Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Ukończyłem dwie uczelnie techniczne (Akademię Rolniczą Wydział Technologii Żywności - sama chemia, fizyka, matematyka), potem ściśle techniczne studia na AGH (związane z problematyką oszczędności energii i wykorzystania nowych źródeł energii w różnych skalach), i wiele kursów dokształcających na uczelniach: audytorski na AGH, potem audytora i certyfikatora na Uniwersytecie Śląskim, kursów typu projektowanie CAD i obliczenia zaawansowe OZC już nie będę wymieniać.
Jak widać oferta uczelni jest przebogata, i wymówki że wyleciało się za wiersz są mało wiarygodne - zawsze można kontynuować naukę. Też się rozglądam za kolejnymi sensownymi studiami - wiedza cały czas ewoluuje, nie można stać w miejscu.
Pozostawanie na etapie szkoły podstawowej i testowanie na ślepo rozwiązań, które zostały dokładnie przebadane i opisane - to nie jest metoda do własnego rozwoju. Na uczelniach można się dowiedzieć mnóstwo ciekawych rzeczy od wybitnych ludzi, którzy z pasją prowadzą badania fizyki budynków i szukają przyczyn i rozwiązań problemów - są to informacje zupełnie niedostępne w necie.
Dlaczego biedni inwestorzy mają się na własnej skórze przekonywać, że rozwiązania promowane przez Pana jako idealne i tanie tak naprawdę mają mnóstwo wad, a już z niską ceną nie mają nic wspólnego. Proszę postawić dla siebie taki budynek i zamieszkać, a dopiero po przetestowaniu polecać dalej.
Szkoda, że nie ukończył Pan studiów - pewnie nie sprzeczalibyśmy się tak o podstawowe sprawy. Zawsze zapraszam na uczelnię - na dzienne wiadomo będzie trudno, ale na zaocznych jest masa ludzi po 50-tce - wiek nie jest żadnym problemem. Naprawdę, oczy się otwierają. I na AGH, i na UŚ dowiedziałem się dość szokujących faktów, skrzętnie ukrywanych przed opinią publiczną. Pod Pana zainteresowania bardziej pasowałby UŚ, w szczególności zajęcia z prawdziwym pasjonatem oszczędności i izolacji, dr Steidlem.
Jak widać oferta uczelni jest przebogata, i wymówki że wyleciało się za wiersz są mało wiarygodne - zawsze można kontynuować naukę. Też się rozglądam za kolejnymi sensownymi studiami - wiedza cały czas ewoluuje, nie można stać w miejscu.
Pozostawanie na etapie szkoły podstawowej i testowanie na ślepo rozwiązań, które zostały dokładnie przebadane i opisane - to nie jest metoda do własnego rozwoju. Na uczelniach można się dowiedzieć mnóstwo ciekawych rzeczy od wybitnych ludzi, którzy z pasją prowadzą badania fizyki budynków i szukają przyczyn i rozwiązań problemów - są to informacje zupełnie niedostępne w necie.
Dlaczego biedni inwestorzy mają się na własnej skórze przekonywać, że rozwiązania promowane przez Pana jako idealne i tanie tak naprawdę mają mnóstwo wad, a już z niską ceną nie mają nic wspólnego. Proszę postawić dla siebie taki budynek i zamieszkać, a dopiero po przetestowaniu polecać dalej.
Szkoda, że nie ukończył Pan studiów - pewnie nie sprzeczalibyśmy się tak o podstawowe sprawy. Zawsze zapraszam na uczelnię - na dzienne wiadomo będzie trudno, ale na zaocznych jest masa ludzi po 50-tce - wiek nie jest żadnym problemem. Naprawdę, oczy się otwierają. I na AGH, i na UŚ dowiedziałem się dość szokujących faktów, skrzętnie ukrywanych przed opinią publiczną. Pod Pana zainteresowania bardziej pasowałby UŚ, w szczególności zajęcia z prawdziwym pasjonatem oszczędności i izolacji, dr Steidlem.
