Nowy piec z podajnikiem ? Ale jaki
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Nowy piec z podajnikiem ? Ale jaki
Tak, zdecydowałem się na niego. Palnik biorę obrotowy, ponieważ obrotowa retorta do groszku nie zaszkodzi a jakbym chciał palić miałem to już będzie gotowe;))
U kolegi śmiga ten piec elegancko. Sterownik bardzo prosty, wyraźny i czytelny.
Tylko minusem konstrukcyjnym jest zbyt mała szufladka na popiół i nie jest dopasowana dokładnie do kotła, więc tak czy siak popiół wypada za szufladę...
U kolegi śmiga ten piec elegancko. Sterownik bardzo prosty, wyraźny i czytelny.
Tylko minusem konstrukcyjnym jest zbyt mała szufladka na popiół i nie jest dopasowana dokładnie do kotła, więc tak czy siak popiół wypada za szufladę...
Mój znajomy jedzie na tym palniku obrotowym już 4sezon i jest zadowolony.
Przy dobrym ustawieniu stera popiół z tego palnika jest elegancki.
Nowe modele obrotówki pancerpola są łatwiejsze w serwisowaniu, nie ma już potrzeby demontażu zawleczki w palenisku jak chcemy wyjąc ślimak.
Trzeba uważać przy sterownikach z modulacja mocy, aby żar nie schodził do wnętrza koronki obrotowej oraz aby nie odkrywał szczeliny na około tej koronki.
Znajomy pracuje na innym sterowniku, ale zasady pozostają takie same.
Ze strony pancerpola możesz sobie pobrać filmik jak dbać o palnik a także instrukcję.
Pobierz od palnika Duo, bo pewnie taki wybrałeś. Model Trio jest jeszcze do spalania pellet i ma takie dodatkowe rury z powietrzem wtórnym.
Przy dobrym ustawieniu stera popiół z tego palnika jest elegancki.
Nowe modele obrotówki pancerpola są łatwiejsze w serwisowaniu, nie ma już potrzeby demontażu zawleczki w palenisku jak chcemy wyjąc ślimak.
Trzeba uważać przy sterownikach z modulacja mocy, aby żar nie schodził do wnętrza koronki obrotowej oraz aby nie odkrywał szczeliny na około tej koronki.
Znajomy pracuje na innym sterowniku, ale zasady pozostają takie same.
Ze strony pancerpola możesz sobie pobrać filmik jak dbać o palnik a także instrukcję.
Pobierz od palnika Duo, bo pewnie taki wybrałeś. Model Trio jest jeszcze do spalania pellet i ma takie dodatkowe rury z powietrzem wtórnym.
E TAM TRIO biorę,będzie w zapasie...
A między duo a trio są tylko takie różnice że są dysze nadmuchujące nieprawdaż?
To lepiej który wziąć twoim zdaniem?
Tak, dochodzą tylko dwie rury z powietrzem wtórnym plus mufa do montażu układu strażaka między ramką przyłączeniową a koszem zasypowym.
Przy tych rurach nie ma już deflektora, to powietrze "przejmuje" jego funkcje
Myślę,że warto ten trio wybrać, będziesz miał opcję spalania groszku, miału oraz pelletu.

Przy tych rurach nie ma już deflektora, to powietrze "przejmuje" jego funkcje
Myślę,że warto ten trio wybrać, będziesz miał opcję spalania groszku, miału oraz pelletu.

Ostatnio zmieniony 01 kwie 2012, 13:42 przez Jarecki79, łącznie zmieniany 1 raz.
Tutaj widok jak wygląda nieodpalony palnik typu TRIO

Producent palnika- firma pancerpol daje bardzo dobre instrukcje obsługi, jest też dobry poziom serwisu producenta.

Producent palnika- firma pancerpol daje bardzo dobre instrukcje obsługi, jest też dobry poziom serwisu producenta.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Kolego ja bym się rozejrzał raczej za jakimś brucerowatym np. Ekoenergia, co raz gorzej jest na rynku z dobrym jakościowo eko groszkiem. Korona obrotowa na pewno trochę porozrywa spieki a co do palenia miału to raczej spodziewaj się tylko w mieszance około 60% groszku i 40 miału.misiek_sw pisze:E TAM TRIO biorę,będzie w zapasie...
Na palnikach II-ej generacji można spalać sam miał pod warunkiem że nie jest konsystencji piaskowej.
Ale jak jest w zestawie palnik PANTERPOL, to przecież nie będę dokupował drugiego innego palnika!!
Co tam jeszcze pisza że można owsem palić ,ale pewnie to by się opłacało jak bym chyba sam siał i zbierał hehe...
Co tam jeszcze pisza że można owsem palić ,ale pewnie to by się opłacało jak bym chyba sam siał i zbierał hehe...
Ten palnik typu TRIO wcale nie najgorzej radzi sobie z miałem węglowym.
Ładnie pracuje na samym miale węglowym, choć ja z przyzwyczajenia proponuję stosowanie miksów.
Oczywiście miał węglowy musi być odpowiedniej jakości, ale to samo dotyczy brucera czy ekoenergii, one tez byle piasku nie spalą, jedynie ekspediują górę spieków do popielnika, a nie o to przecież chodzi....
Misiek, to jest dobry palnik, w prasie fachowej był opisywany jako palnik III-ej czy IV-ej generacji w jednym z numerów magazynu instalatora.
Zresztą widzisz-, wyżej wkleiłem fotki ze spalania na nim pelletu oraz wyniki pracy z analizatora spalin podpiętego do kotła z palnikiem TRIO
Ładnie pracuje na samym miale węglowym, choć ja z przyzwyczajenia proponuję stosowanie miksów.
Oczywiście miał węglowy musi być odpowiedniej jakości, ale to samo dotyczy brucera czy ekoenergii, one tez byle piasku nie spalą, jedynie ekspediują górę spieków do popielnika, a nie o to przecież chodzi....
Misiek, to jest dobry palnik, w prasie fachowej był opisywany jako palnik III-ej czy IV-ej generacji w jednym z numerów magazynu instalatora.
Zresztą widzisz-, wyżej wkleiłem fotki ze spalania na nim pelletu oraz wyniki pracy z analizatora spalin podpiętego do kotła z palnikiem TRIO
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Palnik możesz sobie zamówić jaki chcesz a nie ten na którym producent wychodzi najlepiej.misiek_sw pisze:Ale jak jest w zestawie palnik PANTERPOL, to przecież nie będę dokupował drugiego innego palnika!!
Co do zdjęć z palenia pelletem to na każdym wyjdą ładnie i wiesz dobrze o tym, wklej zdjęcia ze spalania eko groszku o RI powyżej 25 a trzeba się liczyć że teraz na taki najczęściej można się nabrać i co wtedy ?
Ja wiem, mieszanie.
Kociołem już zamówiony,będzie za tydzień, tylko że ciężki i sporu gabarytowo będzie trza go rozpołowić czyli odkręcić podajnik i cały ten palnik .
Pomożecie w razie co? tzw jak i gdzie to porozkręcać szybko i łatwo...
Pomożecie w razie co? tzw jak i gdzie to porozkręcać szybko i łatwo...
Odkręcasz 4śruby na łączeniu z kotłem
Prawdopodobnie wewnątrz kotła będziesz musiał odkręcić rury powietrza wtórnego, zdjąć koronkę obrotową i wierz paleniska z żeliwa, aby wyjąc palnik z kotła.
Powinno byc to opisane w dokumentacji kotła. W razie "W" dzwoń do producenta kotła.
Później podczas eksploatacji oczywiście możesz pytać. Pomóc mogę w zakresie tego palnika.
Prawdopodobnie wewnątrz kotła będziesz musiał odkręcić rury powietrza wtórnego, zdjąć koronkę obrotową i wierz paleniska z żeliwa, aby wyjąc palnik z kotła.
Powinno byc to opisane w dokumentacji kotła. W razie "W" dzwoń do producenta kotła.
Później podczas eksploatacji oczywiście możesz pytać. Pomóc mogę w zakresie tego palnika.