Dokładać ocieplenie czy nie? Thermomur
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Dokładać ocieplenie czy nie? Thermomur
Buduję dom systemem Thermomur. Jeden klocek styropianowy ma ścianki po 5cm (czyli wew 5 beton i zew 5). Za niedługo będę robił elewację i zastanawiam się czy ma sens dokładać dodatkowo jeszcze 5cm styropianu na zewnątrz? Moim budowlańcy twierdzą że tak by było najlepiej jednak mi się już kończy kaska i jeżeli to nie przyniesie zbyt dużego efektu to wolałbym tego uniknąć.
Dom o powierzchni użytkowej ok 130m2, całkowitej 240m2. Ogrzewanie kotłem dolnego spalania 16kW
Jakie jest wasze zdanie?
Dom o powierzchni użytkowej ok 130m2, całkowitej 240m2. Ogrzewanie kotłem dolnego spalania 16kW
Jakie jest wasze zdanie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Dokładać ocieplenie czy nie? Thermomur
Konieczne jest doizolowanie - ale od wewnątrz - wełna i PAROIZOLACJA! Styropian nasiąknie wodą! Kolejna sprawa - przewymiarowany fatalny system ogrzewania do takiego domu. To chore taki piec na dom 130m2 - Poza tym przy nawet 5 cm izolacji przed konstrukcją - musi być precyzyjna automatyka pokojowa. Nie ma dużej akumulacji musi być precyzyjne sterowanie.
W takim wypadku tylko współczuć opłat ( dom zużyje ponad 30kWh/m2 rocznie ) i komfortu!
Hodowla grzyba też jest właściwie pewna!
W takim wypadku tylko współczuć opłat ( dom zużyje ponad 30kWh/m2 rocznie ) i komfortu!
Hodowla grzyba też jest właściwie pewna!
Ogrzewana będzie powierzchnia całkowita 240m2 a nie tylko użytkowa. Ogrzewanie wyceniały cztery Firmy, które nie znając się nawzajem skalkulowały tą samą moc kotła, więc chyba kolego jesteś w błędzie.
A w jaki sposób styropian od wewnątrz może namoknąć wodą? Dom jest szczelny wentylacja bardzo dobra
A w jaki sposób styropian od wewnątrz może namoknąć wodą? Dom jest szczelny wentylacja bardzo dobra
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Styropian czy wełna w domu chłonie wodę od wewnątrz, (dyfuzja pary) wentylacja (zwłaszcza dobra) tylko w tym pomoże. - Dlaczego(- bo utrzymuje dobra wentylacja komfortową wilgotność.Kolejna kwestia - to grubość wentylacji - w XXI wieku minimum to 30 cm w podłodze i ścianie - a od roku pisze się 50 cm...Jaki jest sens nie izolować domu??? 5 cm zawilgoconego styropianu to nie jest izolacja!
Dlatego pytam bo się za bardzo nie znam
czy dokładać kolejne 5cm rozumię
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Trudno coś radzić jak do mnie trafiają od 1990 ludzie z projektami gdzie jest 30 cm styropianu w podłodze 30 wełny w ścianie... a od dwóch tak są coraz częściej 40-50 cm izolacje .
Szanowny Pan ma 5 cm ( bo te 5 cm za betonem na fundamencie już trudno liczyć - beton wcześniej odprowadzi ciepło do fundamentu i gruntu. Powietrze ciepłe z Pana domu będzie miało wyższe ciśnienie ( coś jak w balonie na ogrzane powietrze ciśnienie jest wywierane na całą płaszczyznę balonu , nie tylko na górę) i bez paroizolacji w ścianie - "wejdzie" w styropian - "Przechodząc" przez styropian, będzie stygło - dojdzie do chłodnego betonu , schłodzone odda wodę ( dyfuzja pary) . Woda ta wypełni mini pęcherzyki w styropianie - styropian znacznie straci swoje ( przy 5 cm) i tak małe wartości izolacyjne.
Przepraszam, że tak, ale starałem się jak najprościej to wyłuszczyć.
Szanowny Pan ma 5 cm ( bo te 5 cm za betonem na fundamencie już trudno liczyć - beton wcześniej odprowadzi ciepło do fundamentu i gruntu. Powietrze ciepłe z Pana domu będzie miało wyższe ciśnienie ( coś jak w balonie na ogrzane powietrze ciśnienie jest wywierane na całą płaszczyznę balonu , nie tylko na górę) i bez paroizolacji w ścianie - "wejdzie" w styropian - "Przechodząc" przez styropian, będzie stygło - dojdzie do chłodnego betonu , schłodzone odda wodę ( dyfuzja pary) . Woda ta wypełni mini pęcherzyki w styropianie - styropian znacznie straci swoje ( przy 5 cm) i tak małe wartości izolacyjne.
