Mam pytanie, mianowicie mieszkam w domu z 1974 roku, który ma kopertowy dach. Dach pokryty jest kilkakrotnie papą, która niestety zaczęła miejscowo przeciekać (głównie przy kominach) a ponadto potrzebna jest też obróbka kominów. Zaplanowałam remont dachu tj. pokrycie go papą termozgrzewalną wraz z obróbkami blacharskimi kominów. Mam wątpliwość czy pod papę termozgrzewalną należy zerwać stare papy czy położyć nową papę termozgrzewalną na istniejące warstwy papy. Co powinnam zrobić? Potrzebuję fachowej opinii
pokrycie dachu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
pokrycie dachu
Witam,
Mam pytanie, mianowicie mieszkam w domu z 1974 roku, który ma kopertowy dach. Dach pokryty jest kilkakrotnie papą, która niestety zaczęła miejscowo przeciekać (głównie przy kominach) a ponadto potrzebna jest też obróbka kominów. Zaplanowałam remont dachu tj. pokrycie go papą termozgrzewalną wraz z obróbkami blacharskimi kominów. Mam wątpliwość czy pod papę termozgrzewalną należy zerwać stare papy czy położyć nową papę termozgrzewalną na istniejące warstwy papy. Co powinnam zrobić? Potrzebuję fachowej opinii
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Re: pokrycie dachu
I tak dekarz musi rzucić okiem. Prawdopodobnie wystarczy wyreperować istniejące pokrycie i pokryć termo + obróbki. Pozostaje kwestia wentylacji dachu .Jakieś wywiewki. Nie wiemy czy to beton, czy drewno . Może przydałoby się ocieplenie dachu ?. Jan.
Jak dach z lat 70 to pewnie nie ma okapów wysuniętych,można by było przedłużyć ,też warto zerknąć pod dach na konstrukcje dachu w jakim stanie są krokwie i murłaty.
Papa leży na stropodachu (na stropie żużel i papa), a dach jest nie wysunięty. Czy jak na istniejące warstwy papy położę nową papę termozgrzewalną, to czy za jakiś czas nowa papa nie będzie odstawać (czy to będzie dobrze leżało, bo pod spodem będzie kilka warstw papy, która i tak przy kominach zaczęła już przeciekać)
Moim zdaniem należałoby to wszystko zerwać ,łącznie z tym żużlem i zrobić porządne ocieplenie tego dachu i pokryć termo.
To ja może coś zapytam, która papa będzie lepsza z Midy czy z Swisspora, mysle o jakosci produktu. Chodzi mi o papy wierzchnie Pv200 s5 Przykładowo ta Bikutop ma lepsze parametry, czy warto ją kupić?
-
goldenroof
- Zainteresowany

Witam.
Papę termozgrzewalną można przykleić do wszystkiego, na wcześniej przygotowanym podłożu. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie całkowicie starego pokrycia (odciążenie konstrukcji), sprawdzenie wentylacji pod połaciowej, Sprawdzenie konstrukcji oraz wykonanie nowego pokrycia według obowiązujących norm. Zaletami tych kroków będzie wykonanie porządnego pokrycia na lata, łatwiejsza konserwacja dachu w przyszłości, większa estetyka pokrycia oraz możliwość wykonania nowej warstwy izolacyjnej dachu, dzięki której znacznie poprawią się parametry izolacyjne, a wraz z tym niższe koszty ogrzania budynku w przyszłości.
Pozrawiam
Papę termozgrzewalną można przykleić do wszystkiego, na wcześniej przygotowanym podłożu. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie całkowicie starego pokrycia (odciążenie konstrukcji), sprawdzenie wentylacji pod połaciowej, Sprawdzenie konstrukcji oraz wykonanie nowego pokrycia według obowiązujących norm. Zaletami tych kroków będzie wykonanie porządnego pokrycia na lata, łatwiejsza konserwacja dachu w przyszłości, większa estetyka pokrycia oraz możliwość wykonania nowej warstwy izolacyjnej dachu, dzięki której znacznie poprawią się parametry izolacyjne, a wraz z tym niższe koszty ogrzania budynku w przyszłości.
Pozrawiam