siada dom jednym rogiem
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
siada dom jednym rogiem
witam
mam pytanie
czy jest realne aby budynek od roku 80 ( w tych latach był budowany)był wybudowany jednym rogiem ze spadkiem w stosunku do trzech pozostałych był obniżony o około 30 cm
czy
siadł tym rogiem
z tego co wiem w obrębie 2 m od tego rogu przepływa żyła wodna która otwór ma wielkości że można w nią wejśc
czy jest realne aby w tym miejscu doszło do takiego podmycia przez wodę aby w ciągu 30 lat ten róg budynku tak siadł
czysto teoretycznie sam nie wiem co robic
chcę go podlac tym rogiem
może posiada ktoś dobre rady
pozdrawiam
mam pytanie
czy jest realne aby budynek od roku 80 ( w tych latach był budowany)był wybudowany jednym rogiem ze spadkiem w stosunku do trzech pozostałych był obniżony o około 30 cm
czy
siadł tym rogiem
z tego co wiem w obrębie 2 m od tego rogu przepływa żyła wodna która otwór ma wielkości że można w nią wejśc
czy jest realne aby w tym miejscu doszło do takiego podmycia przez wodę aby w ciągu 30 lat ten róg budynku tak siadł
czysto teoretycznie sam nie wiem co robic
chcę go podlac tym rogiem
może posiada ktoś dobre rady
pozdrawiam
-
SGL
Re: siad dom jednym rogiem
Spróbuj u "Gozdzikowej" ona ma zawsze "dobre rady"...
Zlecić wykonanie ekspertyzy budowlanej uprawnionemu inżynierowi budownictwa - będzie wiadomo dlaczego dom siada.
Zlecić wykonanie ekspertyzy budowlanej uprawnionemu inżynierowi budownictwa - będzie wiadomo dlaczego dom siada.
-
Przemysław Kalicki
- Zaawansowany

wody gruntowe !
-
SGL
Re: siada dom jednym rogiem
a może szkody górnicze...? może ruchy górotworu...? może drgania z pobliskiej drogi ...? ... może dom został wybudowany na zasypanym śmietniku...? etc etcPrzemysław Kalicki pisze:wody gruntowe !
Na forum można dać rady "goździkowej"
- dertyserwis
- Zainteresowany

- Kontakt:
odtwarzanie izolacji poziomej
Derty Serwis Odgrzybianie i Osuszanie w budownictwie
SGL pisze:Spróbuj u "Gozdzikowej" ona ma zawsze "dobre rady"...
Dobrze napisane. Zaocznie to niewiele można powiedziec a wymienianie prawdopodobnych przyczyn chyba Ci nie pomoże? dlatego lepiej od razu poszukaj w swojej okolicy kogos kto zajmuje sie takimi problemami, niech przyjedzie, zobaczy...
30cm?? To bardzo dużo!! I nic nie pękło, zwłaszcza że jeszcze w latach 80tych to się lało beton w ziemię o ładowało kamienie z pola? Może taki fachowiec to stawiał?
Sam się nie znam i nie powiem ale ogólnie to dziwi mnie podejście tych życzliwych pomagających i ich prześmiesznych porad nt "Goździkowej". Usunąłbym taki post gdybym mógł. Nie po to są fora internetowe żeby drwić z innych, chyba że zasłużą na to, tylko żeby pomagać sobie na wzajem.
Sam się nie znam i nie powiem ale ogólnie to dziwi mnie podejście tych życzliwych pomagających i ich prześmiesznych porad nt "Goździkowej". Usunąłbym taki post gdybym mógł. Nie po to są fora internetowe żeby drwić z innych, chyba że zasłużą na to, tylko żeby pomagać sobie na wzajem.
-
SGL
Nie mędrkuj jak się "nie znasz"... Pytający uzyskał odpowiedź: ZLECIĆ EKSPERTYZĘ BUDOWLANĄ.slim24 pisze: Sam się nie znam i nie powiem ale ogólnie to dziwi mnie podejście tych życzliwych pomagających i ich prześmiesznych porad nt "Goździkowej". Usunąłbym taki post gdybym mógł. Nie po to są fora internetowe żeby drwić z innych, chyba że zasłużą na to, tylko żeby pomagać sobie na wzajem.
slim24 pisze:
kolego nie dziw się
popatrz na ilość tematów usuwanie ścian nośnych lub ich części
podbicia fundamentów
etc etc.
to są sprawy skomplikowane
i nawet nie każdy inżynier ma prawo się za takie sprawy wziąć - tylko że on wie że mu nie wolno i się nie weźmie . niezbędny jest inż z uprawnieniami konstrukcyjnymi - czyli jakiś tam lepszy specjalista bo jest ich troszkę mniej niż insp. nadzoru.
a kolega x się pyta jak ma to zrobić
to znaczy co
mam pójść do pudła bo mu napiszę że ma piaskiem zasypać , a buda mu się na łeb zwali - choć forum nie ma takiej mocy by przez nie dokumenty wystawiać a i ja uprawnień do wystawiania takich dokumentów nie posiadam - a przy takich operacjach już przebieg dokumentów musi być zachowany .
a prześmiewcze odpowiedzi są spowodowane ilością takich zapytań:
samemu na pytanie jak mam wykuć ścianę nośną odpowiedziałem - szybko
bo może jeszcze zdążysz uciec
swoją drogą jestem ciekaw ile % naszego społeczeństwa potrafi prawidłowo skarpetkę zacerować
a do grzebania w konstrukcjach pchają się wszyscy