wymiary ściany nośnej

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

elektron2
Początkujący
Początkujący

wymiary ściany nośnej

Post autor: elektron2 »

Witam
zaczynam budowę niewielkiego domu z poddaszem użytkowym , kupiłem częśc pustaków okazyjnie porotherm , grugość 25 , a w projekcie podają ścianę nośną 30 , pytanie czy mogę zastosować te pustaki ? , czy nie będzie problemu przy odbiorze ?. Nie mam jeszcze kierownika budowy , więc pytanie do fahowców prawa

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: wymiary ściany nośnej

Post autor: adam_50 »

Formalnie - tylko projektant ma prawo do takiej zamiany, powinna zostać na czerwono wprowadzona poprawka do projektu oraz wpisana do dziennika budowy z kwalifikacją istotności.
Praktycznie - pies z kulawa nogą nie zapyta chyba, że komuś będzie zależało.

Ja zapytałbym projektanta - nośność muru cieńszego może być nie 5/6 pierwotnej, lecz 1/4, więc nawet w małym domku może mieć to znaczenie.

oleyu
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: oleyu »

także kierownik budowy może podjąc taką decyzję (jako zmiana nieistotna) poprzez wpis do dziennika budowy

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: adam_50 »

O kwalifikacji zamiany decyduje projektant - kierownik nie ma takiego prawa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”