Piec Galmet EKO GT-KWP M moc 22 kW - czy kupić ten lub inny?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Piec Galmet EKO GT-KWP M moc 22 kW - czy kupić ten lub i
Czyli każda gmina powinna mieć na to środki? A o co można się jeszcze starać, w sensie jakiegokolwiek zwrotu za poniesione koszty w trakcie budowy? Bo nie umiem znaleźć tego na forum - wybija mi stronę.
Z tymi gminnymi dofinansowaniami to też nie jest kolorowo. Budżet zamyka się przed rozpoczęciem nowego roku więc na 2012 wnioski składa się w 2011
Gminy są niezależne i mogą nie mieć programu pomocowego. Szukaj w swojej gminie tam wszystko wyjaśnią.
Wiedziałem, że ten przysłowiowy pies musi być gdzieś pogrzebany. Już dziś nie zdążę do gminy, ale przeczytam wszystko o tym na necie i w poniedziałek wpadnę do urzędu. Mam nadzieję, że coś mi pomogą.
Byłem na stronie urzędu i nic tam nie mogę znaleźć, tylko wnioski na kasę za przydomową oczyszczalnię ścieków, i tyle. Jednak będę musiał się pofatygować i podejść do nich, bo elektronicznie się czegoś dowiedzieć to tragedia. A mrozy się kończą i trzeba działać coraz bardziej intensywnie.
Już nie wiem, co zrobić. Jeden instalator mówi, że Galmet tylko brać, drugi, że Ogniwo - bo coś tam, nie rozumiem. Im dalej w las tym więcej drzew, to prawda. Tylko ja muszę panowie fachowcy w końcu kupić ten piec, bo nie chcę zostać Indianinem.
Raczej nie losuj
. Musisz się kierować tym wszystkim, co uda Ci się dowiedzieć w trakcie poszukiwań. Wybór masz trudny, nie wątpię. Ale z drugiej strony, ciągle dowiadujesz się czegoś nowego, więc powinno Cię to przybliżać, a nie oddalać. Choć im więcej wiesz, tym mniej jesteś pewien, jak ze wszystkim. Ale nie powinno być źle, w końcu każdy z nas wytrwał i wybrał piec:).
Nie będę losował, z pewnością będę szukał tyle, ile będzie potrzeba. Moje zdanie jest takie, że lepiej szukać dłużej i mieć dobry produkt. Na razie jest dobrze, bo dowiaduję się coraz więcej rzeczy, które są mi coraz bardziej pomocne. Dziś będę rozmawiał z kolegą, który w niedzielę w markecie kupił piec - nie pamiętam jaki, ale jutro już powinienem wiedzieć.
Ten piec to Elektromet - dokładnie taki, jak pod linkiemhttp://www.elektromet.com.pl/kociol-eko-kwp/
Co możecie powiedzieć o jego "osiągach". Ma ktoś z was ten piec? Jak się sprawuje. Koledzy Galmetu z zza miedzy, więc ciekawe, czy mają podobne technologie, czy różnią się na tyle, że nie tylko logotypem?
Co możecie powiedzieć o jego "osiągach". Ma ktoś z was ten piec? Jak się sprawuje. Koledzy Galmetu z zza miedzy, więc ciekawe, czy mają podobne technologie, czy różnią się na tyle, że nie tylko logotypem?
Po ilości zadowolonych klientów (forum muratordoma )najlepsze sterowniki - ecoal (nagrodzony na targach w Brukseli) mają Skam-p od Jareckiego79, RBR Ekouniwersal, Ogniowo Eko Plus. Ewentualnie dobre i zaawansowane są sterowniki z Pidem (Cobra, Puma) do tego pierwszego kotła.
Powyższe kotły cieszą się dobra opinią i są bardzo oszczędne( dzięki najlepszym sterownikom na rynku). Ich żeliwne retorty mogą spalać zarówno ekogroszek jak i miał. A ślimaki z żeliwa wytrzymują cały okres eksploatacji kotła.
Są zatem lepsze od Galmetu, Defro itp.
Elektromet w obiegowej opinii wśród instalatorów jest bardzo solidnym kotłem. Nie stosuje jednak najbardziej zaawansowanych na rynku sterowników i retort i wg forumowiczów jest trochę mniej oszczędny niż Ogniwo i Skam-p.
Nie kupuj kotła w ciemno, podobnie jak majstrów warto brać coś z polecenia. Później, gdyby wystąpiły jakieś problemy możesz liczyć na pomoc Jareckiego79, a i Zawijan od Ogniwa prowadzi własną stronę internetową i pomaga ludziom, którzy dali mu zarobić, kupując jego "dziecko".
Zresztą jakikolwiek kupisz kocioł to w każdym będzie się palić, ale wkur...cy jest fakt, że wielu producentów ma w d..ie klienta po zakupie kotła. Ja np. nie zawiodłem się na Jareckim79, w końcu jak się kupuje ich kotły to niech przynajmniej nie zostawiają potem klientów samych ze sobą.
Powyższe kotły cieszą się dobra opinią i są bardzo oszczędne( dzięki najlepszym sterownikom na rynku). Ich żeliwne retorty mogą spalać zarówno ekogroszek jak i miał. A ślimaki z żeliwa wytrzymują cały okres eksploatacji kotła.
Są zatem lepsze od Galmetu, Defro itp.
Elektromet w obiegowej opinii wśród instalatorów jest bardzo solidnym kotłem. Nie stosuje jednak najbardziej zaawansowanych na rynku sterowników i retort i wg forumowiczów jest trochę mniej oszczędny niż Ogniwo i Skam-p.
