elewacja
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
elewacja
Witam .chce wykonać elewacje domu ,mur jest trójwarstwowy 25cm.maksx+2x5cm styropian
i 10cm pustak żużlowy na zewnątrz ,wykonawca mówi że powinienem dać 5cm styropian i tynk . Mam pytanie czy musze dawać styropian? czy wystarczy tynk i jaki ? może ktoś mi podpowie co zrobić?
i 10cm pustak żużlowy na zewnątrz ,wykonawca mówi że powinienem dać 5cm styropian i tynk . Mam pytanie czy musze dawać styropian? czy wystarczy tynk i jaki ? może ktoś mi podpowie co zrobić?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dotarcie ciepła, po ogrzaniu dwuch, gubych ścian i fundamentu z gruntem w którym jest osadzony, pochłonie zapewne tyle enrgii, że ilość ciepła, które dotrze do styropianu na elewacji parterowego domu jest pomijalna, więc faktycznie, czy będzie sam tynk czy 30 cm styropianu nie ma większego znaczenia, dla rachunków. Ale ten "elewacyjny" styropian napewno "poprawi" zawilgocenie sciany, ponieważ w żaden sposób nie ogranicza chłonięcia wilgoci z wnętrza domu, za to znakomicie ogranicza latem możliwości wysuszenia.
dom jest budowany w 2002 r. połowa domu jest podpiwniczona jest ocieplona zaizolowana folią. z tego co piszecie to nie potrzebuje na zewnątrz żadnego styropianu wystarczy tyn .
tylko jaki? myślałem o mineralnym .tylko czy można położyć taki tynk na pustaki czy trzeba je wcześniej tynkować tradycyjnym tynkiem .może ktoś wie ? pozdrawiam
tylko jaki? myślałem o mineralnym .tylko czy można położyć taki tynk na pustaki czy trzeba je wcześniej tynkować tradycyjnym tynkiem .może ktoś wie ? pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik