ocieplenie wewnatrz łazienki

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

kozikowski
Początkujący
Początkujący

ocieplenie wewnatrz łazienki

Post autor: kozikowski »

witam
Mam pyatanie odnośnie ocieplenia łazienki od wewnatrz,mieszkam w starej kamienicy mam mala nieogrzewana łazienke,jedna ze scian jest sciana od strony klatki schodowej ktora jest nieocieplana i nieogrzewana,przez co sciana lazienki jest bardzo zimna.Mam pytanie czy moge ocieplic ta sciane od wewnatrz,czym najlepiej ??zastanawialem sie nad steropianem,ale nie wiem czy tak mozna.Bardzo prosze o porade

SGL

Re: ocieplenie wewnatrz łazienki

Post autor: SGL »

Może zacznij ogrzewać łazienkę?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

kozikowski pisze:witam
Mam pyatanie odnośnie ocieplenia łazienki od wewnatrz,mieszkam w starej kamienicy mam mala nieogrzewana łazienke,jedna ze scian jest sciana od strony klatki schodowej ktora jest nieocieplana i nieogrzewana,przez co sciana lazienki jest bardzo zimna.Mam pytanie czy moge ocieplic ta sciane od wewnatrz,czym najlepiej ??zastanawialem sie nad steropianem,ale nie wiem czy tak mozna.Bardzo prosze o porade
http://www.e-izolacje.pl/a/4692,izolacj ... d-wewnatrz
Ta płyta będzie super - tynk folia Al i pianka Obrazek

SGL

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Ta płyta będzie super - tynk folia Al i pianka
Grzyb domowy też będzie "super"

Robert Rec
Początkujący
Początkujący

Post autor: Robert Rec »

Witam,

Do izolacji od wewnątrz zaproponuję płytę Eruothane G http://www.recticelinsulation.be/pl/pro ... data-sheet Płyta składa się z 3 warstw:
- Płyty gipsowo-kartonowej, jako warstwy widocznej, wykończeniowej,
- folii paroizolacyjnej, która eliminuje kondensację pary wodnej na wychłodzonej ścianie - co za tym idzie nie spowoduje ona powstawania zawilgocenia i finalnie "grzyba"
- termoizolacji z pianki PIR o lambdzie 0,023 W/mK co już przy 20mm daje nam U=0,88 W/m2K

Bardzo ważne jest również zastosowanie wentylacji, najlepiej mechanicznej (wiatrak), gdyż często grawitacyjna przy szczelnych oknach w mieszkaniu, zamkniętych drzwiach w łazience i dużej wilgotności powietrza (przy kąpieli) na pewno nie da sobie rady lub wcale nie zadziała.

Może warto również pomyśleć o jakimś elektrycznym grzejniku naściennym, bo rozumiem, że nie ma w łazience żadnego.

Niektóre opinie z sensem izolacji od środka nie mają logicznych podstaw, często budujemy naszą opinie, na nieprawdziwych założeniach i wierzymy w takie stwierdzenia jak np. oddychanie ścian - jak wykrzyczane hasła nie mające nic wspólnego z fizyką budowli i charakterystyką materiałów. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Robert

SGL

Robert Rec pisze: - folii paroizolacyjnej, która eliminuje kondensację pary wodnej na wychłodzonej ścianie - co za tym idzie nie spowoduje ona powstawania zawilgocenia i finalnie "grzyba"
Taaaa.... Aby folia paroiolacyjna miałą sens musi być wentylowana - przy zaklejeniu szczelną pianką PIR takiej wentylacji nie ma - więc na wychłodzonej ścianie będzie wykraplać się woda.

... czyżby TB założył drugie konto? Taka sama "merytoryczna treść"

Robert Rec
Początkujący
Początkujący

Post autor: Robert Rec »

Wentylowana powinna być folia paroprzepuszczalna, dlatego będąc np. na dachu skośnym nad wełną nie może się stykać z wełną jak i pokryciem nad nią.

Właśnie (w płycie Eurothane G) ta folia paroizolacyjna jak i szczelność poliuretanu powoduje, że wilgotne powietrze z wnętrza nie styka się z wychłodzoną ścianą..

..ale to jest logiczne, prawda ?
Pozdrawiam
Robert

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

.. czyżby TB założył drugie konto? Taka sama "merytoryczna treść"
Pan Robert jest z firmy http://www.e-izolacje.pl/a/8632,plyta-i ... urothane-g a treść... fizyka jest taka sama !

Panie Robercie jak ktoś nie załapał o co chodzi w fizyce na studiach - to się już nie nauczy - należy tłumaczyć - by inni zrozumieli - pytanie "prawda?" w tym wypadku nie ma sensu.

SGL

No cóż... takie miałem "podręczniki" z fizyki budowli :lol:

Dlatego z niecierpliwością dopytuje się poraz n-ty:
Kto jest autorem tej wybitnej pozycji o nazwie "Fizyka budowli" o z której Pan czerpie garściami swoją wiedzę?

Nigdy nie jest za późno na "dokształcanie" skoro takie bzdury non-stop powtarzam za głupimi podręcznikami akademickimi pisanymi przez debili z tytułami naukowymi, z których przyszło mi się kształcić. :lol:
Niestety nie jestem w stanie skonfrontować mojej wiedzy z twoim "podręcznikiem" którego autora nie jesteś w stanie podać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”