witam mam pytanie remontuje dom z lat 60 a chodzi mi o strop
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
witam mam pytanie remontuje dom z lat 60 a chodzi mi o strop
mam pokuj 4x5 i są wstawione w strop 3 dwuteowniki 100 mm a pomiedzy drut na krzyż i zalane betonem co prawda jest ugięty srodkiem i jak skacze po nim to ma drgania podpowiecie czy ten strop ma wytrzymac czy może się coś z nim dziać.dziekuje z góry.
[/u]
-
SGL
Re: witam mam pytanie remontuje dom z lat 60 a chodzi mi o s
Skacz dalej... znajdziesz się piętro niżej.
Ugięty strop to stan awaryjny konstrukcji - wytrzymałość i bezpieczeństwo użytkowania stwierdzi ekspertyza budowlana.
ps. co to jest "pokuj"?
Ugięty strop to stan awaryjny konstrukcji - wytrzymałość i bezpieczeństwo użytkowania stwierdzi ekspertyza budowlana.
ps. co to jest "pokuj"?
są dwa pokoje 4x5,i kuchnia3,5x4+mały korytarz wszedzie jest podobna sprawa.
A tak na marginesie to jak oglądałem nowe budynki o podobnych wymiarach pokoji i jak próbowałem skakać to też były drgania.????????????.
Mimo wszystkiego jak można wzmocnic taki strop czy wystarczy podłożyc pod spód nowy dwuteownik na dwóch słupach przy scianie .
Czy to coś pomorze ......
A tak na marginesie to jak oglądałem nowe budynki o podobnych wymiarach pokoji i jak próbowałem skakać to też były drgania.????????????.
Mimo wszystkiego jak można wzmocnic taki strop czy wystarczy podłożyc pod spód nowy dwuteownik na dwóch słupach przy scianie .
Czy to coś pomorze ......
Dwuteownik 100 to trochę słabo jak na strop ale przy 4 m wytrzyma (stoi?, stoi!).
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "trochę ugięty". Większość stropów jest trochę ugięta. Pytanie czy to 1 cm czy 5cm.
Stropy na belkach stalowych będą drgać od obciążeń dynamicznych, taka jest ich natura.
Co chcesz dalej z tym zrobić? Pytasz czy można rozbudowywać czy o szanse przeżycia pod takim stropem?
Uprzedzam, że na forum nie odpowie Ci nikt na takie pytanie (odpowiedzialność).
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "trochę ugięty". Większość stropów jest trochę ugięta. Pytanie czy to 1 cm czy 5cm.
Stropy na belkach stalowych będą drgać od obciążeń dynamicznych, taka jest ich natura.
Co chcesz dalej z tym zrobić? Pytasz czy można rozbudowywać czy o szanse przeżycia pod takim stropem?
Uprzedzam, że na forum nie odpowie Ci nikt na takie pytanie (odpowiedzialność).
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
mam zamiar adaptaci poddasza .Ugiecie stropu to około 2cmna środku.zapomniałem dodać że jeszcze jest na stropie 5cm styropianu i przylane wylewką 2-3cm zbrojoną siatką 3mm roztaw 20-20.
pozdrawiam wsystkich użytników forum.

pozdrawiam wsystkich użytników forum.
Chciałem dodac jeszcze że niemam w planie budować nowych ścian działowych na tym stropie