Jakie deski najlepsze na ogrodzenie?
Jakie deski najlepsze na ogrodzenie?
Chciałbym zrobić tradycyjne ogrodzenie z drewnianych desek plus murowane słupki między nimi. Jakie najlepiej wybrać drewno na sztachety, żeby było w miarę trwałe. Sosnowe, pewnie najtańsze, myślę, że długo nie wytrzymają i trzeba je często impregnować.
Re: Jakie deski najlepsze na ogrodzenie?
Standardowo na sztachety stosuje się olchę, jest najbardziej wytrzymała. Jeśli zaimpregnujesz ją wodorozcieńczalnym impregnatem koloryzującym na bazie akrylu, to masz spokój na jakieś 8 do 10 lat do następnej impregnacji
wektar
Sosna też się sprawdzi, grunt, żeby sztachety były zaimpregnowane ciśnieniowowo, wtedy na dzień dobry masz 3/4 lata spokoju. Później wystarczy konserwować co sezon dwa. Wiem, bo sam na działce mam właśnie sztachety sosnowe.
Wydaje mi się, że takie przekonanie że sosna to szajs wypracowały markety. a przecież np. w Skandynawii praktycznie 85% tarasów jest właśnie sosnowa.
mnie osobiście podoba się ta deska tarasowa - modrzew
no dokładnie i to gadanie że dziury się porobią jak wejdzie się np. w szpilkach to jeden z największych mitów. Z tego co wiem to nie ma opcji by na dobrej sosnie gatunkowo takie rzeczy się robiły.Hagosia pisze:Wydaje mi się, że takie przekonanie że sosna to szajs wypracowały markety. a przecież np. w Skandynawii praktycznie 85% tarasów jest właśnie sosnowa.
Coś nie marketowego możesz polecić? Bo cieżko z tym w Polsce?
no dokładnie i to gadanie że dziury się porobią jak wejdzie się np. w szpilkach to jeden z największych mitów. Z tego co wiem to nie ma opcji by na dobrej sosnie gatunkowo takie rzeczy się robiły.Hagosia pisze:Wydaje mi się, że takie przekonanie że sosna to szajs wypracowały markety. a przecież np. w Skandynawii praktycznie 85% tarasów jest właśnie sosnowa.
Coś nie marketowego możesz polecić? Bo cieżko z tym w Polsce?
-
goldenroof
- Zainteresowany

Nie ma jak dąb 
Pozdrawiam Specjalista ds pokryć dachowych Hubert Halicki
Może nowe tekst w Muratorze coś rozjaśni:
-muratordom.pl/gotowe-rozwiazania/ogrod/ogrodzenia-drewniane-domu-jak-wybierac-i-gdzie-kupowac-najlepiej,151_8675.html?podglad=1&page=0
Ja bym jednak osobiście stawiał na jakieś ogrodzenie ryflowane lub nawet boazeryjne, nawet jak trochę więcej zapłacisz, to raz, że masz gwarancję na dłużej, a dwa, że trzeba korzystać póki promocja. Siatka to jednak obciach już.
-muratordom.pl/gotowe-rozwiazania/ogrod/ogrodzenia-drewniane-domu-jak-wybierac-i-gdzie-kupowac-najlepiej,151_8675.html?podglad=1&page=0
Ja bym jednak osobiście stawiał na jakieś ogrodzenie ryflowane lub nawet boazeryjne, nawet jak trochę więcej zapłacisz, to raz, że masz gwarancję na dłużej, a dwa, że trzeba korzystać póki promocja. Siatka to jednak obciach już.
Pod tym mogę się podpisać. Jeśli będę robić ogrodzenie (chociaż to jeszcze dość odległa przyszłość) to zdecydowanie boazeryjne. Jest ładne, trwałe, wstępnie już wybrałam bardzo nowoczesny i prosty wzór, coś w tym stylu: http://sklep.andrewex.com.pl/glowna/hom ... nia-6.html
na kolor zdecydujemy się później, zobaczymy co będzie pasowało do elewacji domu.
na kolor zdecydujemy się później, zobaczymy co będzie pasowało do elewacji domu.
no właśnie. Boazeryjne jest chyba najtrwalsze. Jest zrobione z poszczególnych elementów spinanych sztyftami nierdzewnymi, a że drewno pracuje w zależności od warunków to one nie wypadają. Co za tym idzie płot sie nie rozpada.romuald pisze:Może nowe tekst w Muratorze coś rozjaśni:
Ja tam też stawiałabym na boazeryjne,choć ryflowane tez podobnej jakości. Ważne aby były dobrze zaimpregnowane..wtedy posłuża latami! Z tego co się orientuję bozeryjne sa chyba bardziej fikuśne,tzn.są bardziej zdobione?mają jakieś metalowe ornamenty itp.
wszytko w zależności od budżetu. Fikuśny, ja to mówię że jest systemowy czyli łączysz sobie co chcesz i jak chcesz.
