przewód do podgrzewacza przepływowego 18kw 3 fazy

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

elpapiotr

Re: przewód do podgrzewacza przepływowego 18kw 3 fazy

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Bzdura.
Co kolega zrobi w przypadku układu zasialania TT ?

Po drugie - po co w takim przypadku uziemienie budynku, które ma być wykonane zgodnie z Rozporzadzeniem ... ?
Co Wy tam robicie u siebie ? Fuszerki odstawiacie, razem ze swoimi pracownikami RE/ZE ?

plum78
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: plum78 »

Nie wiem jak u was, ale w Lublinie uziemienie ZK ma byc < 30 ohm, tak więc jesli PE wlz-tu podłączony jest w złączu to rezystancja uziemienia jest zbyt wysoka ( uziemienie robocze budynku).
ale co kraj, to obyczaj :D

PGE Lublin to upierdliwy zakład, ale na nowych przyłączach nie ma fuszerki.

ostatnio znalazłem gdzies wytyczne wykonywania przyłączy dla Enion Kraków, projektowane złącza sa zasilane mufami rozgałęznymi a nie mufami przelotowymi . Gdzie w takim przypadku zastosować podział sieci w przypadku pracy na urządzeniach ZE?

elpapiotr

Witam.

Co ma uziemienie ZK do uziemienia budynku ?
Ochrona przeciwporażeniowa w urządzeniach budynku realizowana poprzez odległe uziemienie ?
Komu tu się coś pomyliło ?
To, że pracownicy ZE są niedouczeni, nie znaczy, że inni elektrycy też maja być takimi.

Grucha
Początkujący
Początkujący

Post autor: Grucha »

zgodze sie z toba w kazdym z trzech twoich pytań
ZK a uziom budynku nie ma nic to kiepskie jest oni maja jak kolega plum pisze 30 ohma w budynku trzeba zejsc ponizej 10 ohma dlatego jak robie prywatnie to robie tak jak powinno być niestety pracuje w firmie w której mam szefa(i mówi bo to drozej :) nie znaczy lepiej tak: ) i dwóch starszych prcownikóe którzy nie zawsze mają racje ale nie dadzą sobie powiedzieć trudno. tu gdzie pracuje ZE tj. Energa daje takie warunki nie inne rozdziela PENA już w złączu. a rozdzielony raz nie łaczymy z powrotem

elpapiotr

Witam.

Co znaczy drożej ?
Szef niech lepiej poczyta paragraf 184 p.1 ROZPORZĄDZENIA
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)
z późniejszymi zmianami.

Po drugie - proszę podać podstawę prawną dla uziemienia budynku o wartości 10 ohm.
Naprawdę w WTP pisze o rozdziale PEN w ZK ? Ciekawe. Widać bardzo szegółowo piszą, JAK wykonać zasilanie obiektu. A może mają jakieś standardy ? Chętnie poczytam

Grucha
Początkujący
Początkujący

Post autor: Grucha »

sam jestem ciekawy musze porady u nich zaciagnąc jak oni to widza ciekawe jak robi Enea jade za jakis czas połozożyć WLZ bo postawili już ZK ciekawe jak tam to rozwiązali.

Młody12
Początkujący
Początkujący

Post autor: Młody12 »

Witam wszystkich
nie bić nie krzyczeć jestem tu nowy i nie doswiadczony szukałem takiej własnie informacji na temat WLZ jak to powinno wyglądac prawidłowo aby wszytko działało jak nalezy moze ktos z zainteresowanych mi to wytłumaczyć chciałbym pracować w tym zawodzie ale musze sie jeszcze dużo nauczyć ale juz sie bardzi interesuje a tym bardziej tym tematem bo u znajomego mają to własnie robic i chciałbym wiedzieć czy zrobią poprawnie z góry dziękuj e za info
Młody

plum78
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Witam , pytanie tyczy się do kolegi Elpatior- jesli kolega Grucha pisze, że WLZ jest 5-przewodowy i przewód PE jest podłączony do zuga PE w części złącza odbiorcy to jaka wartosć rezystancji uziemienia ma być ???
Wykonując przyłącze wartość rez. uziemienia w złączu ma być <30ohm ( obliczeniowe nie pomierzone) to tak dla zasady bo może kolega nie wie.
Nie wiem jak jest w waszych rejonach energetycznych, ale ja wykonując przyłącze podpisuję gwarancję na 3 lata do ZE i zakład może przyjechać w 143 tygodniu od podpisania gwarancji i zmierzyć np. uziemienie złącza/słupa i jeśli będzie znacząco odbiegać od wartości podanej przeze mnie w protokóle pomiaru karze mi usunąć usterkę albo obciąży mnie kosztami.

