Jakiej firmy osprzęt.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jakiej firmy osprzęt.
Wymieniam instalację w niewielkim mieszkaniu.Szukam osprzętu tj łączników, gniazdek ramek itp o dobrej jakości ale bez szaleństw cenowych.
Myślałem o lini LEGRAND CARIVA.. na allegro znalazłem jeszcze SIMON i OSPEL
Co o tym sądzicie? Czy to się nadaje? Są jakieś inne?
Myślałem o lini LEGRAND CARIVA.. na allegro znalazłem jeszcze SIMON i OSPEL
Co o tym sądzicie? Czy to się nadaje? Są jakieś inne?
-
buraczane_pole
- Aktywny

witam.
montowałem carive i simon, o ile do carivy nie ma się do czego przyczepić( porządny osprzęt w bardzo niskiej cenie) to badziewia jakim jest simon nigdy wiecej za żadne pieniądze montował nie będe ponieważ:
1: nie ma możliwości montażu gniazda pod napięciem
2: łapki mocujące w gniazdach podwójnych zamontowane są po skosie przez co żeby ustawić gniazdo prosto trzeba beczkę soli zjeść
3: z powodu udziwnionego mocowania gniazda bardzo często wyrywają się ze ściany
pozdrawiam
montowałem carive i simon, o ile do carivy nie ma się do czego przyczepić( porządny osprzęt w bardzo niskiej cenie) to badziewia jakim jest simon nigdy wiecej za żadne pieniądze montował nie będe ponieważ:
1: nie ma możliwości montażu gniazda pod napięciem
2: łapki mocujące w gniazdach podwójnych zamontowane są po skosie przez co żeby ustawić gniazdo prosto trzeba beczkę soli zjeść
3: z powodu udziwnionego mocowania gniazda bardzo często wyrywają się ze ściany
pozdrawiam
- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
Witam !
co do CARIVY to bym polemizował...
ale udana seria Legranda to Sistiena LIVE (dawna sistiena)
różni się: nie wkurzaniem podczas montażu i widoku końcowego...
(nie odstające szyldy)
dobra firma to także BERKER ale cenowo masakra!
a wogóle dobry osprzęt to taki który daje przyjemność z montażu....!
co do CARIVY to bym polemizował...
ale udana seria Legranda to Sistiena LIVE (dawna sistiena)
różni się: nie wkurzaniem podczas montażu i widoku końcowego...
(nie odstające szyldy)
dobra firma to także BERKER ale cenowo masakra!
a wogóle dobry osprzęt to taki który daje przyjemność z montażu....!
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....
dobry osprzęt :)
z doświadczenia polecam naprawdę dobre marki: Jung, Gira, Berker (ale nie ten polski), Merten...
Ceny wysokie, towar dostępny w specjalistycznych hurtowniach i u przedstawicieli ale jakościowo najwyższa półka (jakość wykonania, komfort montażu, jeżeli aluminium to prawdziwe a nie malowany plastik, Jung nawet wypuścił osprzęt pozłacany 24karatowym złotem...)
to tak na marginesie, ponieważ większość inwestorów i tak wybiera wg. ceny
Ceny wysokie, towar dostępny w specjalistycznych hurtowniach i u przedstawicieli ale jakościowo najwyższa półka (jakość wykonania, komfort montażu, jeżeli aluminium to prawdziwe a nie malowany plastik, Jung nawet wypuścił osprzęt pozłacany 24karatowym złotem...)
to tak na marginesie, ponieważ większość inwestorów i tak wybiera wg. ceny
- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
Re: dobry osprzęt :)
tak z pomysłami już tak jest...widziałem SUNO Legranda z drewna i/lub obitego prawdziwą skórą...Jariwo7 pisze:...(jakość wykonania, komfort montażu, jeżeli aluminium to prawdziwe a nie malowany plastik, Jung nawet wypuścił osprzęt pozłacany 24karatowym złotem...)
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....
-
buraczane_pole
- Aktywny

- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
kolego :
pewnie że stać...ale tacy ludzie nie szperają po forach, pytając się który najlepszy i najtańszy....
tacy ludzie idą do sklepu i po prostu kupują to coim się podoba....
mnie stać tylko na SUNO w kolorze....mieszanym
no tak już jest!
pewnie że stać...ale tacy ludzie nie szperają po forach, pytając się który najlepszy i najtańszy....
tacy ludzie idą do sklepu i po prostu kupują to coim się podoba....
mnie stać tylko na SUNO w kolorze....mieszanym
no tak już jest!
Re: Jakiej firmy osprzęt.
Vimar - najtańszy nie jest, ale przy podstawowych kolorach jest do przyjęcia. Fajne wielomodułowe ramki np: zdjęcie. Poza tym z Włoch 
Ja ostatnio dosyć czesto montowałem SIMONA seria BASIC i Legranda cariva
jak dla mnie to dosyć dobrze sie oby dwa montuje a i cena nie zwala z nóg
jak dla mnie to dosyć dobrze sie oby dwa montuje a i cena nie zwala z nóg
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Podam jako ciekawostkę... firma OJ Electronic ( Dania) robiła szeroko zakrojony wywiad - jaki osprzęt najlepiej sprzedaje się w UE - chodziło o wzór do termostatów Wynik to ABB seria reflex.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Podam jako ciekawostkę... firma OJ Electronic ( Dania) robiła szeroko zakrojony wywiad - jaki osprzęt najlepiej sprzedaje się w UE - chodziło o wzór do termostatów Wynik to ABB seria reflex
Co to za ciekawostka?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Podam jako ciekawostkę... firma OJ Electronic ( Dania) robiła szeroko zakrojony wywiad - jaki osprzęt najlepiej sprzedaje się w UE - chodziło o wzór do termostatów Wynik to ABB seria reflex
Sprzedaje się najlepiej sprzedaje, bo abb nie robi nic tańszego. Jest to jedyny powód.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Na tym blogu: http://abcelektro.wordpress.com/ można znaleźć przegląd producentów osprzętu, z masą zdjęć przykładowych produktów, no i ze dwa słowa o każdym producencie. Kilka jest zaskakujących szczególnie jeśli chodzi o pochodzie firm 
Podwójny post. Sorki!
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, 14:57 przez PKiGK, łącznie zmieniany 1 raz.