Witam, miałem ustawione termostaty na * i grzejniki były ledwo ciepłe - czyli tak jak powinno być. Po nadejściu fali mrozów okazało się że 2 grzejniki nie grzeją (rury doprowadzające są pomiędzy murem, połacią dachu a ścianką kolankową) są dodatkowo otulone szarą otuliną no i były cały czas pod zasilaniem ciepłą wodą. Ze wstępnych oględzin wygląda jakby zamarzły na odcinku od grzejnika w dół na wysokość ścianki kolankowej czyli jakieś 110 cm.
Pytanie jest takie - co z tym zrobić? Czy można to jakoś odblokować?
Rury są zabudowane ściankami a zaraz mają się wprowadzić lokatorzy. Może są jakieś grzałki wprowadzane do rur albo jakieś inne sposoby nie inwazyjne... myślę o wprowadzaniu grzałki od strony grzejnika (po jego zdemontowaniu).
Dwa pozostałe grzejniki umieszczone na innej ścianie działają.
Czy trzeba czekać na wiosenne roztopy?
A co z rurami - istnieje niebezpieczeństwo że popękały? Na razie nie ma nigdzie oznak przeciekania
a przecież w rurach była ciepła woda na długości ok 6 metrów.
Pomocy !!!
Pozdrawiam wszystkich
Piotr
skrzynia2@o2.pl
501775746
Zamarznięta rura grzewcza TECE
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Zamarznięta rura grzewcza TECE
No to masz problem. Możesz przynieść porządną dmuchawę i grzać ścianę w której są rury i grzejnik. Jak grzejnik zacznie grzać i nie będzie ciekło to znaczy że jest ok. Następnym razem kup baniak glikolu będziesz spał spokojnie. Na wszelki wypadek zrobiłbym próbę ciśnienia i szczelności ona wykryje przeciek w ciągu kilku minut a tak nie będziesz miał pewności że za jakiś czas wylezie woda ze ściany.
Dzięki Bolas za zainteresowanie. Na razie dmuchawy nic nie wskórały
Był wczoraj magik od instalacji który je montował i doszedł do wniosku po wyraźnych moich sugestiach, że źle podpiął zasilanie i powrót (odwrotnie).
Moja hipoteza jest taka, że jak zasilanie szło na zawór powrotny grzejnika, to głowica termostatyczna nie miała możliwości puszczać czynnika, bo po prostu woda przez nią tylko powracała i czujnik temperatury w głowicy nie działał prawidłowo.
Czy mam w tej kwestii rację? Może ktoś jeszcze dołączy do dyskusji.
Pozdrawiam
Moja hipoteza jest taka, że jak zasilanie szło na zawór powrotny grzejnika, to głowica termostatyczna nie miała możliwości puszczać czynnika, bo po prostu woda przez nią tylko powracała i czujnik temperatury w głowicy nie działał prawidłowo.
Czy mam w tej kwestii rację? Może ktoś jeszcze dołączy do dyskusji.
Pozdrawiam
Tylko głowice typu RTL są przystosowane do odczytu temperatury z zaworu a zawory te stosuje się w małych obiegach ogrzewania podłogowego. Głowica w grzejnikach nie odczytuje temp. czynnika grzewczego lecz otoczenia. Bez znaczenia powinna otworzyć zawór termostatyczny. Złe podłączenie grzejnika (odwrotne) powoduje spadek jego sprawności o co najmniej 30% więc przy niskich temp to sporo. Niezaizolowane kształtki w murach szybko przemarzają i tam bym się doszukiwał winy zamarznięcia.