Jak zwykle mało konkretów i sporo wypełniacza panie Indiana.
Dom parterowy, ściany, sufit, podłoga z izolacją od wewnątrz z paroizolacją 0,08 W/mK, 108 m.kw ścian, 110 sufit , 110 podłoga
14 m.kw okien trzyszybowych z roletami, rekuperator z odzyskiem. Bez kominów, mostków itp.
Ile taki dom spali.ile kWh.
Dom parterowy, ściany, sufit, podłoga z izolacją od wewnątrz z paroizolacją 0,08 W/mK, 108 m.kw ścian, 110 sufit , 110 podłoga
14 m.kw okien trzyszybowych z roletami, rekuperator z odzyskiem. Bez kominów, mostków itp.
Ile taki dom spali.ile kWh.
Proszę przesłać mi projekt WYKONAWCZY ze wszelkimi szczegółami konstrukcji do wykonania precyzyjnej charakterystyki energetycznej. Koszt wykonania około 750 - 1000 zł.
Na oko to chłop w szpitalu umarł.
Na oko to chłop w szpitalu umarł.
Inaczej się spytam. Prostopadłościan o podstawie 11x10 i wysokości 2.7 otoczony izolacją od wewnątrz z paroizolacją dającą 0,08 wmk z każdej strony.
W prostopadłościanie znajdują się okna z roletami o łącznej powierzchni 14 metrów kwadratowych o współczynniku 0,7-0.8. Dom ma rekuperator z 85% odzyskiem ciepła. Ile kWh potrzebuje taki obiekt tylko na potrzeby grzewcze.
i proszę nie komplikowac
W prostopadłościanie znajdują się okna z roletami o łącznej powierzchni 14 metrów kwadratowych o współczynniku 0,7-0.8. Dom ma rekuperator z 85% odzyskiem ciepła. Ile kWh potrzebuje taki obiekt tylko na potrzeby grzewcze.
i proszę nie komplikowac
Okna dałem po równo z każdej strony, zero mostków itp.
Zyski ciepła 3.5 W/m2, ściany 30cm czyli 97,76 m2 powierzchni użytkowej i wentylacja średnio 100 m3/h, stacja meteo Kraków: zużycie energii użytkowej tylko do potrzeb grzewczych - 713,03 kWh na rok.
Ogrzewanie i CWU elektryczne. Parametr EP z uwzględnieniem wody (2408 kWh rocznie) wynosi dla całego budynku 112,3 kWh/m2/rok.
Teraz proszę zbudować, i zobaczymy jaki rachunek wyjdzie w realu, a przede wszystkim jak się będzie w tym czymś mieszkać...
Zyski ciepła 3.5 W/m2, ściany 30cm czyli 97,76 m2 powierzchni użytkowej i wentylacja średnio 100 m3/h, stacja meteo Kraków: zużycie energii użytkowej tylko do potrzeb grzewczych - 713,03 kWh na rok.
Ogrzewanie i CWU elektryczne. Parametr EP z uwzględnieniem wody (2408 kWh rocznie) wynosi dla całego budynku 112,3 kWh/m2/rok.
Teraz proszę zbudować, i zobaczymy jaki rachunek wyjdzie w realu, a przede wszystkim jak się będzie w tym czymś mieszkać...
Nie interesuje mnie wskaźnik EP .
Dlaczego pan manipuluje danymi?
interesuje mnie wskaźnik EK , lub EA.
Wyraźnie napisałem rozmiar prostopadłościanu a izolacja go otacza. Powierzchnia to 110 m.kw. To tyle. okien daje się więcej od strony południowej ale mniejsza z tym.
Dlaczego pan manipuluje danymi?
interesuje mnie wskaźnik EK , lub EA.
Wyraźnie napisałem rozmiar prostopadłościanu a izolacja go otacza. Powierzchnia to 110 m.kw. To tyle. okien daje się więcej od strony południowej ale mniejsza z tym.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

I takiej manipulacji Pana uczuli?Indiana pisze:Okna dałem po równo z każdej strony, zero mostków itp.
