czy to błąd majstrów??
Moderator: Redakcja e-dach.pl
czy to błąd majstrów??
Witam
To jest mój pierwszy post na forum ale mam bardzo ważne pytanie do osób znających się na więźbie dachowej.
A mianowicie, majstry doradzili mi takie rozwiązanie więźby że murłat i tzw stolec nie wystają poza mury szczytowe. Ostatnie krokwie poza murami są wtedy przybite poprzeczkami 7x14cm do przedostatnich krokwi po 4 szt na jedną krokwie.
Tak jak doradzili tak jest zrobione bo ja się na tym nie znam. Teraz mam wątpliwości czy to wszystko wytrzyma i czy się nie obwiesi??
Zaletą tego ma być że nie trzeba w podbitce wykonywać skrzynek do murłatu i stolca.
To rozwiązanie podpatrzyli niby w niemczech, gdzie ma to być często stosowane.
Proszę o ustosunkowanie się do tej metody
To jest mój pierwszy post na forum ale mam bardzo ważne pytanie do osób znających się na więźbie dachowej.
A mianowicie, majstry doradzili mi takie rozwiązanie więźby że murłat i tzw stolec nie wystają poza mury szczytowe. Ostatnie krokwie poza murami są wtedy przybite poprzeczkami 7x14cm do przedostatnich krokwi po 4 szt na jedną krokwie.
Tak jak doradzili tak jest zrobione bo ja się na tym nie znam. Teraz mam wątpliwości czy to wszystko wytrzyma i czy się nie obwiesi??
Zaletą tego ma być że nie trzeba w podbitce wykonywać skrzynek do murłatu i stolca.
To rozwiązanie podpatrzyli niby w niemczech, gdzie ma to być często stosowane.
Proszę o ustosunkowanie się do tej metody
Re: czy to błąd majstrów??
Nie mieli zadnego prawa żeby tak zrobić, stosując płatwie i murłaty nie musisz robić skrzyń.
rozumiem ale jak to wygląda technicznie?? Czu to wytrzyma obciążenie dachówki??
A moze zastosować jakieś wzmocnienie tzn jakieś profile czy płaskowniki??
Jak powiedział DACHOŁAZ nie mieli prawa tak zrobić,a odnośnie twojego pytania to na pewno nie wytrzyma ,cztery sztuki na jedną krokiew to za mało chyba ,że krokiew ma 2 metry.
Przy prawidłowym połączeniu wymianów z krokwiami moim zdaniem wytrzyma .Robiłem już takie rozwiązanie.
Pewnie że wytrzyma ,ale jak zrobili dobrze ,tylko że te cztery wymiany to trochę mało ,fakt nie znamy
dł krokwi.
dł krokwi.
-
SGL
Technicznie ma być tak zrobione jak jest w projekcie.dyga222 pisze:rozumiem ale jak to wygląda technicznie?? Czu to wytrzyma obciążenie dachówki??
Majstry nie mają prawa niczego sobie "zmieniać" - a takich "zmieniaczy" należy usuwać z budowy.
Dziwię się, że Panowie, z którymi miałem przyjemność postować w innych tematach zadaliście sobie w ogóle trud.
Pozwolę więc sobie na dygresję, która zaowocuje zmniejszeniem kosztów przyszłej inwestycji. A co za tym idzie ]kosztorys musi uwzględniać nawet takie elementy konstrukcyjne jak stolec, krokiew, murłat, a nawet wieszak. O kulawce napiszę następnym razem.
Pozdrawiam.
Pozwolę więc sobie na dygresję, która zaowocuje zmniejszeniem kosztów przyszłej inwestycji. A co za tym idzie ]kosztorys musi uwzględniać nawet takie elementy konstrukcyjne jak stolec, krokiew, murłat, a nawet wieszak. O kulawce napiszę następnym razem.
Pozdrawiam.
ja bym ich dokładniej sprawdził teraz bo to bez sensu dodawać sobie pracy
Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.
docent56 i inni
krokwie maja niecałe 8 metrów i jest to zbite gwoździami15cm i wkrętami 18cm
Niektórych komentarzy nie rozumiem bo są chyba nie na temat tak??
docent56 skoro to robiłeś to jak to trzeba wzmocnić i ile musi być tych poprzeczek??
Jak to zamocować abym nie musiał bać się aby to wytrzymało
Proszę o konkretne instrukcje i komentarze na temat
krokwie maja niecałe 8 metrów i jest to zbite gwoździami15cm i wkrętami 18cm
Niektórych komentarzy nie rozumiem bo są chyba nie na temat tak??
docent56 skoro to robiłeś to jak to trzeba wzmocnić i ile musi być tych poprzeczek??
Jak to zamocować abym nie musiał bać się aby to wytrzymało
Proszę o konkretne instrukcje i komentarze na temat
Wprawdzie nigdy nie robiłem w taki sposób,ale widziałem projekt ,ten system często stosowany jest w budownictwie szkieletowym,na projekcie te wymiany były co 50 cm.Wiec u Ciebie pewnie jest tylko kwestia dołożenia tych elementów i po sprawie.
Może nie będę pisał o kulawkach
.
Taki sposób wykonywania konstrukcji występów szczytowych nazywam "na wysuwnicach". Nie będę udzielał żadnych rad "na odległość" ponieważ źle zaprojektowany taki okap powoduje, że dom będzie wyglądał jak spaniel. Poza jedną - bardzo istotną informacją będzie wielkość występu i jego proporcja do odległości przedostatniej krokwi od podparcia wysuwnicy.
Taki sposób wykonywania konstrukcji występów szczytowych nazywam "na wysuwnicach". Nie będę udzielał żadnych rad "na odległość" ponieważ źle zaprojektowany taki okap powoduje, że dom będzie wyglądał jak spaniel. Poza jedną - bardzo istotną informacją będzie wielkość występu i jego proporcja do odległości przedostatniej krokwi od podparcia wysuwnicy.
Nie czuję się godny by odpowiadając jak zrobić ,pouczać Twojego konstruktora z uprawnieniami .A poza tym za mało danych o czym już wspomniał adam50.
Punkt podparcia ostatni jest 50cm od ostatniej krokwi.
Punktem odparcia jest mur zewnętrzny bo jest to dom budowany na dwie cegły 25 i 11 z zewnątrz.
Forumowicze, zrozumcie moją sytuację. Pomóżcie jeśli posiadacie taką wiedzę, to jest dla mnie bardzo ważne. Nie chcę mieć później z tym problemów i wyrywać sobie włosów z głowy więc chce to teraz zrobić lub poprawić tak abym miał spokojna głowę.
Zbędne komentarze niestety nie pomagają
Punktem odparcia jest mur zewnętrzny bo jest to dom budowany na dwie cegły 25 i 11 z zewnątrz.
Forumowicze, zrozumcie moją sytuację. Pomóżcie jeśli posiadacie taką wiedzę, to jest dla mnie bardzo ważne. Nie chcę mieć później z tym problemów i wyrywać sobie włosów z głowy więc chce to teraz zrobić lub poprawić tak abym miał spokojna głowę.
Zbędne komentarze niestety nie pomagają
Nie podałeś odległości od ściany szczytowej do przedostatniej krokwi. W tym przypadku nie powinna być mniejsza niż 50cm.