Prosze pilnie o pomoc...

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kontrabas
Początkujący
Początkujący

Prosze pilnie o pomoc...

Post autor: kontrabas »

prosze o pomoc, zamarzła mi rura zasilajaca dom w wode, pod ziemią...jest dosyć długa, ok 50m...słyszałem, że można podłączyc spawarke...ale czy to bezpieczne dla rury ? Czy można cos zrobic, bez kopania i czekania do maja...

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Prosze pilnie o pomoc...

Post autor: Bolas »

To dobry stary sposób na rozmrożenie rury sęk w tym że stalowej no i spawarka też musi być wytrzymała a prądu mało nie pójdzie. Jeżeli masz plastik to będzie lipa. Jak widać warto było zakopać rurę poniżej strefy przemarzania najlepiej na głębokości 1,5m. Gdzieś czytałem że rozmrażają magnetronem rury w ścianach ale nie wiem jakiej mocy musiałoby być urządzenie żeby zrobić to pod ziemią i jak powinien być zabezpieczony człowiek obsługujący żeby się sam nie zagotował. Kiedyś klient zdradził mi sposób rozmrażania - wzdłuż rurociągu układał na ziemi opony i podpalał. Paliło się cały dzień ale rury puściły - choć myślę że może to drogo kosztować jeżeli sąsiad cię podkabluje. Jak będziesz miał okazję to popraw przyłącz zakopując go na większej głębokości albo odkop go i zainwestuj w kabel grzejny jakby sytuacją się powtórzyła. Zadzwoń do wodociągów może mają jakiś sprawdzony sposób.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”