Szanowny Panie Andrzeju - Pan powinien działać na rzecz likwidacji tak idiotycznej placówki jak OZE na AGH, Ja przynajmniej pisma wysyłam !
Widziałem już takie wyliczenia, że gość mający solar zużył więcej prądu na cwu niż ten co solara nie miał. Ale wszedł PARAMETR. Pan się nie chwali, że jest Pan inżynierem skoro nie rozumie Pan, że to manipulacja - Pan założy podlicznik na solar - zużyje Pan więcej prądu rocznie niż ja bez solara !!!!
OZE to nie nauka to wypaczenie! Oszczędzanie energii i tak wygra - bo na końcu jest licznik.
Może skan z rachunku za prąd przed montażem solarów - miesięcznie było od 280 zł do 370zł, a teraz mam 140-150zł? Tylko co to da, jak Pan i tak swoje wie, tzn. że zużycie prądu mi wzrosło, tylko ja o tym nie wiem, bo zmanipulowali mnie na AGH
Zresztą, fajnie się z Panem dyskutuje na takim poziomie Pańskiej wiedzy, wolę pół godzinki tu się prześmiać niż oglądnąć kabaret - tu jest weselej
Wyliczenia to można sobie widzieć, ważne czy umie się je powtórzyć? Tylko wcześniej proszę ostrzec o wstawieniu tych wyliczeń, by nic nie jeść - rozumna osoba może się udławić ze śmiechu.... Sam widziałem tysiące wyliczeń na różne tematy, niektóre poważne inne śmieszne, ale te już wiem że będą wyjątkowe
Zapraszam do wstawienia, jestem po kolacji.
Tekst z licznikiem na końcu tez jest dobry, na AGH i UŚ nauczyli mnie widzieć również to, co przed licznikiem, no ale nie wymagam rzeczy niemożliwych.
Zresztą, fajnie się z Panem dyskutuje na takim poziomie Pańskiej wiedzy, wolę pół godzinki tu się prześmiać niż oglądnąć kabaret - tu jest weselej
Wyliczenia to można sobie widzieć, ważne czy umie się je powtórzyć? Tylko wcześniej proszę ostrzec o wstawieniu tych wyliczeń, by nic nie jeść - rozumna osoba może się udławić ze śmiechu.... Sam widziałem tysiące wyliczeń na różne tematy, niektóre poważne inne śmieszne, ale te już wiem że będą wyjątkowe
Tekst z licznikiem na końcu tez jest dobry, na AGH i UŚ nauczyli mnie widzieć również to, co przed licznikiem, no ale nie wymagam rzeczy niemożliwych.
Dlaczego podał pan wskaźnik EP- to jest główne pytanie a nie te brednie o tym czego pana nauczyli. Pan raczy się odnieść do tego,
-
ireneuszirek
- Aktywny

Mam pytanie Indiana.
Ile energii w marcu pozyskały kolektory. I jakie to kolektory oraz ile ich jest?
Ile energii w marcu pozyskały kolektory. I jakie to kolektory oraz ile ich jest?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

od 280 zł do 370zł, a teraz mam 140-150zł?
Szanowny Panie Andrzeju - grzejąc 300 litrów wody dziennie przez 330 dni w roku wydam 400 zł
jeżeli zużycie mam oszczędne i grzeję 60 litrów dziennie, to nie robię dużego zasobnika z pompą ciepła do łazienki tylko termę 15 litrów - i łacę też niecałe 400 zł rocznie
Pan jeszcze raz potwierdza to co piszę - BY UZASADNIĆ SOLARY GRZEJĄCE WODĘ, TREZBA MIEĆ ZUŻYCIE PRZEKRACZAJĄCE ZNACZNIE 1000 LITRÓW CWU DZIENNIE . To jest wypaczanie wiedzy o energooszczędności - Takie szkolenia jak na AGH powinny być likwidowane TO PSEUDO NAUKA!
