwiej składać rury prosto z Chin w garażu, wprowadzać w błąd klientów hasłami w stylu "50% więcej ciepła", "kosmiczna technologia" itd., itp. i wciskać droższy produkt. Na tym badziewiu poznano się dawno temu w krajach o długoletniej "solarnej" praktyce jak Austria, Niemcy, Szwajcaria. Dziwnym trafem w tych bogatszych krajach, bogatsze społeczeństwo nie chce inwestować w supewydajne kolektory próżniowe (udział rynkowy w Austrii 4%, w innych do 9%, a w Polsce ok. 26% jak nie więcej!!!).
Instalator - skoro kolektory próżniowe to takie super och i ach, to dlaczego w krajach Europy Zachodniej, gdzie kolektory montuje się już od kilkudziesięciu lat, próżniowe mają znikome udziały w rynku? Podpowiem, że to kraje znacznie bogatsze od naszego, gdzie dla Inwestora cena instalacji nie robi większej różnicy?
Jak słusznie zauważyłeś kolektory montowane są od kilkudziesięciu lat i przez ten czas rynek się w jakimś stopniu nasycił pozostawiając już mało miejsca na próżniówki. Wystarczy popatrzeć tylko na parametr sprawności i z nim przegrywa każda próżniówka. Niemcy to też durny naród patrzą na sprawność a nie na uzysk stąd tak mało próżniówek. A i samo lobby kolektorów płaskich jest tam bardzo silne. Z tą ceną nie przesadzajmy też obracają każde euro.Indiana pisze:Instalator - skoro kolektory próżniowe to takie super och i ach, to dlaczego w krajach Europy Zachodniej, gdzie kolektory montuje się już od kilkudziesięciu lat, próżniowe mają znikome udziały w rynku? Podpowiem, że to kraje znacznie bogatsze od naszego, gdzie dla Inwestora cena instalacji nie robi większej różnicy?