Ilę kilowatów wziąść.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ilę kilowatów wziąść.
Witam wszystkich na forum.
Piszę z zapytaniem ilę wziąść kilowatów od elektrowni.
Stare budownictwo, pewnie jedna faza, ale zamierzam wziąść trzy fazy.
Bedzie 2 x 600 wat plus 1x 900 wat grzejniki na prąd, do tego telewizor lodówka komp itp.
Ślicznie dziękuje za pomoc, informacje.
Piszę z zapytaniem ilę wziąść kilowatów od elektrowni.
Stare budownictwo, pewnie jedna faza, ale zamierzam wziąść trzy fazy.
Bedzie 2 x 600 wat plus 1x 900 wat grzejniki na prąd, do tego telewizor lodówka komp itp.
-
elpapiotr
Re: Ilę kilowatów wziąść.
Witam.
Te podane sumy w zupełności wystarczą na standardowe wielkości
rzędu 4,5 - 6.0 kW mocy przydziałowej, przy zabezpieczeniu 20 lub 25 A
dla zasilania jednofazowego.
Zachodzi pytanie, ile już tej mocy jest, by dalej wyjaśniać "problem",
gdyż jak na razie nie widać przyczyn wykupywania mocy przy zasilaniu 3-fazowym.
Te podane sumy w zupełności wystarczą na standardowe wielkości
rzędu 4,5 - 6.0 kW mocy przydziałowej, przy zabezpieczeniu 20 lub 25 A
dla zasilania jednofazowego.
Zachodzi pytanie, ile już tej mocy jest, by dalej wyjaśniać "problem",
gdyż jak na razie nie widać przyczyn wykupywania mocy przy zasilaniu 3-fazowym.
Witam.
Sprawa się przedstawia tak, na budynek jest przydzielone 60A/500V.
Pierwszy licznik 10A/60A jedna faza.
Drugi licznik 5A/60A jedna faza.
Trzeci licznik 10A/40A licznik trzy fazowy, pewnie przemysłowy.
Czwarty licznik 10A/60A jedna faza.
Więc zostaje do wykorzystania 25A/60A.
Pewnie od elektrowni dostanę może max 15A/60A jedna lub trzy fazy zalerzy jaka będzie zapotrzebowanie.
Jedna faza do 6 kW. trzy do 24kW.
Czy to wystarczy te 15A/60A dla mnie na ogrzewanie elektryczne plus sprzęt domowego użytku czasami nażędzia budowlane typu wiertarka, flex piła elektryczna itp.
Ślicznie dziękuje wszsytkim za pomoc!
Sprawa się przedstawia tak, na budynek jest przydzielone 60A/500V.
Pierwszy licznik 10A/60A jedna faza.
Drugi licznik 5A/60A jedna faza.
Trzeci licznik 10A/40A licznik trzy fazowy, pewnie przemysłowy.
Czwarty licznik 10A/60A jedna faza.
Więc zostaje do wykorzystania 25A/60A.
Pewnie od elektrowni dostanę może max 15A/60A jedna lub trzy fazy zalerzy jaka będzie zapotrzebowanie.
Jedna faza do 6 kW. trzy do 24kW.
Czy to wystarczy te 15A/60A dla mnie na ogrzewanie elektryczne plus sprzęt domowego użytku czasami nażędzia budowlane typu wiertarka, flex piła elektryczna itp.
Ślicznie dziękuje wszsytkim za pomoc!
-
elpapiotr
Witam.
Zgłupiałem. Skąd te wartości się wzięły ?
Jakiś bilans mocy dla budynku został zrobiony ?
Współczynnik jednoczesności uwzględniono ?
Te zależności dla liczników - prad znamionowy dla licznika oraz najwiekszy prąd mogący przepływać przez licznik (np. podane 10/60A) nie są chyba wyznacznikiem przydziału mocy dla mieszkań w budynku wielorodzinnym, więc ?
Zgłupiałem. Skąd te wartości się wzięły ?
Jakiś bilans mocy dla budynku został zrobiony ?
Współczynnik jednoczesności uwzględniono ?
Te zależności dla liczników - prad znamionowy dla licznika oraz najwiekszy prąd mogący przepływać przez licznik (np. podane 10/60A) nie są chyba wyznacznikiem przydziału mocy dla mieszkań w budynku wielorodzinnym, więc ?
Wynika to z liczników w budynku spisałem z każdego.
Jest tam tzw. główny taki stary czarny a na nim widnieje 60A/500V.
Stare budownictwo jak i elektryka.
A od niego są rozwidlenia pod inne liczniki i jakieś 4 bezpieczniki duże czarne.
Więc myślę że to jest przydział na budynek?!
A te 500V to maxymalne natężenie jak np. 230V.
Śliczniedziękuje za pomoc informację czy to jest dobrze sformułowane dobrze wyczytałem?
Jest tam tzw. główny taki stary czarny a na nim widnieje 60A/500V.
Stare budownictwo jak i elektryka.
A od niego są rozwidlenia pod inne liczniki i jakieś 4 bezpieczniki duże czarne.
Więc myślę że to jest przydział na budynek?!
A te 500V to maxymalne natężenie jak np. 230V.
Śliczniedziękuje za pomoc informację czy to jest dobrze sformułowane dobrze wyczytałem?
-
elpapiotr
Witam.
Jednak źle. Wartości prądu podane na licznikach nie mają nic wspólnego z przydziałem mocy dla budynku, niezależnie, czy to jedno-, czy wielorodzinny.
Moc przyłączeniowa do budynku to moc planowana do pobierania określona przez :
- bilans mocy budynku
- współczynnik jednoczesności
- warunki pracy sieci przesyłowej
- parametry układu zasilania (wielkość transformatora) itd. itd.
- wartości obliczeniowe budynku
Te sprawy, ze strony dostawcy energii opisuje norma N SEP-E-002 dla mocy zapotrzebowanej mieszkań, wewnętrznych linii zasilających i budynków.
Same liczniki mają podane na tarczach prąd bazowy (liczba pierwsza) i prąd maksymalny (liczba w nawiasie).
Wytłumaczenie ich zależności jest w necie, tak więc nie będę się rozpisywał.
Jednak źle. Wartości prądu podane na licznikach nie mają nic wspólnego z przydziałem mocy dla budynku, niezależnie, czy to jedno-, czy wielorodzinny.
Moc przyłączeniowa do budynku to moc planowana do pobierania określona przez :
- bilans mocy budynku
- współczynnik jednoczesności
- warunki pracy sieci przesyłowej
- parametry układu zasilania (wielkość transformatora) itd. itd.
- wartości obliczeniowe budynku
Te sprawy, ze strony dostawcy energii opisuje norma N SEP-E-002 dla mocy zapotrzebowanej mieszkań, wewnętrznych linii zasilających i budynków.
Same liczniki mają podane na tarczach prąd bazowy (liczba pierwsza) i prąd maksymalny (liczba w nawiasie).
Wytłumaczenie ich zależności jest w necie, tak więc nie będę się rozpisywał.
To proszę napisać jakie zabezpieczenie i ilę kilowatów wziąśc starać się od energetyki, jak i zarówno jednofazowe czy trzy fazowe.
Ogrzewanie elektryczne 2 grzejniki po 600 wat jeden grzejnik 900 wat plus sprzęt domowego użytku jak i zarówno czasami sprzęt budowlany np. piła elektryczna, wiertarka, itp. plus jakiś zapas.
Jutro dołącze zdjęcia instalacji, bezpieczników itp.
Ogrzewanie elektryczne 2 grzejniki po 600 wat jeden grzejnik 900 wat plus sprzęt domowego użytku jak i zarówno czasami sprzęt budowlany np. piła elektryczna, wiertarka, itp. plus jakiś zapas.
Jutro dołącze zdjęcia instalacji, bezpieczników itp.
-
elpapiotr
Witam.
Komfortem użytkowania instalacji elektrycznej jest jak największa ilość mocy, którą można pobierać jednocześnie z sieci.
Niestety, polskie realia oraz pozycja dostawcy energii elektrycznej powodują ograniczenia finansowe dla odbiorcy.
Za "moc wykupioną" płaci się określoną kwotę. i tutaj istnieją zasady obliczania tych opłat, zgodnie z taryfą opracowaną przez Zakład Energetyczny, czyli dystrybutor energii.
Wcześniej pisałem - podane przez kolegę wartości mocy "zainstalowanych" odbiorników NIE wskazują na konieczność wykupywania "siły", czyli zasilania 3-fazowego do mieszkania, natomiast można mieć większą moc umowną ponad standardową przy zasilaniu 1-fazowym.
Wtedy opłata za przyłączenie jest niższa, gdy za każdy kW należy opłacić kwotę ok. 130 zł.
Komfortem użytkowania instalacji elektrycznej jest jak największa ilość mocy, którą można pobierać jednocześnie z sieci.
Niestety, polskie realia oraz pozycja dostawcy energii elektrycznej powodują ograniczenia finansowe dla odbiorcy.
Za "moc wykupioną" płaci się określoną kwotę. i tutaj istnieją zasady obliczania tych opłat, zgodnie z taryfą opracowaną przez Zakład Energetyczny, czyli dystrybutor energii.
Wcześniej pisałem - podane przez kolegę wartości mocy "zainstalowanych" odbiorników NIE wskazują na konieczność wykupywania "siły", czyli zasilania 3-fazowego do mieszkania, natomiast można mieć większą moc umowną ponad standardową przy zasilaniu 1-fazowym.
Wtedy opłata za przyłączenie jest niższa, gdy za każdy kW należy opłacić kwotę ok. 130 zł.
Znajomy wilyczył przy moich użądzeniach domowych, roboczych elektronarzędziach i ogrzewaniu elektrycznym coś koło 8 kW.
Więc jak się orientowałem na jednej fazie jest do 6 kW. a na trzech fazach od 6 kW do 24 Kw, a co do zabezpieczenia w amperach wspomniał coś o 25 A. i zabezpieczeniu przedlicznikowym.
Dodał że jeśli grzejniki podłączysz pod jedną fazę pod drugą użądzenia typu telewizor, komputer itp. a pod trzecie strych, piwnicę i komurkę.
Pan z ze. poinformował mnie że za kW dokupienia to koszt około 150 zł plus 23% wat.
Więc nie wiem czy wziąśc jedną fazę i dokupić te 2 czy posłuchać się i wziąśc trzy i od razu 8 kW.?
Ślicznie dziękuje za pomoc!
Więc jak się orientowałem na jednej fazie jest do 6 kW. a na trzech fazach od 6 kW do 24 Kw, a co do zabezpieczenia w amperach wspomniał coś o 25 A. i zabezpieczeniu przedlicznikowym.
Dodał że jeśli grzejniki podłączysz pod jedną fazę pod drugą użądzenia typu telewizor, komputer itp. a pod trzecie strych, piwnicę i komurkę.
Pan z ze. poinformował mnie że za kW dokupienia to koszt około 150 zł plus 23% wat.
Więc nie wiem czy wziąśc jedną fazę i dokupić te 2 czy posłuchać się i wziąśc trzy i od razu 8 kW.?
Ślicznie dziękuje za pomoc!
-
elpapiotr
Witam.
Sprawa jest banalnie prosta - nigdy wszystkie urządzenia będące w domu/mieszkaniu nie są włączone na raz. No chyba że gospodyni na raz pierze, gotuje, sprząta, miksuje i piecze, wtedy nie ma siły na nią. Ale ... założone zabezpieczenia na obwodach skutecznie wybiją jej z głowy robienie wszystkiego na raz.
Tak wię wystarczy 6 kW z zabezpieczeniem 25 A przy zasilaniu 1-fazowym.
Dla zasilania 3-fazowego te 25 A daje ok 16 kW, nie 24. Po mniej wiecej 5,5 kW na fazę
Sprawa jest banalnie prosta - nigdy wszystkie urządzenia będące w domu/mieszkaniu nie są włączone na raz. No chyba że gospodyni na raz pierze, gotuje, sprząta, miksuje i piecze, wtedy nie ma siły na nią. Ale ... założone zabezpieczenia na obwodach skutecznie wybiją jej z głowy robienie wszystkiego na raz.
Tak wię wystarczy 6 kW z zabezpieczeniem 25 A przy zasilaniu 1-fazowym.
Dla zasilania 3-fazowego te 25 A daje ok 16 kW, nie 24. Po mniej wiecej 5,5 kW na fazę