Przecież to proste liczenie! A jak ktoś nie umie liczyć, niech założy zasobnik z pompą ciepła i zmierzy!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pisze Pan, że rachunki spadły Panu średnio o 200 zł
Czyli 2400 rocznie
120 m2 dom słabo, ale izolowany ogrzewany niecentralnie zużyje 3500 kWh po 0.53 zł na ogrzewanie!
Cztery osoby zużywając po 50 litrów cwu dziennie przez 330 dni ( zasobnik z pompą ciepła do łazienki) zużyją 750 kWh po 0.53 zł
4250 kWh x 0.53 = 2300 zł
A przecież w ogrzewaniu są jeszcze zyski z TV komputera , oświetlenia !!!!
Jak PANIE ANDRZEJU J A K!!!
Z Panem dr Dudą męczymy się nad domem zero energetycznym a Pan ma system PLUS ENERGETYCZNY.
Czyli 2400 rocznie
120 m2 dom słabo, ale izolowany ogrzewany niecentralnie zużyje 3500 kWh po 0.53 zł na ogrzewanie!
Cztery osoby zużywając po 50 litrów cwu dziennie przez 330 dni ( zasobnik z pompą ciepła do łazienki) zużyją 750 kWh po 0.53 zł
4250 kWh x 0.53 = 2300 zł
A przecież w ogrzewaniu są jeszcze zyski z TV komputera , oświetlenia !!!!
Jak PANIE ANDRZEJU J A K!!!
Z Panem dr Dudą męczymy się nad domem zero energetycznym a Pan ma system PLUS ENERGETYCZNY.
Re Ireneusz Irek:
Od 1.03 do 03.04 mam odczyt 0,975 GJ, czyli 271 kWh energii dostarczonej do zasobnika (czyli już uwzględniając straty kolektorów, przesyłu i wymiennika) - jest to taka sama ilość energii, jak gdyby była zmontowana grzałka o sprawności 100%.
Re Mr TB:
Z takimi wynikami (330 dni x 300L x grzałka elektryczna = 400zł rocznie?!) to nie do mnie, tylko od razu do przedszkola w celu rozpoczęcia edukacji od nowa. Z tego już nic nie będzie.... Trzeba zapomnieć wszystko, co Pan "wie" i od nowa się uczyć - przypadek nieuleczalny...
Policzmy metodą AGH (mocno naciąganą w celu obniżenia wyniku, w końcu prąd jest tak drogi że każdy oszczędza jak może):
330 dni x 300 L x Ciepło właściwe x 35'C (za mało, ale powiedzmy minimum co można podgrzać wodę) = 4033 kWh. Do tego trzeba doliczyć straty postojowe (również mocno zaniżam, zakładając niską temperaturę wody) - 3 zasobniczki 5L + 1 x 30L = 580 kWh. Straty przesyłu pomijam (choć faktycznie są), czyli w końcu mamy 4613 x 0,55 zł/kWh = 2537 zł. Czyli wydając średnią krajową na rachunek za samo grzanie CWU mam w efekcie... 30L wody do kąpieli
. Żenada i głupota do potęgi....
Teraz czekam na te same wyliczenia, tylko żeby wynik był 400zł.
Od 1.03 do 03.04 mam odczyt 0,975 GJ, czyli 271 kWh energii dostarczonej do zasobnika (czyli już uwzględniając straty kolektorów, przesyłu i wymiennika) - jest to taka sama ilość energii, jak gdyby była zmontowana grzałka o sprawności 100%.
Re Mr TB:
Z takimi wynikami (330 dni x 300L x grzałka elektryczna = 400zł rocznie?!) to nie do mnie, tylko od razu do przedszkola w celu rozpoczęcia edukacji od nowa. Z tego już nic nie będzie.... Trzeba zapomnieć wszystko, co Pan "wie" i od nowa się uczyć - przypadek nieuleczalny...
