fundament
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Krzysztof
Ja mam B15. Dom jednorodzinny z poddaszem zamieszkałym 130 metrów zabudowy, szerokość 60 cm.
Zobacz co masz w projekcie, ale też spróbuj na rozumek:) Ja naprzykład stropy teoretycznie B15, a ja zrobiłem B20 Jestem pewniejszy, ale fundamentom wieżę. Pogadaj z inspektorem - To zależy od podłoża - glina, czy piach
Zobacz co masz w projekcie, ale też spróbuj na rozumek:) Ja naprzykład stropy teoretycznie B15, a ja zrobiłem B20 Jestem pewniejszy, ale fundamentom wieżę. Pogadaj z inspektorem - To zależy od podłoża - glina, czy piach
-
Gość
-
Gość
Ja tam nie oszczedzalbym na betonie na lawy fundamentow ile pan tego ma przypuszczam ze jesli lawa ma wysokosc 30 cm to pewno ze 12 kubikow ile pan zaoszczedzi 300- 400 zlotych na betonie. Prosze sobie zadac pytanie czy warto?? polecam beton klasy B 20 wydaje mi sie ze jest to najbardziej optymalne rozwiazanie cena i wytrzymalosc..chyba ze konstruktor zalecil mocniejszy np. B 25...
Bo niestety większość specjalistów to pseudo specjaliści którzy projektują domy a praktykę na budowie odwalali na odległość bo wujek miał firmę budowlaną. Wystarczy wziąć do ręki pierwszy lepszy projekt a błędów można liczyć na pęczki.Anonymous pisze:Fundament powinien być zrobiony z takiego betonu, jaki podano w projekcie. Dlaczego wszyscy musza zaraz kombinować, żeby zrobić inaczej niż zaplanował specjalista?
Napewno bym nie przesadzał z klasą betonu w górę patrząc na projekt. 90% projektantów i tak daje nawet trzykrotnie przewymiarowanie, podbicie klas itd. Choć nie zawsze jest to logiczne i uzasadnione a czasami wręcz bezsensowne - np (belka stropowa 18 x 20 gdzie na matematycznie uzasadnione jest zastosowanie belki 14x20 a te zbędne 4 cm niepotrzebnie obciąża daną belkę - no ale cóż tak się przyjęło bo tak kolega projektant miał)
Odpowiadając na pytanie: Kup beton gotowy taki jaki jest zalecany w projekcie i śpisz spokojnie - zapewne i tak jest dobrana klasa wyższa niż wynika z obliczeń.
Nie ma sensu iść z klasą w górę na własne widzimisie bo to niepotrzebnie wydane pieniądze.
A podejście: to tylko 400 pln ?? W całym domu w ten sposób "z głową" można zaoszczędzić kilka tyś, które naprawdę lepiej wydać na coś istotnego (np okna o szerszym profilu lub inne elementy ciepłochronne) niż bezzensownie wtopić.
pozdrawiam
-
Gość
Kryspin pisze:Bo niestety większość specjalistów to pseudo specjaliści którzy projektują domy a praktykę na budowie odwalali na odległość bo wujek miał firmę budowlaną. Wystarczy wziąć do ręki pierwszy lepszy projekt a błędów można liczyć na pęczki.Anonymous pisze:Fundament powinien być zrobiony z takiego betonu, jaki podano w projekcie. Dlaczego wszyscy musza zaraz kombinować, żeby zrobić inaczej niż zaplanował specjalista?
Napewno bym nie przesadzał z klasą betonu w górę patrząc na projekt. 90% projektantów i tak daje nawet trzykrotnie przewymiarowanie, podbicie klas itd. Choć nie zawsze jest to logiczne i uzasadnione a czasami wręcz bezsensowne - np (belka stropowa 18 x 20 gdzie na matematycznie uzasadnione jest zastosowanie belki 14x20 a te zbędne 4 cm niepotrzebnie obciąża daną belkę - no ale cóż tak się przyjęło bo tak kolega projektant miał)
Odpowiadając na pytanie: Kup beton gotowy taki jaki jest zalecany w projekcie i śpisz spokojnie - zapewne i tak jest dobrana klasa wyższa niż wynika z obliczeń.
Nie ma sensu iść z klasą w górę na własne widzimisie bo to niepotrzebnie wydane pieniądze.
A podejście: to tylko 400 pln ?? W całym domu w ten sposób "z głową" można zaoszczędzić kilka tyś, które naprawdę lepiej wydać na coś istotnego (np okna o szerszym profilu lub inne elementy ciepłochronne) niż bezzensownie wtopić.
pozdrawiam