Trudno bym nie znał się na tym co robię - po prostu domy 15kWh/m2 rocznie są nie tylko najtańsze w eksploatacji ale także w budowie. Z tym, że ja nie sprzedaję przez forum, tylko wyjaśniam - jestem za drogi. A budując dom drożej i nieizolowany - nie zrobi Pan mi na złość - To Pan będzie miał problem - bo paliwa stałe w UE to już historia.
Te paliwa drożeją najszybciej - akcyza niedługo odetnie od "mam swoje" - ma się płacić za GJ!
Ogrzewanie elektryczne sprawdza się przy domu pasywnym,
Sam Pan ( co widać) doskonale wie, że w domu izolowanym - 15kWh/m2 najlepiej się sprawdza tanie w instalacji ( zwłaszcza że samemu można je w jeden dzień zrobić ) ogrzewanie niecentralne.
Skoro tanie w instalacji - to zostaje nam kasa na zwiększenie izolacji termicznej. Co Pan ma za problem? Izolacją termiczną nie handluję. Co do rekuperacji... We współczesnej niskiej i szczelnej zabudowie nie da się zrobić działającej wentylacji konwekcyjnej, a gdyby Pan jednak się upierał to zrobić ja kiedyś, "kominy" w każdym pokoju nawiewniki w oknach wyjdą drożej niż wentylator nawiewny z kanałami na pokoje i wywiewny z kanałami na kuchnie i łazienki. Idźmy dalej - skoro musi Pan określoną ilość powietrza pokojom dostarczyć ( zimą zimnego) i tę samą z kuchni i łazienek zabrać, to grzechem byłoby jednego drugim nie ogrzać - stąd wymiennik - więc jak Pan widzi w wentylacji - rekuperacji jest 1000 zł - wymiennik.
Jeżeli mi Pan nie wierzy, że przeniesienie kosztów z ogrzewania na izolację to nie wzrost inwestycji, to może Pan poczyta co napisał audytor nr 1 w Polsce, dr Ludomir Duda - nie handluje ogrzewaniem ani rekuperacją - "liczy" domy więc wie ile, jakie "palą" - jest w temacie ADD