Mam takie pytanie - mam w mieszkaniu 3 włączniki krzyżowe. Wybrałam osprzęt firmy Legrand, która nie ma takich rozwiązań. Przedstawiciel handlowy zaproponował zrobienie w tym miejscu włącznika bistabilnego bo to umożliwia ich system.
I teraz pytanie jest takie, czy tą elektrykę, te krzyżowe, trzeba teraz jakoś przerabiać czy to się po prostu podłącza w miejscu gdzie się schodzą ten przełącznik bistabilny i po problemie?
Zmiana podłączenia krzyżowego na bistabilne - pilne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
elpapiotr
Re: Zmiana podłączenia krzyżowego na bistabilne - pilne
Witam.
Oczywiście układ połączeń pomiędzy łącznikami należy przerobić, jak również "powrót" sterowania z bistabilnego na odbiornik, jakim jest oświetlenie. Dochodzi sprawa umiejscowienia przekaźnika - puszka fi 60 głęboka, puszka łączeniowa, rozdzielnica.
Tylko że ... mowa o trzech łącznikach krzyżowych, a schodowe gdzie ?
Proszę o przybliżenie zagadnienia, bo coś mi nie pasuje odnośnie braku rozwiazań ...
Oczywiście układ połączeń pomiędzy łącznikami należy przerobić, jak również "powrót" sterowania z bistabilnego na odbiornik, jakim jest oświetlenie. Dochodzi sprawa umiejscowienia przekaźnika - puszka fi 60 głęboka, puszka łączeniowa, rozdzielnica.
Tylko że ... mowa o trzech łącznikach krzyżowych, a schodowe gdzie ?
Proszę o przybliżenie zagadnienia, bo coś mi nie pasuje odnośnie braku rozwiazań ...
Schodowe mają. Chodzi o te włączniki http://www.legrand.pl/pl/scripts/pl/pub ... P=704&L=EN
chcę mieć wszystkie z taką wystającą częścią jak tu http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... x=93&ty=86
a nie z normalnym przyciskiem
chcę mieć wszystkie z taką wystającą częścią jak tu http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... x=93&ty=86
a nie z normalnym przyciskiem
-
elpapiotr
Witam.
Dla przekaźnika bistabilnego i tak musi być przycisk, niezależnie od tego, jak pracuje, jak wygląda itd.
Nazywa się to łącznik chwilowy, a koleżanka pokazała na stronie netu łącznik jednobiegunowy.
To są całkowicie różne łączniki, i inna praca.
No i ta cena ... powalająca.
Dla przekaźnika bistabilnego i tak musi być przycisk, niezależnie od tego, jak pracuje, jak wygląda itd.
Nazywa się to łącznik chwilowy, a koleżanka pokazała na stronie netu łącznik jednobiegunowy.
To są całkowicie różne łączniki, i inna praca.
No i ta cena ... powalająca.
Nie bardzo rozumiem. Zajrzyj proszę do wiadomości prywatnej ode mnie.
-
elpapiotr
Zajrzałem, odpowiedziałem.
Łącznik jednobiegunowy jest łącznikiem, który po zmianie położena dźwigni, klawisza lub tp. załącza ewentualnie rozłącza obwód.
Łącznik chwilowy jest łącznikiem typu przycisk, który po zwolnieniu dźwigni rozłącza obwód. Coś jak przycisk dzwonkowy, to wszystko.
Łącznik jednobiegunowy jest łącznikiem, który po zmianie położena dźwigni, klawisza lub tp. załącza ewentualnie rozłącza obwód.
Łącznik chwilowy jest łącznikiem typu przycisk, który po zwolnieniu dźwigni rozłącza obwód. Coś jak przycisk dzwonkowy, to wszystko.