Posiadam budynek mieszkalny (oddany do użytku 2000 r) .Ściany zewnętrzne budowane w systemie :
pustak MAX- styropian 5cm-modularna. O samego początku miałem problemy z ogrzaniem budynku.Wykonałem badanie kamera termowizyjna i wyszły wszystkie mankamenty fachowości budowlańców. Mnóstwo mostków cieplnych, pod płytą praktyczne zero ocieplenia, nadproża również. Wychodzi na to że muszę dodatkowo ocieplić budynek bo nie zarobie na ogrzewanie.
Pytanie : jaką grubość styropianu zastosować aby nie doprowadzić do niekorzystnych zjawisk wkraplania w nieodpowiednim miejscu. czy mogę zastosować styropian o większej gęstości a cieńszy.
Czy jakieś inne zalecenia isnieja o których powinienem wiedzieć
DOCIEPLENIE BUDYNKU JUŻ OCIEPLONEGO
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: DOCIEPLENIE BUDYNKU JUŻ OCIEPLONEGO
Czy zdjęcia były robione od wewnątrz?
tak były robione zdjecia z obu stronTomasz_Brzeczkowski pisze:Czy zdjęcia były robione od wewnątrz?
Panie Tomaszu - zdjęcia były zrobie od wewnątrz tez
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ocieplanie na zewnątrz jest bez sensu. Ciepła nie zatrzyma ( można to sprawdzić po temperaturze tynku zewnętrznego. Tam nic już go nie dociera) , ale wilgoć na pewno zatrzyma - Izolacja ma sens przed takim murem z paroizolacją , by wilgoć nie weszła. Robienie zdjęć od zewnątrz jest równie bezsensowne co i izolacja , Nawet 5mm szczelina "odcina" izolację . Kolejna sprawa to straty ciepła... najwięcej ucieka do gruntu, Od 20 lat daje się tam minimum 30 cm styro.
Tak na mój gust to najwięcej pomoże WM z odzyskiem ciepła . Obniży wilgotność murów i wejdzie ciepłe powietrze. A po zrobieniu wentylacji będzie można w przyszłości izolować.
Tak na mój gust to najwięcej pomoże WM z odzyskiem ciepła . Obniży wilgotność murów i wejdzie ciepłe powietrze. A po zrobieniu wentylacji będzie można w przyszłości izolować.
Serdecznie dziękuje za poradę. Nie rozumiem skrótu MW .i tych dalszych zabiegów .Jesli mozna to bardzo bym prosił o rozszerzenie tematu. Ale wracajajac do tego co juz mam to pare lat temu zwrócilem sie do ekspertow z ATLASA z pytaniem jak docieplić dom opisując sytuację.Potraktowali istniejący syropian 50 w murze jako pustke powietrzna i zaproponowali polozyc na zewnątrz 60 .
Wg ich wyliczen wykraplanie pary wodnej miało nastepowac właśnie w połowie tej grubości.
Zaznaczm ,ze to było pare lat temu. Czyzby od tego czasu teoria się zmieniła. Dom mam opalany olejem opalowym . Nie było problemu jak kupowałem po 60 gr/litr. Ale to juz przeszłość. Dlatego zacząlem szukać przyczyn niedogrzania . Zdjecia termowizyjne zrobiłem juz wcześniej więc aby zobrazować jaki mam problem wysyłam pare szt. Jakie mam wyjście w tej sytuacji.Pozdrawiam.

Wg ich wyliczen wykraplanie pary wodnej miało nastepowac właśnie w połowie tej grubości.
Zaznaczm ,ze to było pare lat temu. Czyzby od tego czasu teoria się zmieniła. Dom mam opalany olejem opalowym . Nie było problemu jak kupowałem po 60 gr/litr. Ale to juz przeszłość. Dlatego zacząlem szukać przyczyn niedogrzania . Zdjecia termowizyjne zrobiłem juz wcześniej więc aby zobrazować jaki mam problem wysyłam pare szt. Jakie mam wyjście w tej sytuacji.Pozdrawiam.