Witam.
Chcę zbudować ściankę z kartongipsu. Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia, ale pragnę się nauczyć, mam tu pole do eksperymentu bo 'budowla' nie jest jakaś super ważna. Ścianka ma sięgać od podłogi do sufitu i mieć szerokość tylko 60 cm, grubość jak najmniejsza.
Czytam, że płyty należy przyciąć tak, aby do stropu pozostało conajmniej kilka mm luzu ze względu na to, że strop może pracować. Zastanawiam się co w takim wypadku z profilami - profil pionowy też nie ma sięgać do samego sufitu? Przecież wtedy stabilność takiej konstrukcji będzie chyba pozostawiała sporo do życzenia. Co z górnym profilem poziomym na suficie - jak przymocować do niego płytę, aby pozostawić pole do pracy stropu?
Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia w tej kwestii. Dziękuję bardzo.
Ścianka z karton-gipsu - prośba o wyjaśnienie początkującemu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
strzelec1001
- Zainteresowany

- Kontakt:
-
strzelec1001
- Zainteresowany

- Kontakt:
-
korniszonek
- Początkujący

Re: Ścianka z karton-gipsu - prośba o wyjaśnienie początkują
Fajne te kartony. Z pewnością użyje przy remoncie.
Re: Ścianka z karton-gipsu - prośba o wyjaśnienie początkują
sfirma dobre artykuły podałeś
Warto jednak dodać kilka rzeczy.
Wklej taśmę papierową do łączenia i używaj do tego dobrej Żywicznej masy, nie będziesz musiał potem używać gruntu tylko od razu farbę podkładowo gruntującą. Istotna rzecz która często jest pomijana to szpachlowanie całej płyty a nie tylko miejsc łączeń. Wyrównuje to strukturę i gładkość płyty.
Największa jak dla mnie pomyłka to jest stosowanie aluminiowych (czasem pseudo aluminiowych=metalowych) kątowników. Farba się nie trzyma i każede lekkie obicie powoduje widok super lśniącego aluminium. A w przypadku pseudo aluminiowych potrafi dojść do korodowania i zamiast ładnego koloru farby na rogu ściany mamy rdzawy kolor.
Warto jednak dodać kilka rzeczy.
Wklej taśmę papierową do łączenia i używaj do tego dobrej Żywicznej masy, nie będziesz musiał potem używać gruntu tylko od razu farbę podkładowo gruntującą. Istotna rzecz która często jest pomijana to szpachlowanie całej płyty a nie tylko miejsc łączeń. Wyrównuje to strukturę i gładkość płyty.
Największa jak dla mnie pomyłka to jest stosowanie aluminiowych (czasem pseudo aluminiowych=metalowych) kątowników. Farba się nie trzyma i każede lekkie obicie powoduje widok super lśniącego aluminium. A w przypadku pseudo aluminiowych potrafi dojść do korodowania i zamiast ładnego koloru farby na rogu ściany mamy rdzawy kolor.
Oszczędny płaci dwa razy - Pamiętaj!