Witam wszystkich
W najbliższym czasie mam zamiar ocieplić drewniany strop tzw: (powałę ) tylko jest problem bo nie wiem jak się za to zabrać . Na pewno nie mam zamiaru zdejmować desek którymi obite są te belki . Czy jest sposób na dobre i prawidłowe ocieplenie takiego stropu ???
Zastanawiam się nad takim ociepleniem co o tym sądzicie ??? [img]http://static.e-budownictwo.tv/gallery/4170/0_30bf811408639468615c2b9feaedec46ec69e1ec.jpg[/img]
drewniany strop i co dalej ??
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: drewniany strop i co dalej ??
Aby uniknąć zbytniego wychładzania się zimą, a nagrzewania latem, pomieszczenia poddasza nieużytkowego należałoby poprowadzić ocieplenie aż do kalenicy dachu. Wówczas różnice temperatur pomiędzy środowiskiem zewnętrznym a wewnętrznym będą odczuwalne.
Przedstawiony przez Ciebie układ warstw jest prawidłowy zarówno w przypadku poddasza jak i stropu.
Nie ma konieczności układania folii paroprzepuszczalnej na wełnę w przypadku ocieplenia stropu.
Zalecam jednak zastosowanie szczeliny wentylowanej grubości 2-3cm, pomiędzy wełną a warstwą desek.
Przedstawiony przez Ciebie układ warstw jest prawidłowy zarówno w przypadku poddasza jak i stropu.
Nie ma konieczności układania folii paroprzepuszczalnej na wełnę w przypadku ocieplenia stropu.
Zalecam jednak zastosowanie szczeliny wentylowanej grubości 2-3cm, pomiędzy wełną a warstwą desek.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool