Póki co (i na szczęście) "prawnie" też nie są obowiązkowe ani rynny, ani nawet dachy, he he. Jak ktoś chce, to może mieszkać pod chmurką... Szkoda jednak, że "prawnie" nie jest zakazana bezmyślność...baras pisze: ale śniegołapy nie są obowiązkowe prawnie i nikt nie moze nakazać montażu śniegołapów
jakie rynny są godne polecenia aby nie mieć kłopotów
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: jakie rynny są godne polecenia aby nie mieć kłopotów
Jest i często kończy się odsiadką.
Wracając do tematu rynien 
Mamy rok 2012 - czy przez te kilka lat, które minęły od założenia tematu, technologia plastikowych rynien jest na tyle zaawansowana, że rynny:
1) nie tracą koloru po kilku latach
2) nie wyginają się
3) łączenia/montaż są w porządku?
Poza tym, który producent - ciągle króluje Marley, czy może w porządku jest też Gamrat?
Jesteśmy z mężem przed zakupem rynien - nie mamy jeszcze wyceny, a pewnie cena zdecyduje - chcielibyśmy wiedzieć, jak wygląda rynek.
Mamy rok 2012 - czy przez te kilka lat, które minęły od założenia tematu, technologia plastikowych rynien jest na tyle zaawansowana, że rynny:
1) nie tracą koloru po kilku latach
2) nie wyginają się
3) łączenia/montaż są w porządku?
Poza tym, który producent - ciągle króluje Marley, czy może w porządku jest też Gamrat?
Jesteśmy z mężem przed zakupem rynien - nie mamy jeszcze wyceny, a pewnie cena zdecyduje - chcielibyśmy wiedzieć, jak wygląda rynek.
Budujemy dom!
W moim odczuciu marley nigdy nie królował. W chwili obecnej dosyc często spotykam sie z Galeco metalowymi i mam zdanie Ok na ich temat.
W ogóle najlepsze jest to, że gdzie bym nie czytała, to plastiki nie są polecane. Idąc na swoją budowę mijam z dziesięć domów wybudowanych po 2000 roku i na jednym jedynie nie ma rynien plastikowych. Na pozostałych plastiki - na razie nie widać, przynajmniej z poziomu terenu, żadnych odbarwień, choć w większości są czarne, czekoladowo-brązowe.
Po prostu mam mętlik w głowie. Z jednej strony nie chcę wydać dużo pieniędzy dla samej idei rynien nieplastikowych. Z drugiej - mam ładny dach, z czarnej dachówki i nie chcę go oszpecić no i za 5 lat myśleć o wymianie rynien.
Po prostu mam mętlik w głowie. Z jednej strony nie chcę wydać dużo pieniędzy dla samej idei rynien nieplastikowych. Z drugiej - mam ładny dach, z czarnej dachówki i nie chcę go oszpecić no i za 5 lat myśleć o wymianie rynien.
Budujemy dom!
Witam
Jeśli jedynym kryterium dla Was jest cena to oczywiscie plastikowe rynny są najtańsze ale nie do końca .Kilka argumentów które przemawiaja że wasza teoria może legnie w gruzach;
- niższa cena w porównaniu do matalu do zaledwie (300-500) zł
-co w przypadku oberwania się haków , a w kolejności uszkodzenia rynien pod naporem lodu lub śniegu. Bo chyba nie powiecie że hak polastkowy więcej wytrzyma niż metalowy?
-do uszkodzeń doliczyć koszt dekarza (chyba że można wykonać to samemu)
Podsumowując gdy policzycie koszty w przeciągu kilku lat napraw (dekarz+materiał) okaże się że dopłacicie do plastiku dużo więcej niż do rynien metalowych. Nie liczę czasu i nerwów które stracicie bo nie da sie tego wycenić.
Zajmuję się montażem więc wiem ile to kosztuje od kilku lat najlepszą rynną którą montowałem jest rynna metalowa Struga z firmy Bratex. 30 lat gwarancji , 10 kolorów jeszcze ani jednej reklamacji.
Jeśli jedynym kryterium dla Was jest cena to oczywiscie plastikowe rynny są najtańsze ale nie do końca .Kilka argumentów które przemawiaja że wasza teoria może legnie w gruzach;
- niższa cena w porównaniu do matalu do zaledwie (300-500) zł
-co w przypadku oberwania się haków , a w kolejności uszkodzenia rynien pod naporem lodu lub śniegu. Bo chyba nie powiecie że hak polastkowy więcej wytrzyma niż metalowy?
-do uszkodzeń doliczyć koszt dekarza (chyba że można wykonać to samemu)
Podsumowując gdy policzycie koszty w przeciągu kilku lat napraw (dekarz+materiał) okaże się że dopłacicie do plastiku dużo więcej niż do rynien metalowych. Nie liczę czasu i nerwów które stracicie bo nie da sie tego wycenić.
Zajmuję się montażem więc wiem ile to kosztuje od kilku lat najlepszą rynną którą montowałem jest rynna metalowa Struga z firmy Bratex. 30 lat gwarancji , 10 kolorów jeszcze ani jednej reklamacji.
To nie jest dział reklam. Prawidlowo zamontowane plastikowe rynny spęłniają swoją funkcje przez długie lata. Nieprawidłowo zamontowane metalowe szlag trafia równie szybko jak plastik, tyle w temacie.
-
PiotrNiski
- Zaawansowany

Ja polecam: http://www.struga-rynny.pl/surowiec są konkretne, z solidnej szwedzkiej blachy. Na ich stronie można poczytać o szczegółach. Nie powinieneś mieć z nimi kłopotu przez długie lata.
Na 100% metalowe.
Udzieram porad budowlanych. W sprawie ścian i tynkowania.
Moim zdaniem rynny PCV są równie dobre, a tańsze. Kilka lat temu zamontowałem rynny Bryza i jestem całkiem zadowolony. Nie tracą koloru i są trwałe. Jeśli ktos byłby zainteresowany to tu adres mojego "dostawcy" http://www.ezelazny.pl/advanced_search_ ... 322&y=-170 Rynienki niczego sobie, a i wybor kolorów niemały.
Wydaje mi się, że ocynk zapewnia spokój na długi czas ze względu na to że nie koroduje i nie wchodzi w reakcje dodatkowo wygląda bardzo dobrze.
ja tez uwazam ze w dzisiejszych czasach rynny PCV sa juz tak trwale ze mozna bez obaw je monotwac na lata. ja mam kupione w zestawie do dachowki BRAAS bo maja w ofercie
Moim zdaniem najlepsze będą rynny metalowe. Są one przede wszystkim niezwykle wytrzymałe oraz bardzo dobre jakościowe. Z resztą polecam zapoznać się z ich dokładną specyfikacją.
Ja mam rynny z pcv z pcvwiplast.pl I są naprawdę dobre. Będą na długie lata bo jakość chyba najlepsza.
Wydawało mi się że już mało kto montuje rynny metalowe. Plastik wydaje się być dużo lepszym materiałem.