P.S Nie pracuję w ZE ani nigdy tam nie pracowałem natomiast od 8 lat ( bez 8 dni dokładnie) prowadzę własną działalność

Pozdrawiam zgorzkniałych kolegów i życzę dużo pogody ducha a mniej żółci w pisanych postach, to to na pewno pomoże wydłużyć okres pisania mentorskich postów a nie zmagania sie z problemami gastrologicznymi.

elpapiotr

Witam.

Ależ ja znam wytyczne przyłączania obiektów indywidualnych z pomiarem bezpośrednim do sieci nN.
Kolega plum78 tu opisuje, co mogą a co nie mogą z ZE.
Mnie interesuje, co ma odbiorca i jego instalacja do uziemienia złącza kablowego i jego wartości ?

Wobec tego zacznijmy z inne beczki - gdzie jest miejsce dostarczania oraz granica własności pomiędzy Dostawcą a Odbiorcą energii ? Skoro kolega wykonuje przyłącze, to proszę napisać, czy przed czy też za granicą własności ? Następnie określić, co mamy rozumieć przez słowo "przyłącze".

W dalszym ciagu twierdzę, że odległe uziemienie i ciągnięcie piatej żyły do np. daleko postawionego budynku jest bez sensu.
Enion już od tego odszedł, prowadzi się PEN (dla układu TN), a to jest równoznaczne z przekrojem co najmniej 10^2 Cu lub 16^Al.

PS. Jak mam przekręcić wyrażenie plum78, żeby było po równo ?

plum78
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

PGE Lublin odszedł od wlz-tów 5 przewodowych jakieś 6 lata temu . Dla mnie było to poronionym pomysłem , ale część wykonanych wlz-tów powiedzmy 8 lat temu jest w takim właśnie stanie.
Przyłącze to w zależności od warunków jest zasilenie złącza kablowo-pomiarowego ze słupa/złącza lub przelotowe wstawienie złącza w istniejący kabel. Przy odbiorcach indywidualnych ( w wiekszości przypadków ) granica stron jest na zaciskach listwy odejściowej w kierunku instalacji odbiorcy .
Przy większych odbiorach są to podstawy bezpiecznikowe w ZK kierunku inst. odbiorcy.
Przy istniejących odbiorcach z przyłączem napowietrznym sa to zaciski prądowe na stojaku ( przewody gołe) , albo zaciski samoprzebijające przy haku ( zasilanie warkoczem ).
Zakład wydając obecnie warunki nie uzgadnia przyłączy napowietrznych, wszystkie nowe przyłącza nn sa kablowe.

elpapiotr

Witam.
plusk78 pisze:PGE Lublin odszedł od wlz-tów 5 przewodowych jakieś 6 lata temu . Dla mnie było to poronionym pomysłem , ale część wykonanych wlz-tów powiedzmy 8 lat temu jest w takim właśnie stanie.
A to dlaczego poroniony pomysł ?

plum78
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

sam sobie odpowiedz kolego dlaczego wlz 4 przewodowy jest lepszym wykonaniem niż wlz 5 przewodowy, wszak jesteś ekspertem a ja skromnym czeladnikiem 8)

elpapiotr

Witam.

No to chyba po dyskusji.
Szkoda, że człowiek realizujacy przyłącza do obiektów indywidualnych nie wyrazi jasno, co jest dobre dla odbiorcy, jego instalacji i ochrony przeciwporażeniowej w tej instalacji.
Linie kablowe będące w eksploatacji ZE pomijamy.

plum78
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Linnia kablowa zalicznikowa realizowana jest na podstawie prawomocnego pozwolenia na budowę, tak więc projekt budowlany jest sprawdzony w urzędzie miasta / starostwie a co za tym idzie urzędnicy podpisujący zgodę chyba wiedzą co dla inwestora dobre :D

Ja wiem kolego jakim kablem wykonać WLZ , jeśli masz wątpliwości zapraszam środa - czwartek mam uczni ze szkoły na praktykach zawodowych i staram się w miarę mojego czasu nauczyć ich dobrych praktyk rzemieślniczych, jak chcesz to i ciebie kolego nieodpłatnie przeszkolę

elpapiotr

Witam.

Możesz zacząć już teraz, wszyscy czytający się podszkolimy.
(Dobrych praktyk naucz uczniów, nie uczni, jeżeli już).

PS. I zapytaj się urzędników, czy znają wieloarukuszową PN 60364, PB i Rozporządzenia wykonawcze do niego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”