Nie kupuj kotła w ciemno, podobnie jak majstrów warto brać coś z polecenia. Później, gdyby wystąpiły jakieś problemy możesz liczyć na pomoc Jareckiego79, a i Zawijan od Ogniwa prowadzi własną stronę internetową i pomaga ludziom, którzy dali mu zarobić, kupując jego "dziecko".
Zresztą jakikolwiek kupisz kocioł to w każdym będzie się palić, ale wkur...cy jest fakt, że wielu producentów ma w d..ie klienta po zakupie kotła. Ja np. nie zawiodłem się na Jareckim79, w końcu jak się kupuje ich kotły to niech przynajmniej nie zostawiają potem klientów samych ze sobą.
Z tym serwisem to jest na serio czasami strasznie. To prawda, że niektóre firmy chcą tylko sprzedać produkt i "cześć". Osobiście nie mają moim zdaniem dłuższych szans na dobre funkcjonowanie na rynku. Ale trudno. Mówisz Ogniwo dobre, ale czy nie jest dużo droższe od Galmetu? Tyle tego jest, że naprawdę trudno wybrać.
Odnośnie najlepszego sterownika ecoal (dotąd był mój faworyt) to im więcej czytam o nim to bardziej zastanawiam się czy nie wybrać innego. Ecoal ma swoją stronę z forum i bardzo dużo ludzi na niego nadaje (złe algorytmy przy dużych mrozach i dużo wyższe wtedy spalanie w porównaniu do innych sterownikach). Jakby nie był to jedyny w pełni internetowy sterownik to może byłby inny lepszy wybór.
Ecoal? Powiedz mi Maher, co w nim jest takiego dobrego, że jest lepszy od sterowników np. montowanych i oferowanych przez Elstera (przyjmijmy dla Galmetu)? Ale widzę, że także podchodzisz do tego coraz bardziej sceptycznie. Pytam, bo jestem na początku drogi "piecowo-instalacyjnej", więc wszystko mi się przyda. A o Ecoalu nie słyszałem, ale spróbuję wiedzę nadrobić.
Miłej niedzieli. Ja poszperam, jak tylko znajdę więcej czasu.
Miłej niedzieli. Ja poszperam, jak tylko znajdę więcej czasu.
Jedyny sterownik który całkowicie zintegrowany jest z internetem (można sprawdzać i sterować nim przez internet i telefon z androidem). Nie trzeba siedzieć w kotłowni aby obserwować co się dzieje, całe statystyki spalania i temperatur można przeglądać nawet z kilku lat wstecz, powiadomi sms-em o konieczności załadunku opału jak i o awarii. Dla mnie takie zdalne sprawdzanie to piorytet przy wyborze sterownika, szkoda że nie ma konkurencji i innej alternatywy. W całym domu planuje tylko ogrzewanie podłogowe i następnym z minusów jest że nie steruje zaworem 4D (do podłogówki muszę obniżyć temperaturę wody, jak zamontuje mieszacze to za zaworem 4D tracę zdalne sterowanie.
Tutaj link z jednego dowolnego sterownika w pracy:
https://esterownik.pl/remote/1122
Tutaj link z jednego dowolnego sterownika w pracy:
https://esterownik.pl/remote/1122
Maher, moim zdaniem lepszy jest Bruli, ale to taki rodzaj półautomatu.
Produkowany jest przez ta samą firmę co eCoal, ale na tym modelu sterownika idzie uzyskac dużo lepszy wygląd popiołu (po kontakcie z użytkownikiem eCoala, który przeszedł na Bruli spieków jest o połowę mniej) i troszeczkę mniejsze spalanie (tutaj osoba, ktoa zamieniła sterownik notuje ok.2-3kg/24h mniejsze spalanie jak na eCoalu)
Bruli umożliwia te same funkcjonalności co eCoal (internet)
Automatem, który można łatwo skorygować jest Cobra
Cobra zapisuje do 170h wstecz pracy kotła, rysuje wykresy pracy.
Po dołożeniu modułu GSM można sytuacje o alarmach czy podstawowe sprawy jak stop/start, zmiana temp. na c.o., cwu, status kotła otrzymać na sms-a.
Po dołożeniu modułu zaworu obsłużysz pracę mieszacza, kolejnej pompy za mieszaczem oraz czwartej pompy cyrkulacyjnej cwu a także obsłużysz drugi termostat pokojowy na układ za zaworem.
Produkowany jest przez ta samą firmę co eCoal, ale na tym modelu sterownika idzie uzyskac dużo lepszy wygląd popiołu (po kontakcie z użytkownikiem eCoala, który przeszedł na Bruli spieków jest o połowę mniej) i troszeczkę mniejsze spalanie (tutaj osoba, ktoa zamieniła sterownik notuje ok.2-3kg/24h mniejsze spalanie jak na eCoalu)
Bruli umożliwia te same funkcjonalności co eCoal (internet)
Automatem, który można łatwo skorygować jest Cobra
Cobra zapisuje do 170h wstecz pracy kotła, rysuje wykresy pracy.
Po dołożeniu modułu GSM można sytuacje o alarmach czy podstawowe sprawy jak stop/start, zmiana temp. na c.o., cwu, status kotła otrzymać na sms-a.
Po dołożeniu modułu zaworu obsłużysz pracę mieszacza, kolejnej pompy za mieszaczem oraz czwartej pompy cyrkulacyjnej cwu a także obsłużysz drugi termostat pokojowy na układ za zaworem.