Widziałam ostatnio fajną propozycję ogrodzeń z plastivanu. Wprowadzili nowość na rynek, bo są to ogrodzenia ryflowane. Wykonane z kompozytu, który jest rewelacyjną alternatywa dla produktów z drewna . Ogrodzenie nie odbarwia się, jest szybkie w montażu i łatwe do czyszczenia. Warto zauważyć, że te ogrodzenia są wykonane z ekologicznych materiałów i nadają się do przetworzenia w 100%. Nie dość że estetyczne, trwałe, to jeszcze przyjazne środowisku.
Jeżeli chodzi o sztachety: dobre są z olchy i z sosny lub świerku (wiadomo, że z sosny może wypać sęk).
Tak naprawdę trwałość sztachet, ich żywotność zależy od sposobu zaimpregnowania, zabezpieczenia przed czynnikami atmosferycznymi.
Można kupić sztachety z olchy i nieodpowiednio zabezpieczyć i sztacheta wytrzyma 5 lat, a można kupić z sosny lub świeku i dobrze zabezpieczyć i sztacheta wytrzyma nawet 20 lat!
Wszystko zależy od sposobu zabezpieczenia i konserwacji.
Polecam sztachety ze sklepu:
www.sklep.tartak-wasilkow.pl
W tym sklepie można kupić sztachety z drewna olchowego i sosnowego, jak również o różnych wymiarach, szerokościach oraz wzorach.
Zapraszam.
Tak naprawdę trwałość sztachet, ich żywotność zależy od sposobu zaimpregnowania, zabezpieczenia przed czynnikami atmosferycznymi.
Można kupić sztachety z olchy i nieodpowiednio zabezpieczyć i sztacheta wytrzyma 5 lat, a można kupić z sosny lub świeku i dobrze zabezpieczyć i sztacheta wytrzyma nawet 20 lat!
Wszystko zależy od sposobu zabezpieczenia i konserwacji.
Polecam sztachety ze sklepu:
W tym sklepie można kupić sztachety z drewna olchowego i sosnowego, jak również o różnych wymiarach, szerokościach oraz wzorach.
Zapraszam.
Skład drzewny SAMIR
Nie ma jednoznacznego stwierdzenia że jedne się nadaja a drugie nie nadają.
Przede wszystkim wybór materiału z którego ma być zrobiona sztacheta zalezy od budżetu jaki chcemy przeznaczyć.
Wiadomo, sztchety z olchy będa trochę roższe niż sztchety z sony lub świerku, natomiast największy wpływ na wytrzymałość sztachety ma sposób konserwacji.
Najlepiej pomalowac przeźroczystym podkładem + nadać kolor drewnochronem.
Nie moczyć w farbie ani nie pryskać - taki sposób to marnowanie materiału.
Sztachety polecam w sklepie internetowym:
W tym sklepie są różne wzory.
Można kupić sztachety wg indywidualnych potrzeb.
Sztachety są suche, szlifowane i heblowane czterostronnie.
Przede wszystkim wybór materiału z którego ma być zrobiona sztacheta zalezy od budżetu jaki chcemy przeznaczyć.
Wiadomo, sztchety z olchy będa trochę roższe niż sztchety z sony lub świerku, natomiast największy wpływ na wytrzymałość sztachety ma sposób konserwacji.
Najlepiej pomalowac przeźroczystym podkładem + nadać kolor drewnochronem.
Nie moczyć w farbie ani nie pryskać - taki sposób to marnowanie materiału.
Sztachety polecam w sklepie internetowym:
W tym sklepie są różne wzory.
Można kupić sztachety wg indywidualnych potrzeb.
Sztachety są suche, szlifowane i heblowane czterostronnie.
Skład drzewny SAMIR