odbiór domu a samowola budowlana

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

frans
Początkujący
Początkujący

odbiór domu a samowola budowlana

Post autor: frans »

Witam, mam taki problem. Mam juz od dłuższego czasu zrobiony odbiór budowlany budynku i teraz (po ok 1roku od odbioru) zostałem posadzony o samowole budowlana.(a owszem troche zmieniłem projekt, zrobilem wiekszy balkon i zabudowałem go bez zgłaszani i zmian w projekcje). Teraz sie zastanawiam czy moga mi grozić jakieś konsekwencje, skoro odbiór został zatwierdzony przez inspektorat i upłynał juz rok od daty wystawienia jego . Mogą sie doczepiać teraz do małej zmiany projektu ?? Skoro przy odbiorze niczego nie zauważyli??
Dzieki z gory za jakies odp. Pozdrawiam

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: odbiór domu a samowola budowlana

Post autor: Interno »

frans pisze:
1. a owszem troche zmieniłem projekt, zrobilem wiekszy balkon i zabudowałem go bez zgłaszani i zmian w projekcje.
2. Skoro przy odbiorze niczego nie zauważyli??
1. czyli Inwestor jest świadomy popełnienia czynu i nie ma tutaj znaczenia w jakim czasie zrealizowano odstępstwa.
2. mogli dopuścić na podstawie dokumentów, będzie oddzielne dochodzenie w sprawie poświadczenia nieprawdy.

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: odbiór domu a samowola budowlana

Post autor: adam_50 »

Będą, a nie mogę się czepiać - trzeba będzie legalizować samowolę lub doprowadzić do zgodności z projektem. To o czym pisze Interno pomoże ustalić kto ma za to ma zapłacić: inwestor :cry:, kierownik budowy :cry:, wykonawca :cry:?.
Na starcie jest inwestor.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”