Mało skuteczna wentylacja w garażu. Modernizacja wentylacji

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

majdan89
Początkujący
Początkujący

Mało skuteczna wentylacja w garażu. Modernizacja wentylacji

Post autor: majdan89 »

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem tutaj nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Moim hobby jest lakierowanie samochodów. Zrobiłem sobie w poprzednie wakacje garaż do tego celu jednak pod względem wentylacji w nim nie jestem zadowolony. Z racji tego, że czuć już wiosnę na dworze więc można by się wziąść za przeróbki. W związku z tym piszę tu aby się doradzić. Obecnie mam zamontowany w suficie wentylator taki jak na linku obok http://www.airwent.pl/pkm...84e6fd29c20f719 , ma on wydajnośc 890 m sześć/h, więc wydaje mi się, że w tym pomieszczeniu wystarczającą. Po rozmowie ze sprzedawcą stwierdził on, że dlatego wentylator nie spełnia moich oczekiwań, iż nigdzie nie mam doprowadzonego dopływu powietrza. Więc stwierdziłem, że przerobię tą wentylację w ten sposób, że wentylator zamocuje w rogu 30 cm od podłogi, natomiast przez otwór w suficie rurą 200 doprowadzę dopływ świeżego powietrza. Oczywiście w dopływie tym zamontuje jakiś filtr żeby nie leciały mi syfy. Czy wymyślona przeze mnie wentylacja zda egzamin? Dodam, że mój garaż ma wymiary 6,5 x 4,5 x 3 m. W obecnej chwili po pomalowaniu dwóch zderzaków mam tak zapylone, że nic na oczy nie widać. Z góry dziękuję za konkretne porady
Jacek

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Mało skuteczna wentylacja w garażu. Modernizacja wentyla

Post autor: bajbaga »

A co to wspólnego ma z wentylacją garażu?

Tobie chodzi o wentylację komory lakierniczej a to zupełnie inna broszka.

A tak na marginesie, jak jest syf (kurz), to tak czy siak będzie się unosił.
Jedyne co można zrobić (poza idealną czystością), to przed lakierowaniem wszystkie powierzchnie zrosić wodą.

majdan89
Początkujący
Początkujący

Kolego Ja nie mam właśnie komory lakieniczej tylko maluje sobie od czasu do czasu w garażu. Więc chciałem informacje od was uzyskać jak usprawnić tą wentylację żeby było lepiej niż do tej pory. Odnośnie moczenia ścian i posadzki przed malowaniem to to stosuje ale i tak chciłbym usprawnić wymianę powietrza
Jacek

samouk

Post autor: samouk »

majdan89 pisze: Czy wymyślona przeze mnie wentylacja zda egzamin?
Ta "wentylacja" byłaby może i dobra dla zwykłego garażu ale nie dla (nawet amatorskiej) lakierni :!:
Przecież ten wentylator (strona internetowa nie otwiera się!) ma wydajność niewiele większą od okapów nadkuchennych, więc wymagać od niego nie można zbyt wiele. Ogólnie - całość dla założonego celu - NIE NADAJE SIĘ :!:

Pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Nie wiem jak to się dokładnie ma do przepisów ale chyba aktualnie lakiernia bez filtrów i komory jest nielegalna?? Więc życzę szczęścia z sąsiadami.

majdan89
Początkujący
Początkujący

Koledzy moi drodzy ja nie pytałem o to jak wygląda pod względem prawnym malowanie we własnym garażu, lecz o to jak usprawnić wentylację. Link został poprawiony. To jaki według kolegi powinien być wentylator żeby zdawał egzamin?
Jacek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Link poprawiony a mój antywirus na szczęście zablokował stronę.

majdan89
Początkujący
Początkujący

Faktycznie poprawiony link wyskakuje jako coś z wirusem więc tu zobaczcie bo to wchodzi http://hurtownia.elektromag.pl/SLOMCZEW ... 6611).aspx
Jacek

majdan89
Początkujący
Początkujący

Tylko musicie skopiować cały ten link razem z tą końcówką .aspx bo forum coś pozmieniało że nie rozpoznało całego linka
Jacek

SGL

Post autor: SGL »

Tylko czekać na kontrolę z ochrony środowiska... i karę finansową.

Lakiernia ? Projekt spełniający wszystkie wymogi narzucone przez obowiązujące prawo.

"Moim hobby jest lakierowanie samochodów" - nie jesteś przypadkiem handlarzem z niezarejerstrowaną działalnością gospodarczą picującym graty po wypadkach ??? Stąd takie "oryginalne" hobby?

majdan89
Początkujący
Początkujący

Prośba do moderatora żeby zamknął ten temat i usunął mojego użytkownika z tego forum. Bo tu widzę jest pełno filozofów a nie ludzi którzy służą radą. Radzę wam zawitać na takie fora jak passat-forum.pl i lakiernik.info.pl to zobaczycie co to znaczy korzystać z forum. Pozdro Filozofy
Jacek

SGL

Post autor: SGL »

Panie majdan... aby prowadzić legalnie działalność związanem z lakiernictwem samochodowym trzeba spełnić szereg wymogów narzuconych przy wzniesieniu takiego obiektu lub dostosowaniu istniejącego (nikt nie uwierzy panu że robi to pan jako "hobby"... ile ma Pan swoich aut i ile razy do roku je "przemalowuje"?? no i po co? :lol: )

Garażowym odpicowywaczom złomów po 10tym wypadku, niepłacącym żadnych podatków mówimy stanowcze NIE

samouk

Post autor: samouk »

majdan89 pisze:Koledzy moi drodzy ja nie pytałem o to jak wygląda pod względem prawnym malowanie we własnym garażu, lecz o to jak usprawnić wentylację.
Nie ma czegoś takiego, jak "usprawnienie" wentylacji, aby służyła do usuwania oparów lakierniczych.
Lakiernia amatorska nie może być TROCHĘ lakiernią profesjonalną. W OBYDWU przypadkach obowiązują TAKIE SAME przepisy ochrony środowiska i przeciwpożarowe.
Polecam wizytę w lakierni profesjonalnej. Tam się będziesz mógł dowiedzieć, co (dla bezpieczeństwa własnego i sąsiadów) MUSI się tam znajdować.
P.S. Zastosowanie np. takiego wentylatora, jaki wskazałeś, może skończyć się wybuchem i pożarem :evil:

Pozdrawiam

AkpC
lubie spamować

Post autor: AkpC »

Jeśli jeszcze odwiedzasz ten wątek i nadal poszukujesz informacji o wymaganiach m.in. dot. wentylacji pożarowej, to mogę polecić dwa źródła informacji:
Wentylacja pożarowa. Projektowanie i instalacja
Wentylacja mechaniczna pomieszczeń zagrożonych wybuchem
tam znajdziesz wskazówki dot. wymagań normatywnych dot. wyboru urządzeń wentylacyjnych. A po tych wskazówkach łatwo znajdziesz potrzebne urządzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”