Mam problem z popękanym kominem. Ogrzewanie C.O. węglowe
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Mam problem z popękanym kominem. Ogrzewanie C.O. węglowe
Witam mam taki problem:
Popękany komin został częściowo naprawiony u mnie i od strychu do mieszkania nade mną a część która przebiega w mieszkaniu nade mną nadal jest nienaprawiona .
Lokatorka a zarazem właścicielka tego mieszkania nie chce wpuścić kominiarza ani nikogo odpowiedzialnego za przeglądy instalacji kominowych a nawet policji, wpuszcza tylko swojego syna. Od świąt nie pale w piecu u siebie przez tą lokatorkę a dodatkowo dostałam pismo zakazujące palenia w piecu.
Proszę szybką o pomoc lub o pomysł jak ten problem rozwiązać zwłaszcza że nadchodzą mrozy.
pozdrawiam
P.S. niema już wolnych innych przewodów kominowych.
Popękany komin został częściowo naprawiony u mnie i od strychu do mieszkania nade mną a część która przebiega w mieszkaniu nade mną nadal jest nienaprawiona .
Lokatorka a zarazem właścicielka tego mieszkania nie chce wpuścić kominiarza ani nikogo odpowiedzialnego za przeglądy instalacji kominowych a nawet policji, wpuszcza tylko swojego syna. Od świąt nie pale w piecu u siebie przez tą lokatorkę a dodatkowo dostałam pismo zakazujące palenia w piecu.
Proszę szybką o pomoc lub o pomysł jak ten problem rozwiązać zwłaszcza że nadchodzą mrozy.
pozdrawiam
P.S. niema już wolnych innych przewodów kominowych.
-
SGL
Re: Mam problem z popękanym kominem. Ogrzewanie C.O. węglowe
Zgłosić w trybie natychmiastowym do Nadzoru Budowlanego - dostanie kilka tysiaków mandatu za stwarzanie zagrożenia pożarowego, uniemożliwianie przeprowadzenia wymaganych prawem kontroli kominiarskich etc etc...
Otworzą jej oczy na obowiązujące w kraju prawo.
Otworzą jej oczy na obowiązujące w kraju prawo.
W jaki sposób można naprawić popękany od zewnątrz?Popękany komin został częściowo naprawiony u mnie i od strychu do mieszkania nade mną a część która przebiega w mieszkaniu nade mną nadal jest nienaprawiona
Kto takie cudo wykonuje i ile za to kasuje?
Czy daje pisemną gwarancje, że komin przestanie pękać i będzie w 100% szczelny ?
Może sąsiadka też o to pyta?
Tak , tak zgadzam się.... zgłosić w trybie natychmiastowym do Nadzoru Budowlanego.....
Jak on Was nie pogodzi, to kiedyś zrobi to czad.
-
SGL
Naprawę komina wykonuje się zwyczajnie - przemurowując fragment ściany.dromader pisze: W jaki sposób można naprawić popękany od zewnątrz?
Kto takie cudo wykonuje i ile za to kasuje?
Czy daje pisemną gwarancje, że komin przestanie pękać i będzie w 100% szczelny ?
Nie, naprawę popękanego komina (a tu jest mowa o tym, że komin jest popękany na całej swej długości) przeprowadza się przez jego przemurowanie w całości czytaj wybudowanie na nowo lub montaż wkładu kominowego.
Pomińmy już moje pytanie o koszty ale bardzo bym chciał zobaczyć pisemną gwarancję, chociaż na dwa lata, mówiąca że, stary komin fragmentarycznie przemurowany będzie w 100 % szczelny i dalej nie będzie pękał a co za tym idzie, nie będzie stanowił zagrożenia dla dla zdrowia i życia.
Pomińmy już moje pytanie o koszty ale bardzo bym chciał zobaczyć pisemną gwarancję, chociaż na dwa lata, mówiąca że, stary komin fragmentarycznie przemurowany będzie w 100 % szczelny i dalej nie będzie pękał a co za tym idzie, nie będzie stanowił zagrożenia dla dla zdrowia i życia.
-
SGL
Czegoś nie rozumiem... Pytasz się jak się naprawia komin, odpisuje a ty negujesz pisząc to samo - troszkę to pachnie schizofremiądromader pisze:Nie, naprawę popękanego komina (a tu jest mowa o tym, że komin jest popękany na całej swej długości)
Jeżeli komin jest popękany na całej wysokości to jest jasne że naprawa komina polega na przemurowaniu całości.
Gwarancja gwarancją.... jeszcze musi taki naprawiony komin obejrzeć kominiarz i wydać pozytywną opinię.
W przypadku popękanego komina też powinien wydać - tj zabronić korzystania do czasu naprawy.
Co Ty wąchasz i czy Ci to pachnie "schizofremią" to juz Twoja sprawaCzegoś nie rozumiem... Pytasz się jak się naprawia komin, odpisuje a ty negujesz pisząc to samo - troszkę to pachnie schizofremią Wink
Przeczytaj dwa, trzy razy, to zrozumiesz,że nie napisaliśmy tego samego - klucz do mojej wypowiedzi jest zawarty pierwszym zdaniu tego wątku:
Jasno z niego wynika, że komin jest/był popękany na prawie całej swojej długości. Dodatkowo autor wątku przyznał, że dostał pismo zakazujące korzystania z komina.Popękany komin został częściowo naprawiony u mnie i od strychu do mieszkania nade mną a część która przebiega w mieszkaniu nade mną nadal jest nienaprawiona
Więc się zapytałem w jaki sposób został naprawiony ale tego już chyba się nie dowiem
Gwarancja gwarancją.... jeszcze musi taki naprawiony komin obejrzeć kominiarz i wydać pozytywną opinię.
Oczywiście, że musi... tylko ze kominiarz przychodząc na kontrolę ocenia aktualny stan komina i nie będzie wnikał w sposób naprawy. Jeśli na dzień kontroli komin będzie szczelny i sprawny wyda pozwolenie na korzystanie z niego. Za to co wydarzy się następnego z dnia z kominem odpowiada inwestor a następnie wykonawca .
Co to za stwierdzenie "Gwarancja,gwarancją"?