witam mam pytanie remontuje dom z lat 60 a chodzi mi o strop

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

pg169
Początkujący
Początkujący

witam mam pytanie remontuje dom z lat 60 a chodzi mi o strop

Post autor: pg169 »

mam pokuj 4x5 i są wstawione w strop 3 dwuteowniki 100 mm a pomiedzy drut na krzyż i zalane betonem co prawda jest ugięty srodkiem i jak skacze po nim to ma drgania podpowiecie czy ten strop ma wytrzymac czy może się coś z nim dziać.dziekuje z góry. :roll: :D [/u]

SGL

Re: witam mam pytanie remontuje dom z lat 60 a chodzi mi o s

Post autor: SGL »

Skacz dalej... znajdziesz się piętro niżej.

Ugięty strop to stan awaryjny konstrukcji - wytrzymałość i bezpieczeństwo użytkowania stwierdzi ekspertyza budowlana.

ps. co to jest "pokuj"?

pg169
Początkujący
Początkujący

są dwa pokoje 4x5,i kuchnia3,5x4+mały korytarz wszedzie jest podobna sprawa.
A tak na marginesie to jak oglądałem nowe budynki o podobnych wymiarach pokoji i jak próbowałem skakać to też były drgania.????????????.
Mimo wszystkiego jak można wzmocnic taki strop czy wystarczy podłożyc pod spód nowy dwuteownik na dwóch słupach przy scianie .
Czy to coś pomorze ......

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

Dwuteownik 100 to trochę słabo jak na strop ale przy 4 m wytrzyma (stoi?, stoi!).
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "trochę ugięty". Większość stropów jest trochę ugięta. Pytanie czy to 1 cm czy 5cm.
Stropy na belkach stalowych będą drgać od obciążeń dynamicznych, taka jest ich natura.

Co chcesz dalej z tym zrobić? Pytasz czy można rozbudowywać czy o szanse przeżycia pod takim stropem?
Uprzedzam, że na forum nie odpowie Ci nikt na takie pytanie (odpowiedzialność).
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

pg169
Początkujący
Początkujący

mam zamiar adaptaci poddasza .Ugiecie stropu to około 2cmna środku.zapomniałem dodać że jeszcze jest na stropie 5cm styropianu i przylane wylewką 2-3cm zbrojoną siatką 3mm roztaw 20-20.
pozdrawiam wsystkich użytników forum. :roll: :roll: :roll: :roll: :o

pg169
Początkujący
Początkujący

Chciałem dodac jeszcze że niemam w planie budować nowych ścian działowych na tym stropie :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”