Zwykly piec i dylemat

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bartizi112
Początkujący
Początkujący

Zwykly piec i dylemat

Post autor: bartizi112 »

witam wszystkich bardzo serdecznie mam maly dylemat dotyczacy mojego pieca opisze ow dylemat :)
Posiadam zwykly piec tzw smieciuch bez dmuchawy itd tylko pompa plus sterownik do niej
pale w nim drugi sezon powoli mam dosc, pale weglem brunatnym troche kamiennym i drewnem opalam mieszkanie 80 metrow piec ma 10 kw i byl robiony u lokalnego majstra posiada w popielniku klapke ruchoma i mozna podlaczyc do niego miarkownik sezon temu kupilem zwykly miarkownik hydraulik mi go podlaczyl ale niestety byla za duza rozbierznosc temperatury tzn ja ustawialem 60 roslo 80 i juz bulgotalo w piecu wiec z niego zrezygnowalem , wiec wpadlem na taki pomysl zeby dorobic do tego pieca dmuchawe i sterownik koszt z dmuchawa sterownikiem i robocizna ok 500 zl
i moje pytanie jest takie czy to ma sens juz nie chodzi mi o ekonomie tylko o komfort chcialbym np zarzucic piec rozpalic od gory i np zeby taki piec chociaz potrzymal z 5 h mowie o mieszajce wegla brunatnego i kamiennego ewetualnie drewno bo normalnym sposobem musze byc w kotlowni prawie non stop bo jak za duzo wrzuce to sie rozchusta i zaraz gotuie jak wrzuce i przymke popielnik ewentualnie lekko czopuch to sie zamula i nie daje temperatury i czy dmuchawa by pomogla mi nad tym zapanowac ? ewentualnie myslalem o elektronicznym miarowniku Unister koszt z allegro 320 ale czy to sie sprawdzi ? powtarzam ze chodzi mi o komfort bo zazwyczaj pale do godz 12 w nocy boje sie zarzucic wiecej wegla zeby sie nie gotowala to rano mam 15 stopni proszeo jakies wsiazowki za wszystkie wpisy serdecznie dziekuje pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Zwykly piec i dylemat

Post autor: Bolas »

Kocioł stalowy śmieciuch można kupić już za 1500-1700zł brutto z 23% VATem z czego można jeszcze odzyskać 15% z US lub jak instalator wystawi fakturę na 8% z robocizną. Pytanie teraz czy lepiej wkładać w stary garażowy kocioł kolejne sterowniki i dmuchawy by przekonać się że coś nie spełnia swoich wymagań. W twoim przypadku doszło pewnie do przewymiarowania kotła. Jego moc nie pozwala mu się wychłodzić a szczelność drzwiczek pewnie marna lub nieustawiona przysłona na czopuchu o czym świadczy fakt że miarkownik ciągu nie potrafił go wygasić.

bartizi112
Początkujący
Początkujący

Post autor: bartizi112 »

dzieki za odpowiedz to mowisz ze za duzo ta dmuchawa nie da i nie przerabiac pieca ? Piec stary nie jest ma drugi sezon wiec troche mi go szkoda zmieniac kupowac nowy tak jak pisalem chodzi mi o jakis komfort wyczytqlem na forum o paleniu w piecu od gory i tez tak palilem ale minusem jest dluuugie rozpalanie gdzie przy temperaturach na zewnatrz -20 za dlugo to trwalo wiec mowie moze dmuchawa w takim rozpalaniu by pomogla i utrzymala temperature nadana na sterowniku juz sam nie wiem co robic zostawic tak jak jest ? ewentualnie dokupic ten miarkownik Unistera ? jednak mniejsza przerobka kotla i sam bym go zamontowal

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Nikt ci nie zagwarantuje że to coś da. Skoro masz dobry ciąg kominowy to nie pchałbym się w nadmuch. Ale nie wiem tez jak zbudowany jest kocioł nie każdy nadaje się do palenia górnego albo dolnego. Zaznaczyłem że pchanie kasy w coś co jest niepewne nie bardzo ma wg mnie sens. Za przeróbkę dasz 1/3ceny nowego kotła a nad tym można się już zastanowić.

Maher
Początkujący
Początkujący

Post autor: Maher »

Nie musisz od razu kupować nowego zestawu, kończy się zima i można kupić dużo taniej. Ja zmieniałem sterownik przed zimą i używany kupiłem poniżej 100zł do tego wentylator za drugie 100zł (stary sterownik sprzedałem 100% sprawny za 60zł). Możesz wcześniej sprawdzić czy się sterownik będzie prawidłowo działał, tak że po przymykasz wszystkie drzwiczki i piec powinien zmniejszać powoli temperaturę. Przy kupnie wentylatora nie zapomnij dokupić przepustnicy (aby przez wentylator w czasie jego postoju nie dostawało się lewe powietrze i nie powodowało jego niekorzystnego rozpalania).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”