Jaki bojler?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaki bojler?
Witam.
Obecnie kończy mi się eksplatacja bajlera z wężownicą (12lat, pojawia się rdza) i zastanawiam się czy przy wymianie nie zmienić na dwupłaszczowy. Jestem zadowolony z obecnego jednak czytałem że bojler dwupłaszczowy jest wydajniejszy., daje szybciej ciepłą wodę ale tez szybciej robi się chłodna. Czy to prawda? Bojler jest podłączony do C.O. w wyniku czego mam ciepłą wodę przy paleniu. Dodatkowo jest grzałka do grzania wody latem. I co tu wybrać?! Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Obecnie kończy mi się eksplatacja bajlera z wężownicą (12lat, pojawia się rdza) i zastanawiam się czy przy wymianie nie zmienić na dwupłaszczowy. Jestem zadowolony z obecnego jednak czytałem że bojler dwupłaszczowy jest wydajniejszy., daje szybciej ciepłą wodę ale tez szybciej robi się chłodna. Czy to prawda? Bojler jest podłączony do C.O. w wyniku czego mam ciepłą wodę przy paleniu. Dodatkowo jest grzałka do grzania wody latem. I co tu wybrać?! Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Re: Jaki bojler?
Dwupłaszczowy to bardzo dobre rozwiązanie.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Z mojego doświadczenia w sprawie bojlerów a jest nie małe bo obecnie mam piąty.
Najdłużej o dziwo wytrzymał z czarnej blachy, później dwa Galmety z ocynku, jeden emaliowany. Wszystkie były z wężownicami i grzałkami. Obecnie kupiłem Biawara 140L bez grzałki z podwójnym płaszczem i powiem że dużo szybciej kocioł nagrzewa CWU. Z tym szybkim stygnięciem to chyba jakaś bujda na resorach.
Najdłużej o dziwo wytrzymał z czarnej blachy, później dwa Galmety z ocynku, jeden emaliowany. Wszystkie były z wężownicami i grzałkami. Obecnie kupiłem Biawara 140L bez grzałki z podwójnym płaszczem i powiem że dużo szybciej kocioł nagrzewa CWU. Z tym szybkim stygnięciem to chyba jakaś bujda na resorach.
Producent ma mniejsze znaczenie. Teraz każdy z nich stara się produkować w dobrej jakości, bo opinia na rynek idzie i komentaże w necie sie pojawiają. To najlepsza reklama, więc warto się postarać.
Osobiście używam KOSPEL (prywatnie i montuję u klientów). Skarg nie mam.
No i jeszcze ważna jest pojemność. Nie wiem jak inni, ale ja liczę 50l wody ciepłej o temp. 55 st.C na jednego użytkownika na dobę. I tak na cztery osoby 200 l.
Osobiście używam KOSPEL (prywatnie i montuję u klientów). Skarg nie mam.
No i jeszcze ważna jest pojemność. Nie wiem jak inni, ale ja liczę 50l wody ciepłej o temp. 55 st.C na jednego użytkownika na dobę. I tak na cztery osoby 200 l.
Bartur
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
To fajne bojlery, mają chyba wbudowany termometr na jednym z boków, 48 miesięcy o ile dobrze pamiętam i owego czasu dawali bezpłatny kupon na anodę.Dolphin pisze: Osobiście używam KOSPEL (prywatnie i montuję u klientów). Skarg nie mam.
Co do wielkości to powiem że wystarczy mniejszy, jak pisałem na 7 osób mam 140L i wody nie brakuje, one szybko dogrzewają a nikt nie wypapra tyle wody na raz. Zużycie jakie kolega podaje może być prawdziwe ale w odstępach czasowych.
Renomowani producenci zasobników rzadko budują takie wynalazki, jak wymienniki płaszczowe (dwu-płaszczowe). Do niedawna była to wyłącznie domena małych wytwórni. Wymyślono je dla pieców węglowych i kuchni z podkowami, by jednym niskim parametrem (np. 42-47 st.C) zasilać grzejniki i przygotowywać wodę do mycia. Ówczesne piece węglowe nie miał żadnej automatyki, umożliwiającej im wzrost temp. wody w trybie produkcji c.w.u.
Przy zasobnikach dwu-płaszczowych mocno wzrasta średnica całego ustrojstwa; straty przez izolację są większe (przy współczesnych kotłach temp. pod płaszczem zewnętrznym jest sporo wyższa, niż w zbiorniku zasadniczym); spaw obwodowy na zbiorniku zasadniczym zmienia strukturę jego blachy i powoduje ogniska korozji itd.
Niestety prawdą jest też, że nawet zawór zwrotny nie chroni przed wsteczną "ucieczką" ciepła do instalacji co, gdy ta jest chłodniejszą niż woda w zasobniku (trzeba stosować zawór).
Osobiście uważam zasobniki dwu-płaszczowe za protezę. Dla siebie wybrałbym zasobnik klasyczny, tylko z dużą (długą) wężownicą, a najlepiej z dwoma, które w razie potrzeby można połączyć szeregowo.
Przy zasobnikach dwu-płaszczowych mocno wzrasta średnica całego ustrojstwa; straty przez izolację są większe (przy współczesnych kotłach temp. pod płaszczem zewnętrznym jest sporo wyższa, niż w zbiorniku zasadniczym); spaw obwodowy na zbiorniku zasadniczym zmienia strukturę jego blachy i powoduje ogniska korozji itd.
Niestety prawdą jest też, że nawet zawór zwrotny nie chroni przed wsteczną "ucieczką" ciepła do instalacji co, gdy ta jest chłodniejszą niż woda w zasobniku (trzeba stosować zawór).
Osobiście uważam zasobniki dwu-płaszczowe za protezę. Dla siebie wybrałbym zasobnik klasyczny, tylko z dużą (długą) wężownicą, a najlepiej z dwoma, które w razie potrzeby można połączyć szeregowo.
Może się podłącze się pod ten temat, też szukam nowego bojlera i znalazłem coś takiego http://pieceakumulacyjne-stiebeleltron. ... wacze-wody Możecie coś o nim powiedzieć.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 13:27 przez goryl23w, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na dziś to zasobnik z wmontowana pompą ciepła -
Łączenie cwu z ogrzewaniem - to bardzo źle świadczy o montażyście .
Pompa ciepła juz z zasobnikiem z podwójną węzownicą to bardzo fajna sprawa.
Są także inwestorzy decydujący się na etapie budowy na kocioł z zasobnikiem stojącym z podwójną wężownicą przygotowani pod solary a z czasem (bardzo słusznie) zmieniają decyzję na pompę ciepła do celów CWU.
Generalnie stojące zasobniki z wężownicami są lepsze, tyle,że to wszystko sprawa kosztów i jakiś wyborów. Jak ktoś ma mało na inwestycję, to wybiera te tanie, wiszące a tutaj wybór jest między podwójną wężownicą typu U oraz dwupłaszczowe. Problem z krótszą żywotnością dotyczy modeli z grzałkami el.
Są także inwestorzy decydujący się na etapie budowy na kocioł z zasobnikiem stojącym z podwójną wężownicą przygotowani pod solary a z czasem (bardzo słusznie) zmieniają decyzję na pompę ciepła do celów CWU.
Generalnie stojące zasobniki z wężownicami są lepsze, tyle,że to wszystko sprawa kosztów i jakiś wyborów. Jak ktoś ma mało na inwestycję, to wybiera te tanie, wiszące a tutaj wybór jest między podwójną wężownicą typu U oraz dwupłaszczowe. Problem z krótszą żywotnością dotyczy modeli z grzałkami el.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Solary to katastrofa . Szanowny Panie niech Pan nie robi z ludzi idiotów!!! Proszę wziąć kalkulator i policzyć ! - A podwójna wężownica świadczyłaby, że ktoś chce cwu podłączyć z centralnym - ale już chyba aż tak złych fachowców się nie spotyka.
Ogrzanie litra wody o jeden stopień to 0.0016kWh pompa ciepła COP 3.5 i koszt 0.6 zł a w II taryfie połowę tego!
Może Pan policzyć ?
Ogrzanie litra wody o jeden stopień to 0.0016kWh pompa ciepła COP 3.5 i koszt 0.6 zł a w II taryfie połowę tego!
Może Pan policzyć ?
Prosze tutaj mojej wypowiedzi na swoja modłę kranów bezdotykowych i tylko jedynie słusznego ogrzewanie niecentralnego prądem nie przerabiać.
Napisałem wyraźnie,że PC jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem do celów przygotowania CWU jak solar.
Napisałem wyraźnie,że PC jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem do celów przygotowania CWU jak solar.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie pisałem nic o kranach! Nie pisałem też o pompie ciepła podłączanej do wężownicy alternatywnie z solarem ! NIE MA ŻADNEGO WEJŚCIA DO ZASONIKA POZA ZIMNĄ WODĄ.
Nie można ludzi wpuszczać w kanał łącząc ogrzewanie z cwu! Bo to albo nieznajomość tematu albo oszukiwanie inwestora !
Nie można ludzi wpuszczać w kanał łącząc ogrzewanie z cwu! Bo to albo nieznajomość tematu albo oszukiwanie inwestora !
Gorylu, to są urządzenia w 100% elektryczne, a chyba nie o takie chodzi w tym poście...goryl23w pisze:Może się podłącze się pod ten temat, też szukam nowego bojlera i znalazłem coś takiego http://pieceakumulacyjne-stiebeleltron. ... wacze-wody Możecie coś o nim powiedzieć.
Panie Brzeczkowski, mało Panu pola do popisu przy ścianach izolowanych od środka? W tamtej tematyce nie mogą już widać Pana ścierpieć i przeniósł się Pan tutaj? O zgrozo...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Na dziś to zasobnik z wmontowana pompą ciepła -
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Oszczędzanie energii i piętnowanie głupoty - to moje ulubione zajęcia .