Policzmy metodą AGH (mocno naciąganą w celu obniżenia wyniku, w końcu prąd jest tak drogi że każdy oszczędza jak może):
330 dni x 300 L x Ciepło właściwe x 35'C (za mało, ale powiedzmy minimum co można podgrzać wodę) = 4033 kWh. Do tego trzeba doliczyć straty postojowe (również mocno zaniżam, zakładając niską temperaturę wody) - 3 zasobniczki 5L + 1 x 30L = 580 kWh. Straty przesyłu pomijam (choć faktycznie są), czyli w końcu mamy 4613 x 0,55 zł/kWh = 2537 zł. Czyli wydając średnią krajową na rachunek za samo grzanie CWU mam w efekcie... 30L wody do kąpieli
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kolejna sprawa -
Ma Pan dwa domy - Pana z rachunkami za prąd rocznie 1740 zł ogrzewany węglem + solar
I tej samej powierzchni dom dobrze izolowany ogrzewany prądem niecentralnie ( cwu zasobnik z pompą ciepła ) rachunek za rok ( nie ma kominka ) 1800 zł !!!
Niech Pan teraz policzy, "zcertfikuje" i co wyjdzie!
Kompletna PARANOJA!
Pseudo nauka wprowadziła pojęcia certyfikatu energetycznego i energii pierwotnejMoże skan z rachunku za prąd przed montażem solarów - miesięcznie było od 280 zł do 370zł, a teraz mam 140-150zł?
Ma Pan dwa domy - Pana z rachunkami za prąd rocznie 1740 zł ogrzewany węglem + solar
I tej samej powierzchni dom dobrze izolowany ogrzewany prądem niecentralnie ( cwu zasobnik z pompą ciepła ) rachunek za rok ( nie ma kominka ) 1800 zł !!!
Niech Pan teraz policzy, "zcertfikuje" i co wyjdzie!
Kompletna PARANOJA!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Proszę Pana nie można się posługiwać metodami pseudonaukowymi - już Panu napisałem AGH to nie jest nauka czy wiedza - by uzasadnić OCE - musi być ogrone zużycieIndiana pisze:Re Ireneusz Irek:
Re Mr TB:
330 dni x 300 L x Ciepło właściwe x 35'C (za mało, ale powiedzmy minimum co można podgrzać wodę) = 4033 kWh. Do tego trzeba doliczyć straty postojowe (również mocno zaniżam, zakładając niską temperaturę wody) - 3 zasobniczki 5L + 1 x 30L = 580 kWh. Straty przesyłu pomijam (choć faktycznie są), czyli w końcu mamy 4613 x 0,55 zł/kWh = 2537 zł. Czyli wydając średnią krajową na rachunek za samo grzanie CWU mam w efekcie... 30L wody do kąpieli :cry: . Żenada i głupota do potęgi....
Woda prysznicowa goraca ma 37 st. a nawejściu średnio rocznie około 10 - napisałem też 200 litrów nie trzysta.
Może Pan zachowywać się jak inżynier - a nie jak SGL?
200 l x 30 st.C x 330 dni x 0,0016 kWh = 3168 kWh + 300kWh ( straty ) = 3468 kWh : 3.7 COP= 937 kWh - w pierwszej taryfie = 496 zł w drugiej = 280 złCztery osoby zużywając po 50 litrów cwu dziennie przez 330 dni ( zasobnik z pompą ciepła do łazienki) zużyją 750 kWh po 0.53 zł
Przy 300 litrach dojdzie 230zł w pierwszej taryfie i 130 zł w drugiej.
Może Pan mnie nazywać brudasem, że mam prysznic 3 litry na minutę i krany bezdotykowe - nie zużywam 30 litrów na osobę . Zaś co do komfortu --- NAWET SOBIE NIE WYOBRAŻAM DOMU Z KOTŁOWNIĄ NA PALIWO STAŁE -