Czym ocieplić taki dom
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Czym ocieplić taki dom
Witam
W przyszłym roku stanę się szczęśliwym posiadaczem domu do remontu, . Jest to tzw. szeregowiec z 1990 roku (budynek wewnętrzny). Budowany z zewnątrz z cegły dziurawki tzw. maxa, od wewnątrz tzw suporex pomiędzy jest podobno jakaś szczelina, nie ma jednak wełny, żadnego ocieplenia, będę musiał wykonać prace związane z dociepleniem domu, ściany w zimie są bardzo zimne, ciężko dogrzać dom.
W jakiej technologi wykonać takie docieplenie.
Co polecacie, czy mieliście doświadczenie z takim rodzajem ścian.
Oczywiście takich pytań było mnóstwo, tak oczywiście szukałem i czytałem ....., uznaje jednak że każdy przypadek jest indywidualny, dlatego zakładam temat.
W przyszłym roku stanę się szczęśliwym posiadaczem domu do remontu, . Jest to tzw. szeregowiec z 1990 roku (budynek wewnętrzny). Budowany z zewnątrz z cegły dziurawki tzw. maxa, od wewnątrz tzw suporex pomiędzy jest podobno jakaś szczelina, nie ma jednak wełny, żadnego ocieplenia, będę musiał wykonać prace związane z dociepleniem domu, ściany w zimie są bardzo zimne, ciężko dogrzać dom.
W jakiej technologi wykonać takie docieplenie.
Co polecacie, czy mieliście doświadczenie z takim rodzajem ścian.
Oczywiście takich pytań było mnóstwo, tak oczywiście szukałem i czytałem ....., uznaje jednak że każdy przypadek jest indywidualny, dlatego zakładam temat.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Czym ocieplić taki dom
Stelaż wełna i folia od środka, lub gotowce

-
SGL
Ciężko dogrzać?
albo:
- jest za słaby piec
- właściciel jest za biedny na posiadanie domu tj ogrzewanie - "oszczędzająć" doprowadził do przemarznięcia ścian i zawilgocenia przez co zmiejszył się opór cieplny przegrody...
Rozwiązanie proponowane przez handlarzynę wentylacji mechanicznych Tomasz_Brzeczkowski to prosta droga do grzyba w domu...
albo:
- jest za słaby piec
- właściciel jest za biedny na posiadanie domu tj ogrzewanie - "oszczędzająć" doprowadził do przemarznięcia ścian i zawilgocenia przez co zmiejszył się opór cieplny przegrody...
Rozwiązanie proponowane przez handlarzynę wentylacji mechanicznych Tomasz_Brzeczkowski to prosta droga do grzyba w domu...
czy przy dociepleniu i solidnym dogrzaniu z poprawa wentylacji pozbede sie wilgoci?
-
SGL
Tomasz_Brzeczkowski (handlarz wentylacji mechanicznej) napisze: Oczywiście...tomekPPP pisze:czy przy dociepleniu i solidnym dogrzaniu z poprawa wentylacji pozbede sie wilgoci?
ocieplić "od środka" (debilizm), uszczelniając na dodatek folią paroizolacyjną po to by można było w ogóle użytkować lokal konieczna (w prostych słowach zrobić super szczelną klatkę) będzie instalacja wentylacji mechanicznej (najlepiej kupionej u niego).
SGL (uprawniony inżynier budownictwa) napisze: NIE
Czemu "nie"? Ponieważ nie wiemy jaki jest powód zawilgoconych ścian - ocieplając bezmyślnie mokre mury bez usunięcia przyczyny możesz pogorszyć stan budynku.
Nikt kto ma jakąkolwiek wiedzę techniczną z zakresu budownictwa nie doradzi ci "przez neta" nie widząc obiektu na żywo.
Aby poznać powody mokrych murów zleć opracowanie ekspertyzy/oceny technicznej uprawnionemu inżynierowi budownictwa ze wskazaniem co i jak zabezpieczyć, ocieplić etc etc...
ps. robiłem kiedyś ekspertyze zawilgoconych murów - przyczyna była banalna.... pęknięta rura kanalizacji deszczowej lecąca w ulicy 7 metrów od budynku... Ilu magików i "fachowców" (bez jakiegokolwiek wykształcenia) pokroju TB przewineło się przez ten dom nie będę wyliczać.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią . Ale nie tylko o dyfuzję i kondensację pary chodzi, "przewiewne" ściany to także znaczące straty ciepła - -Może na przykładzie będzie łatwiej - kurtka typu polar i polar z ortalionem - jeśli chodzi o współczynnik przewodzenia ciepła się nie różnią - ale w stratach ciepła - ogromnie - różnica polega na tym, że w polarze z ortalionem powietrze jest nieruchome . Różnica ciśnień zimą od wewnątrz w domu ( coś jak balon na ciepłe powietrze) powoduj przechodzenie powietrza przez przegrodę ( w tym przypadku od środka)tomekPPP pisze:czy przy dociepleniu i solidnym dogrzaniu z poprawa wentylacji pozbede sie wilgoci?
Stąd od początku wieku obowiązuje test szczelności PN 13829.
-
SGL
UWAGA !!! HANDLARZ WENTYLACJI MECHANICZNEJ "doradza"Tomasz_Brzeczkowski pisze: Stąd od początku wieku obowiązuje test szczelności PN 13829.
