Pustaki szlunkowe

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Pustaki szlunkowe

Post autor: fruzin »

Szanowni koledzy
Od jakiegoś czasu są dostępne na rynku pustaki szalunkowe do wznoszenia ścian nie tylko fundamentowych.
Idea prosta a jednak nie zauważam wielkiego zainteresowania tym materiałem.
Proszę powiedzcie mi proszę dlaczego.
Cena? Dostępność?
Wydaje mi się, że lepiej dźwignąć taki element, a potem zalać go betonem niż cały mur np z bloczków dźwigać na plecach.

Czekam na dyskusję Obrazek
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

marian_em
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: Pustaki szlunkowe

Post autor: marian_em »

Stosuje się i to coraz częściej. Jeszcze parę(naście) lat temu nikt nie zwracał uwagi na "wygląd" fundamentu, a jeśli coś się szalowało to jedynie części wystające ponad poziom gruntu. Teraz nawet na "wioskach" na wylane ławy idą albo szalunki albo takie właśnie pustaki i w to beton. Z szalunkami jest o tyle problem, że jeśli ktoś ma budowlańców "myślących inaczej" to na 99% betonu pójdzie więcej niż potrzeba bo porozpycha deski. Pustaki się składa i nie ma problemu. Oczywiście wszystko zależy od wykonawcy, natomiast estetyka i przede wszystkim czas pracy z pustakami jest nieporównywanie krótszy.

SGL

Post autor: SGL »

Stosowanie tego typu rozwiazań jest totalnie bezsensowne.

2x więcej roboty - oprócz murowania dochodzi betonowanie.
I tak trzeba "chwycić" taki "szalunek" aby się nie rozjechał podczas betonowania...

Wszystko kosztuje tj "czas" a czas to pieniądz...

Czy jest warto? NIE - w efekcie dostajemy ściankę z teoretycznie z czystego betonu (praktycznie wytrzymałość jest niższa niż lany czysty beton w normalny szalunek) bez jakiegokolwiek zbrojenia - brak wytrzymałości na zginanie np obciążenie naporem gruntu...

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Zgodzę się z Panem, bo pomimo potencjalnych korzyści występuje "opór materii".
Większość producentów zaleca układanie na sucho do 3 warstw, a na zaprawę lub klej do 4.
To teoretycznie powinno wystarczyć przy budowie domku niepodpiwniczonego.
Kwestie wytrzymałościowe są raczej drugorzędne dla budownictwa jednorodzinnego.
Natomiast nie zgodzę się z twierdzeniem, że nie ma możliwości ułożenia zbrojenia, oczywiście poziomego. Na załączonym zdjęciu (słabo) widać obniżenie żeber, które umożliwia ułożenia zbrojenia poziomego.
Dziękuję za zabranie głosu.
Pozdrawiam

SGL

Post autor: SGL »

fruzin pisze: Kwestie wytrzymałościowe są raczej drugorzędne dla budownictwa jednorodzinnego.
Naprawdę ???? :lol:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/6256/0/ ... -fundament - tego typu rodzynyki "projektowali" lub wykonali "specjaliści" z twoim podejściem "drugorzędności kwestii wytrzymałości w budownictwie jednorodzinnym"....

Budownictwo jednorodzinne obowiązują te same normy wytrzymałościowe co "większe budowle".... bagatelizowanie sprawy z uwagi "to tylko domek" kończy się zazwyczaj bardzo źle dla inwestora i jego portfela.

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Wiedziałem, że się przyczepisz.
Miałem na myśli, że różnica między wytrzymałością ściany wykonanej w szalunkach pełnych a wykonanej w pustakach szalunkowych jest pomijalnie mała dla budownictwa jednorodzinnego.
Wierz mi, wiem co to wytrzymałość materiału i mechanika budowli. Na studiach rysowałem obwiednie momentów i pozostałych sił dla belek i ram do 2-go stopnia niewyznaczalności od ręki (bez podawania wartości liczbowych).
To, że czasami upraszczam nie oznacza, że bagatelizuję.
Próbuj czasami wyczuć intencję autora, a nie czepiaj się słówek.
Traktuję Cię jako równego sobie (lub lepszego ode mnie) więc nie patrz na to co piszę z góry.
Na przyszłość postaram się pisać jednoznacznie, bez możliwości nadinterpretacji, za co z góry przepraszam
Mam nadzieję, że dalsza dyskusja będzie nt. pustaków szalunkowych, bo odbiegamy nieco od tematu, a zaczynamy przekomarzać kto lepszy i mądrzejszy.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”