witam
Obecnie mieszkam zagranicą posiadam dom w Polsce ale tam nikt nie mieszka, mam pytanie jaką ustawic temperature aby nie weszła wilgoć do domy (grzyb) i nie zaszkodziło to np podłogom czy meblom.
Jaka temperatura w niezamieszkanym domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaka temperatura w niezamieszkanym domu
dobra wentylacja i nie ma wilgoci i grzyba.
Ogólna zasada jest taka, że im niższa temp. powietrza, tym zawiera ono mniej pary wodnej.
Przy skutecznej wentylacji masz pewność, że będzie w domu suchutko i grzyby nie będą się rozwijały - te lubią podwyższoną wilgotność.
Nie mozna jedynie dopuścić do spadku temperatury poniżej zera ze względu na niebezpieczeństwo zamarznięcia wody w instalacjach i w syfonach urządzeń sanitarnych (sam mróz nie uszkodzi mebli i innego wyposarzenia ruchomego w mieszkaniu).
Przy skutecznej wentylacji masz pewność, że będzie w domu suchutko i grzyby nie będą się rozwijały - te lubią podwyższoną wilgotność.
Nie mozna jedynie dopuścić do spadku temperatury poniżej zera ze względu na niebezpieczeństwo zamarznięcia wody w instalacjach i w syfonach urządzeń sanitarnych (sam mróz nie uszkodzi mebli i innego wyposarzenia ruchomego w mieszkaniu).
Bartur
Większość sterowników do kotłów gazowych czy elektrycznych ma system przeciwzamarzaniowy który włącza ogrzewanie gdy temp spada poniżej 6stC
Zgodzę się z kolegą powyżej. Ja mam ogrzewanie elektryczne (akumulacyjne) i gdy wyjeżdżam na ferie z dzieciakami, to na sterowniku ustawiam opcję przeciw zamarzaniu. Jest ok 7oC.