Mam pytanie zarówno do właścicieli kotłów jak i ich sprzedawców. Stoję przed problemem wyboru i kupna kotła, z związku z tym iż jestem zielony w tej sprawie (co nie ukrywam, a wiedzę swą cierpię tylko z internetu i ulotek) proszę o poradę w wyborze kotła (czym się kierować, na co szczególnie zwracać uwagę) i opinie w szczególności co do kotłów które wymieniem (ewentualnie jakieś porównanie jeśli ktoś jest w stanie). Mam też pytanie co do tzw. serwisów firm produkujących kotły, ich działania, kontaktu z klientem oraz dostępność dla jest to istotny czynnik przy wyborze, gdyż jako osoba nie znająca się na kotłach i nie będąca hydraulikiem w razie jakiejkolwiek awarii (nawet drobnostki) będę skazany na pomoc z serwisu (w szczególności w czasie gwarancji) .
Mam kilka typów kotłów, po kotłach można się z orientować jakie mniej więcej wybieram i jakie ma posiadać funkcje:
1. Defro Duo ewentualnie Defro Duo Uni
2. Viadrus Duo
3. Klimosz Smart Duo
4. Ogniwo Eko Plus z żeliwnym ślimakiem i paleniskiem
5. Zębiec Merkury
6. Kocioł firmy SKAM-P w tym, ze żaden ze sprzedawców u których byłem nie polecał mi żadnego z nich ( w sensie ze wogóle nie wspominali o nich) jeśli ktoś miał do czynienia z kotłami z tej firmy to też z chęcią przeczytam o nich, zwłaszcza o modelu odpowiadającym modelem kotłów innych firm wymienionych prze zemnie.
W projekcie mam że kocioł ma mieć moc 19 KW
W tym że mój hydraulik zaproponował mi abym zakupił zbiornik na wodę 300 litrowy (w projekcie nie mogę znaleźć jaki przewiduje zbiornik na wodę
Mieszkać mam ja razem z małżonką aktualnie z jednym dzieckiem, jednak w przyszłościowi mam nadziej że rodzina nam się powiększy o jeszcze jedno, mnie wykluczam też że w razie potrzeby przyjmiemy pod dach któreś z naszych rodziców (jak zostanie samo).
Wszelkie opinie, porady mile widziane.
Z góry dzięki.