Przepraszam, że tak, ale starałem się jak najprościej to wyłuszczyć.
Dziękuję bardzo za pomoc !
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli nie jest za późno, to tak naprawdę nie ściana jest najważniejsza a podłoga. 30 cm styro to minimum. Widzi Pan , mam w dość oszklonym sklepie na Bartyckiej ( str 13 http://www.ine-isd.org.pl/theme/UploadF ... screen.pdf )
35 m2 - w dachu 5 cm wełny. Ogrzewanie elektryczne - 21 st. C cały czas ( w nocy też) . - od22 01 2012 do 23 02 2012 - 127 zł za prąd ( wszystko nie tylko ogrzewanie) czyli gdyby dom miał 105 m2 oszklony i z 5 cm w dachu ale wszędzie paroizolacja to zapłaciłbym niecałe 400 zł za prąd w taaaak mroźnym miesiącu - dlaczego? mam 25 cm styropianu w podłodze i wentylację mechaniczne z 95% odzyskiem ciepła. Pan nie zlekceważy strat do gruntu w przyszłości , ścianę i dach zawsze Pan będzie mógł poprawić podłogi już nie. Taniej drugi dom postawić.
Bardziej obrazowo
Zima, mróz musi Pan wyjść z psem na pół godziny - co Pan wybierze
- suche ciepłe buty kurtkę z ocieplonego goretex-u i czapkę bejsbolówkę
Czy
Klapki ,furmański kożuch i ruską papachę???
Inny przykład
Jest Pan chciał nie chciał, kotłownią 100W czyli wg wyliczeń Pana architektów na 4 m3 musi Pan dziś przenocować w domu ( namiocie) 4m3 a ponieważ mróz, pożyczyłem Panu parę płyt styropianu gdzie Pan je włoży najwięcej? Ja pod du ! I teraz powiększajmy ten namiot o metr o metr o metr aż do rozmiarów Pana domu - Zapytam tu Pana ( nie patrząc na projekt) dlaczego projektant dał tam (od gruntu) Panu najmniej izolacji?
35 m2 - w dachu 5 cm wełny. Ogrzewanie elektryczne - 21 st. C cały czas ( w nocy też) . - od22 01 2012 do 23 02 2012 - 127 zł za prąd ( wszystko nie tylko ogrzewanie) czyli gdyby dom miał 105 m2 oszklony i z 5 cm w dachu ale wszędzie paroizolacja to zapłaciłbym niecałe 400 zł za prąd w taaaak mroźnym miesiącu - dlaczego? mam 25 cm styropianu w podłodze i wentylację mechaniczne z 95% odzyskiem ciepła. Pan nie zlekceważy strat do gruntu w przyszłości , ścianę i dach zawsze Pan będzie mógł poprawić podłogi już nie. Taniej drugi dom postawić.
Bardziej obrazowo
Zima, mróz musi Pan wyjść z psem na pół godziny - co Pan wybierze
- suche ciepłe buty kurtkę z ocieplonego goretex-u i czapkę bejsbolówkę
Czy
Klapki ,furmański kożuch i ruską papachę???
Inny przykład
Jest Pan chciał nie chciał, kotłownią 100W czyli wg wyliczeń Pana architektów na 4 m3 musi Pan dziś przenocować w domu ( namiocie) 4m3 a ponieważ mróz, pożyczyłem Panu parę płyt styropianu gdzie Pan je włoży najwięcej? Ja pod du ! I teraz powiększajmy ten namiot o metr o metr o metr aż do rozmiarów Pana domu - Zapytam tu Pana ( nie patrząc na projekt) dlaczego projektant dał tam (od gruntu) Panu najmniej izolacji?
"Powietrze ciepłe z Pana domu będzie miało wyższe ciśnienie ( coś jak w balonie na ogrzane powietrze ciśnienie jest wywierane na całą płaszczyznę balonu , nie tylko na górę) i bez paroizolacji w ścianie - "wejdzie" w styropian - "Przechodząc" przez styropian, będzie stygło - dojdzie do chłodnego betonu , schłodzone odda wodę ( dyfuzja pary) . Woda ta wypełni mini pęcherzyki w styropianie - styropian znacznie straci swoje ( przy 5 cm) i tak małe wartości izolacyjne.
Przepraszam, że tak, ale starałem się jak najprościej to wyłuszczyć"
Nobel z fizyki dla TB

Przepraszam, że tak, ale starałem się jak najprościej to wyłuszczyć"
Nobel z fizyki dla TB