remont komina
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
remont komina
Witam. Urzytkuje dom jednorodzinny podpiwniczony ze strychem od półtora roku (dom ma ok. 35 lat- murowany). przed zamieszkaniem zrobiłem całe c.o (nie było) łącznie z zakupem nowego pieca. Po pewnym czasie stwierdziłem że komin na strychu jest osmolony i śmierdzi, a także w pokoju przez który komin przechodzi ( znajduje się w ściance działowej) też czuć tą "spalenizne".Srednica komina wynosi jakieś 15x15 cm. Niezbędna jest naprawa komina - i tu zastanawiam się jaką rurę zastosować żeby było jak najlepiej. Zaznaczam że zastanawiam się nawet nad rozpruciem z jednej strony, od pokoju, komina i wstawieniem rury o większej średnicy ( jakieś 180-200 mm).Palę drewnem i węglem. Jak się za to zabrać i jaką rurę zastosować? :?: :?: :?:
Re: remont komina
Jestem za wymianą całego komina. Wąskie kanały nie nadają się raczej do niczego innego. Systemów jest cała masa ale to nie ten dział:
http://www.forumbudowlane.pl/vf/55/0/ko ... y-kominowe
http://www.forumbudowlane.pl/vf/55/0/ko ... y-kominowe
-
Jakubek2011
- Początkujący

Witam!!
Chciałbym się dowiedzieć jak odremontować komin. Nie chodzi mi o kanały tylko zew. część. Jest otynkowany. Było to wykonane kilkadziesiąt lat temu. Kumpel polecił mi żebym oczyścił odpadający tynk, kupił najtańsza zaprawę murarska lub klejową nałożył ją na ściany komina, na to siatka jak przy elewacji i jeszcze jedna cienka warstwa zaprawy.
Czy takie działanie ma jakiś sens??
Pozdrawiam
Chciałbym się dowiedzieć jak odremontować komin. Nie chodzi mi o kanały tylko zew. część. Jest otynkowany. Było to wykonane kilkadziesiąt lat temu. Kumpel polecił mi żebym oczyścił odpadający tynk, kupił najtańsza zaprawę murarska lub klejową nałożył ją na ściany komina, na to siatka jak przy elewacji i jeszcze jedna cienka warstwa zaprawy.
Pozdrawiam
Pytacie hydraulików o kominy. Jesteście nie w tym dziale wyżej podałem linka.
Bo niektórym ogrzewanie kojarzy się tylko z kominem.
-
SGL
Podlej piec benzyną - będzie miało większy sens...Jakubek2011 pisze:....Kumpel polecił mi żebym oczyścił odpadający tynk, kupił najtańsza zaprawę murarska lub klejową nałożył ją na ściany komina, na to siatka jak przy elewacji i jeszcze jedna cienka warstwa zaprawy.
Komin należy przemurować tj rozebrać i wykonać na nowo zgodnie ze sztuką budowlaną i obowiązującymi przepisami - instalująć przy okazji wkład żaroodpory zgodnie z zaleceniami mistrza kominiarskiego.