Test szczelności obowiązuje budynki w którym projektowana jest klimatyzacja - nie wprowadzaj ludzi w BŁĄD.
witam!
Ja chyba osobiście zacząłbym od badań kamerą termowizyjną i stwierdzenia jak wygląda kwestia przemarzania ścian , nadproży , okien, dachu itp.
Zrobiłem coś takiego u siebie i wyszło że totalnie źle myślałem i stawiałem diagnozę na inne elementy budowlane niż wyszło z badań. U mnie 12 letnie okna PCV tragedia, dach niedocieplony i daje zimno w domu. Ściany wyszły dobrze.
Tak więc możesz oszczędzić np na ociepleniu wydając tylko na badanie.
W necie znajdziesz też kalkulatory wykrpalnia rosy przy danym materiale i jaki wspólczynnik przy danej grubosci i materiale
pozd. Bzyk
Ja chyba osobiście zacząłbym od badań kamerą termowizyjną i stwierdzenia jak wygląda kwestia przemarzania ścian , nadproży , okien, dachu itp.
Zrobiłem coś takiego u siebie i wyszło że totalnie źle myślałem i stawiałem diagnozę na inne elementy budowlane niż wyszło z badań. U mnie 12 letnie okna PCV tragedia, dach niedocieplony i daje zimno w domu. Ściany wyszły dobrze.
Tak więc możesz oszczędzić np na ociepleniu wydając tylko na badanie.
W necie znajdziesz też kalkulatory wykrpalnia rosy przy danym materiale i jaki wspólczynnik przy danej grubosci i materiale
pozd. Bzyk
Można zastosować docieplenie ściany trójwarstwowej od strony zewnętrznej np. metodą lekką mokrą. Warto jednak w każdym przypadku dokonać obliczeń cieplno-wilgotnościowych aby mieć pewność że kondensat nie będzie powstawał.
Na stronie www.rockwool.pl w zakładce Doradztwo/Programy obliczeniowe znajduje się kalkulator cieplno- wilgotnościowy którym można dokonać niezbędnych obliczeń.
Warto jak pisze Bzykol również skorzystać z kamery termowizyjnej, wówczas jesteś w stanie jednoznacznie stwierdzić gdzie są największe straty ciepła.
Jeżeli chodzi o docieplenie ścian zewnętrznych to można wykorzystać np. płytę ze skalnej wełny mineralnej Rockwool - FRONTROCK MAX E której deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła wynosi 0,036 W/mK. Płyty mają wymiar 1000x600mm.
Na stronie www.rockwool.pl w zakładce Doradztwo/Programy obliczeniowe znajduje się kalkulator cieplno- wilgotnościowy którym można dokonać niezbędnych obliczeń.
Warto jak pisze Bzykol również skorzystać z kamery termowizyjnej, wówczas jesteś w stanie jednoznacznie stwierdzić gdzie są największe straty ciepła.
Jeżeli chodzi o docieplenie ścian zewnętrznych to można wykorzystać np. płytę ze skalnej wełny mineralnej Rockwool - FRONTROCK MAX E której deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła wynosi 0,036 W/mK. Płyty mają wymiar 1000x600mm.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Tomku - zajmując sie izolacja ( bardzo chwalebne ) dobrze jest wiedzieć o czym się pisze ( przydatne )
Z jednej strony podaje Pan współczynnik przenikania ciepła ( tu 0.036W/m2 x K) a z drugiej zezwala Pan na przyklejenie wełny za murem i poleca Pan obliczenia cieplno wilgotnościowe !!!
PRZECIEŻ TO SIĘ WZAJEMNIE WYKLUCZA
Nie podaje się współczynnika przenikania ciepła gdy
1-ciepło idzie inaczej jak prostopadle do przegrody - a tak będzie w przypadku przyklejenia wełny za murem!
2- gdy jest ruch powietrza w materiale izolacyjnym - a Pan ten ruch zakłada radząc obliczenia.
3-nawet pobieżne obliczenia wykażą, że w tym przypadku będzie kondesacja pary w wełnie zewnętrznej . A każde zawilgocenie powyżej 1% ma wpływ na opór cieplny. Nie podaję się współczynnika przewodzenia ciepła przegrody gdy lambda materiałów zmienia się w czasie!
Naprawdę warto to wiedzieć!
Z jednej strony podaje Pan współczynnik przenikania ciepła ( tu 0.036W/m2 x K) a z drugiej zezwala Pan na przyklejenie wełny za murem i poleca Pan obliczenia cieplno wilgotnościowe !!!
PRZECIEŻ TO SIĘ WZAJEMNIE WYKLUCZA
Nie podaje się współczynnika przenikania ciepła gdy
1-ciepło idzie inaczej jak prostopadle do przegrody - a tak będzie w przypadku przyklejenia wełny za murem!
2- gdy jest ruch powietrza w materiale izolacyjnym - a Pan ten ruch zakłada radząc obliczenia.
3-nawet pobieżne obliczenia wykażą, że w tym przypadku będzie kondesacja pary w wełnie zewnętrznej . A każde zawilgocenie powyżej 1% ma wpływ na opór cieplny. Nie podaję się współczynnika przewodzenia ciepła przegrody gdy lambda materiałów zmienia się w czasie!
-
SGL
miszczu... napisz o tym rozprawę doktorską.Tomasz_Brzeczkowski pisze: PRZECIEŻ TO SIĘ WZAJEMNIE WYKLUCZA
...