Pajęczynki na elewacji

Zastanawiasz się z czego budować ściany? Chcesz wiedzieć jakie wykonać tynki? Szukasz pomysłu na ciekawe wykończenie elewacji? W tym dziale znajdziesz porady i inspiracje.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

rzotkiewa
Początkujący
Początkujący

Pajęczynki na elewacji

Post autor: rzotkiewa »

Witam
Wiosną ubiegłego roku pomalowałem elewacje farbą akrylową nobilesa. Po dwóch miesiącach na elewacji pojawiły się pajęczynki....

Teraz chcę pomalować dom od nowa. I tutaj moje pytanie jakiej farby użyć i czy wystarczy wcześniejsze zagruntowanie ścian czy powinienem inaczej przygotować powierzchnię do malowania?

IWB

Re: Pajęczynki na elewacji

Post autor: IWB »

typowe ocieplenie czy tynk cementowo wapienny?

rzotkiewa
Początkujący
Początkujący

typowe
Styropian+siatka+masa

IWB

Post autor: IWB »

czyli wyprawa malarska kiepskiej jakości lub nie zbyt dobra podróba. \
zbyt szybkie schniecie lub wykonywanie w pełnym słońcu- inaczej za szybko wyschło

rzotkiewa
Początkujący
Początkujący

I właśnie tutaj rodzi się moje pytanie. Jakiej farby użyć? I czy wystarczy taką ścianę z pajączkami po prostu zagruntować.

rovajj
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: rovajj »

Witam,
tak ścianę trzeba oczyścić i zagruntować farbę polecam silikonową grubowarstwową, ja osobiście polecam Caparol farba o nazwie Amphisilan Plus, ewentualnie Muresko Premium. Jest to farba grubowarstwowa silikonowa,która zapewni kolor na długi czas, a na pewno dłużej niż jakakolwiek akrylowa.

Pozdrawiam,

rovajj
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Witam,
tak ścianę trzeba oczyścić i zagruntować farbę polecam silikonową grubowarstwową, ja osobiście polecam Caparol farba o nazwie Amphisilan Plus, ewentualnie Muresko Premium. Jest to farba grubowarstwowa silikonowa,która zapewni kolor na długi czas, a na pewno dłużej niż jakakolwiek akrylowa.

Pozdrawiam,

rzotkiewa
Początkujący
Początkujący

oczyścić tzn? Do jakiej konkretnie warstwy czyszczenie masz na myśli? W sumie miałem nadzieję na mniej inwazyjne zabiegi, ale cóż jak się człowiek dał naciągnąć na kiepską robotę to teraz będzie musiał zapłacić za swoje błędy.

rzotkiewa
Początkujący
Początkujący

oczyścić tzn? Do jakiej konkretnie warstwy czyszczenie masz na myśli? W sumie miałem nadzieję na mniej inwazyjne zabiegi, ale cóż jak się człowiek dał naciągnąć na kiepską robotę to teraz będzie musiał zapłacić za swoje błędy.

rovajj
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Oczyścić z zabrudzeń- czyli bez żadnych ciężkich zabiegów, ( pajęczyny, pył itp) później dobrze zagruntować najlepiej gruntem z piaskiem kwarcowym ( Caparol CT 610)- grunt można jednocześnie zabarwić na kolor w którym będzie później farba.
Jeśli chodzi o farbę to tak jak pisałem wcześniej polecam Amphisilan Plus, ewentualnie Muresko Promium- koszt koło 300zł za wiaderko białej plus dopłata do koloru. Wydajność farby 50m2 przy powierzchni gładkiej- czyli przy tynku np. baranek ziarno 1,5mm ok 40m2. Przy intensywnym kolorze zalecane dwukrotne malowanie.

Co do farb akrylowych a tym bardziej Nobiles to nie polecam.
Tak to już jest, że człowiek uczy się na błędach, zawszę warto pytać.
Moim zdaniem grubowarstwowa farba elewacyjna powinna rozwiązać sprawę.
Mam nadzieję że cała powierzchnia pod tynkiem (klej i siatka) są wykonane odpowiednio.

Pozdrawiam

rovajj
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Oczyścić z zabrudzeń- czyli bez żadnych ciężkich zabiegów, ( pajęczyny, pył itp) później dobrze zagruntować najlepiej gruntem z piaskiem kwarcowym ( Caparol CT 610)- grunt można jednocześnie zabarwić na kolor w którym będzie później farba.
Jeśli chodzi o farbę to tak jak pisałem wcześniej polecam Amphisilan Plus, ewentualnie Muresko Promium- koszt koło 300zł za wiaderko białej plus dopłata do koloru. Wydajność farby 50m2 przy powierzchni gładkiej- czyli przy tynku np. baranek ziarno 1,5mm ok 40m2. Przy intensywnym kolorze zalecane dwukrotne malowanie.

Co do farb akrylowych a tym bardziej Nobiles to nie polecam.
Tak to już jest, że człowiek uczy się na błędach, zawszę warto pytać.
Moim zdaniem grubowarstwowa farba elewacyjna powinna rozwiązać sprawę.
Mam nadzieję że cała powierzchnia pod tynkiem (klej i siatka) są wykonane odpowiednio.

Pozdrawiam

rzotkiewa
Początkujący
Początkujący

Dzięki wielkie za odpowiedz. Mam nadzieję że już w maju elewacja dostanie nowe kolory:)

Sara11
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sara11 »

U teściów świetnie się sprawdziła farba na pajęczynkę tikurili:
http://www.facebook.com/pages/FARBA-Dys ... 0441231740

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany elewacje fasady ”