Czy warto docieplać kanadyjczyka?

Domy drewniane w praktyce ? tajniki prawidłowej budowy domów w różnych technologiach, specyfika eksploatacji, zagadnienia techniczne i opinie użytkowników. Wszystkie informacje na temat domów drewnianych znajdziesz w tym dziale.
PiterK
Początkujący
Początkujący

Czy warto docieplać kanadyjczyka?

Post autor: PiterK »

Witam. Mieszkam w 10 letnim domu kanadyjskim z elewacją z sidingu. Zastanawiam się czy warto wykonać dodatkowe ocieplenie budynku z zewnątrz a przy okazji pozbyć się sidingu. Czy ocieplenie zewnętrzne da mi jakieś znaczące oszczędności na ogrzewaniu? Jaki może być koszt takiego ocieplenia z elewacją za m2.

sfirma
Aktywny
Aktywny

Re: Czy warto docieplać kanadyjczyka?

Post autor: sfirma »

Jeżeli ma Pan siding to już powinno być pod nim ocieplenie. Niech Pan sprawdzi i potem poda szczegóły takie jak szerokość ścian zewnętrznych i ile w tym zajmuje miejsca istniejące wypełnienie wełną wewnątrz pod płytami g/k.
sławek

Inez Co. Domy Kanadyjskie
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: Inez Co. Domy Kanadyjskie »

PiterK pisze:Zastanawiam się czy warto wykonać dodatkowe ocieplenie budynku z zewnątrz a przy okazji pozbyć się sidingu. Czy ocieplenie zewnętrzne da mi jakieś znaczące oszczędności na ogrzewaniu?
Ogólnie rzecz biorąc - warto. Ocieplenie budynku nazywane jest "szóstym paliwem".
Jeśli chcez zmienić elewację - warto na 100%.
A ile zaoszczędzisz? Tak jak napisał sfirma - wszystko zależy od warstw ściany, jakie masz i tych, jakie zrobisz.
Od tego też zależą koszty wykonania.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Po dokładnym przeliczeniu warto choćby dlatego aby przesunąć tzw. "Punkt rosy" za konstrukcję. Pozdrawiam.

ambrozk

Post autor: ambrozk »

Zaizolowałem kanadyjczyka pianką poliuretanową zamknięto komórkową, ściany włącznie z poddaszem. Pierwsza zima, narazie oszczędnie z gazem :-)

Inez Co. Domy Kanadyjskie
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: Inez Co. Domy Kanadyjskie »

ambrozk pisze:Zaizolowałem kanadyjczyka pianką poliuretanową zamknięto komórkową, ściany włącznie z poddaszem. Pierwsza zima, narazie oszczędnie z gazem :-)
Pytanie, czy pianka zamknięto komórkowa jest dobra dla szkieletu.

Napisz po zimie, jak wyglądają krokwie. W sumie to okaże się po prau latach, czy jest OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Domy Drewniane ”