Jak wyrównać krzywy fundament???

Przystępując do budowy, marzymy o idealnym domu. Niestety realia często są inne, a błędy budowlane są zmorą wielu inwestorów. Poradź się jak uniknąć błędów, na co zwrócić uwagę i co zrobić, żeby Twój dom rzeczywiście był idealny.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

snoise
Początkujący
Początkujący

Jak wyrównać krzywy fundament???

Post autor: snoise »

Witam serdecznie

Przeglądając Forum nie znalazłem takiego orła jak ja.

Chodzi mi o to jak naprawić to co sam zepsułem zanim przyjdą fachowcy do murowania ścian i padną ze śmiechu widząc jak spieprzyłem fundamenty.

Sprawa wygląda tak - fundamenty pod mój upragniony domek robiłem sam z pomocą rodziny czyt. braty, szwagry. Cokolwiek mam pojęcie o sprawach budowlanych ale jak się okazało to za mało. Ławy wylane ok lejemy ściany fundamentowe (nad terenem) Podjąłem się budowy deskowania z szalunków AKRO. Wszystko git poszło, wylane do oznaczonych znaków poziomych i nawet udało się w miarę ładnie zatrzeć.

Niestety pod demontażu szalunków okazało się że coś było nie tak z tymi znakami i różnica w poziomach na całości budynku dochodzi do 15 - 20 cm Kilka razy dumałem co zjeb.łem. Mam strasznego kaca moralnego że tak to spaprałem.

I tu moje pytanie Jak to naprawić. Najlepiej i najszybciej było zaszolować deskami do 100% wego poziomu i wylać małą "nadlewkę" potem jazda z izolacją i ściany do góry, ale nie chcę już podnosić poziomu zero.

Myślę nad skuciem, ścięciem, itp. Co Radzicie forumowicze??????help

Zastanawiałem się nad frezarką do asfaltów czy betonów. Mam znajomego w firmie drogowej i mają tam takie mobilne małe frezarki do asfaltu. Może to by zdało egzamin. Ewentualnie duży Bosch z tarczą diamentową, naciąć dookoła wszystkie ściany na żądanej wysokości a potem większy młotek i jazda z przecinakiem.

Doradźcie coś. Pozdrawiam

Jeśli był już podobny temat to Przepraszam i a ten proszę przenieść

SGL

Re: Jak wyrównać krzywy fundament???

Post autor: SGL »

snoise pisze:ale nie chcę już podnosić poziomu zero.
zero budynku określone jest w PROJEKCIE - nie masz prawa sobie go "podnosić"
snoise pisze: Myślę nad skuciem, ścięciem, itp. Co Radzicie forumowicze??????help
Rób tak aby było dobrze tzn. wg projektu...

ps. na normalnych budowach poziomy ustala się geodezyjnie... zlecenie fachowcowi roboty oszczędzi ci kolejnej bezsensownej roboty.

snoise
Początkujący
Początkujący

Post autor: snoise »

Witam

Projekt robiłem sobie sam. Pracuję w firmie projektowej. Niestety z budownictwem mam doświadczenie głównie dokumentacyjno - projektowo - papierowe. Co do podnoszenia poziomu zero to w moim terenie nie jest to tak ostro sprawdzane na kontrolach tak że z poziomem zero mogę sobie troszkę popływać góra - dół (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku)

Poziomy wraz z osiami ścian były określone przez geodetę na łatach wokół budynku (jak na każdej budowie) ale i tak sobie to spierdzieliłem.

roboty ziemne lębork
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: roboty ziemne lębork »

Za bardzo nie radził bym ci skuwać bo osłabisz fundament i co z drutami na pewno jakieś są zatopione w ławie jeśli mówisz ze nie będzie problemów z podniesieniem zera budynku ja bym zaszalował i dolał ale to moje zdanie nie będę ci nić narzucał
pozdrawiam roboty lebork.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Błędy budowlane”