Śmierdzący odpływ pralki
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Śmierdzący odpływ pralki
witam
Mam "śmierdzący" problem w domu. od jakiegoś czasu z odpływu pralki unosi sie strasznie uciążliwy zapach :/ Czym to może być spowodowane? Jak z tym walczyć :/?
Mam "śmierdzący" problem w domu. od jakiegoś czasu z odpływu pralki unosi sie strasznie uciążliwy zapach :/ Czym to może być spowodowane? Jak z tym walczyć :/?
-
samouk
Re: Śmierdzący odpływ pralki
Może pokaż, co to za odpływ. Pralkę powinno podłączać się do "kanalizy" w sposób szczelny 
1. Możliwe, że kanalizacja ogólna odpowietrza się przez odpływ/pralkę. Zwykle tak bywa, gdy nie mamy syfonu dla odpływu z pralki.
2. Pralka co pewien czas min. 1-2 razy w roku wymaga zastosowania preparatów myjąco-dezynfekujących zwłaszcza w zakamarkach, gdzie resztki z prania ulegają rozkładowi gnilnemu.
2. Pralka co pewien czas min. 1-2 razy w roku wymaga zastosowania preparatów myjąco-dezynfekujących zwłaszcza w zakamarkach, gdzie resztki z prania ulegają rozkładowi gnilnemu.
Też jestem zdania że przyłącz pralki pewnie nie wyposażony w syfon. Równie dobrze mógłbyś mieć kibelek bez wody.
-http://www.marado.pl/picturedb/A.jpg
-http://www.marado.pl/picturedb/A.jpg
Bolas co dokładnie jest na tym zdjęciu?
Ja od kiedy pamietam zawsze wkladałam po prostu rure od prali w ściane i montowałam na to uszczelkę.. rozumiem, ze są bardziej fachowe metody
ale chwila.. to mi wogląda na dopływ w takim razie bo takie dziwne coś mam przy drugiej rurze.. w związku z powyższym zakładam, ze to wina pralki.. jakie środki zatem polecacie na jej przeczyszczenie?
Ja od kiedy pamietam zawsze wkladałam po prostu rure od prali w ściane i montowałam na to uszczelkę.. rozumiem, ze są bardziej fachowe metody
ale chwila.. to mi wogląda na dopływ w takim razie bo takie dziwne coś mam przy drugiej rurze.. w związku z powyższym zakładam, ze to wina pralki.. jakie środki zatem polecacie na jej przeczyszczenie?
To jest syfon. Jeden natynkowy z zaworem kulowym stopowym na sprężynie (zdjęcie z nasadzonym wężem) drugi z prawdziwym syfonem wodnym podtynkowy.

Połączenie z kanalizacją czegokolwiek powinno być wykonane przy użyciu syfonu. Gazy powstające w kanalizacji są szkodliwe dla zdrowia.

Połączenie z kanalizacją czegokolwiek powinno być wykonane przy użyciu syfonu. Gazy powstające w kanalizacji są szkodliwe dla zdrowia.
jednym zdaniem, żeby nie kuć w ścianie syfon natynkowy powinien załatwić sprawę
?
Tia. Chyba że masz syf w pralce to pranie w wysokiej temp z wybielaczem powinno załatwić sprawę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ten syfon z zaworem kulowym byłby lepszy... po wirowaniu "tradycyjny" syfon jest często pustyBolas pisze:To jest syfon. Jeden natynkowy z zaworem kulowym stopowym na sprężynie (zdjęcie z nasadzonym wężem) drugi z prawdziwym syfonem wodnym podtynkowy.
Dodam jeszcze, że wszelkie cofki są niezdrowe, dlatego należy pozbyć się wentylacji podciśnieniowych z naszych domów. Wentylacja nawiewna zapobiegłaby "cofaniu się zapachów"